Hem Sport Kritik mot Danmark – tar inte ryska hotet på allvar

Kritik mot Danmark – tar inte ryska hotet på allvar

förbi admin
0 kommentar

Det är tidningen Berlingske som har pratat med forskare och tidigare toppolitiker i Polen, Estland, Lettland och Litauen, med anledning av av Rysslands invasion av Ukraina och det förvärrade säkerhetspolitiska läget som uppstått. 

Flera av dem hävdar att Danmark har intagit en bottenposition när det gäller investeringar i försvaret i förhållande till hur stor ekonomi landet har. 

Det gör, enligt flera forskare, att Danmark lägger över försvarsbördan till de andra länderna kring Östersjön.  

– Det visar att den danska regeringen inte tar sina förpliktelser som Nato-land, och det förvärrade säkerhetsläget i Östersjön, på allvar, säger militärforskaren Justyna Gotkowska vid Centre for Eastern Studies i Warszawa, till Berlingske. 

Under sommaren har Danmark övat tillsammans med USA på Bornholm.

Foto: JENS CHRISTIAN

Övade med USA på Bornholm

Danmark visade under försommaren sina militära muskler i Östersjön när man genomförde en övning tillsammans med USA på ön Bornholm. Under övningen använde man sig av vapensystemet Himars som kan bekämpa mål på 550 kilometers avstånd. Med hjälp av det mobila artillerisystemet kan man från Bornholm utan problem nå Kaliningrad med missiler.

Enligt militärhistorikern Jakob Seerup visade övningen att det nu finns en helt ny metod att försvara ön på. Han hävdade också att övningen var ett genombrott i dansk säkerhetspolitik.

– Den nuvarande säkerhetspolitiska situationen liknar inte något vi har sett under efterkrigstiden. Det är 77 års tankesätt vi nu ska göra upp med och så ska vi hitta ett nytt sätt att utföra saker på, säger han. 

Tidigare under våren har man också placerat ut två stridsflygplan av typen F-16 på Bornholm om det bedöms ”operativt nödvändigt”. 

– Vi stärker vår militära förmåga för att kunna reagera snabbare om situationen kräver det”, sa försvarschefen general Flemming Lentfer då i ett pressmeddelande.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har utlovat en satsning på försvaret men det går för sakta menar kritiker.

Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

”Har ett särskilt ansvar”

Tidigare i våras presenterade den danska statsministern Mette Frederiksen ett politiskt avtal om att senast 2033 lägga två procent av BNP på försvaret. 

Justyna Gotkowska påpekar för Berlingske att Danmark därmed är det enda Nato-land i regionen som inte planerar för att lägga två procent av BNP inom de närmast åren, utan i stället väntar ända till 2033. 

Den danska försvarsministern Morten Bødskov förnekar att Danmark inte skulle ta sitt ansvar.

– Danmark har ett särskilt ansvar för säkerheten i Östersjöregionen, och det är ett ansvar som vi tar på största allvar, säger han till Berlingske och fortsätter: 

– Vi har skickat fler än 1000 soldater till Baltikum. Om man mäter per invånare är det utan tvivel det största bidraget från en Nato-allierad.

Enligt den senaste analysen från Nato använder Danmark för tillfället 1,39% av sin BNP på försvaret. 

Du kanske också gillar