Hem Sport Kuba helt strömlöst efter stormen Ian – närmar sig Florida

Kuba helt strömlöst efter stormen Ian – närmar sig Florida

förbi admin
0 kommentar

Hela Kuba har lämnats strömlöst efter stormen Ian.

Nu närmar den sig Florida och tilltar i styrka.

2,5 miljoner människor uppmanas evakuera medan det fortfarande finns tid.

Orkanen Ian ökar i styrka i Mexikanska golfen och har nu utvecklats till en kategori 3-storm. I nuläget rör den sig med en stormstyrka på 195 km/h, vilket motsvarar drygt 54 meter per sekund.

Kuba har den orsakat total strömlöshet för landets 11,3 miljoner invånare, rapporterar BBC.

Två personer har rapporterats döda och flera byggnader har skadats.

Förödelse på gatorna i Pinar del Rio efter Ians framfart.
Förödelse på gatorna i Pinar del Rio efter Ians framfart.

En man bär två barn i regnet i jakt på skydd efter att orkanen Ian svämmat över deras hus.
En man bär två barn i regnet i jakt på skydd efter att orkanen Ian svämmat över deras hus.

Miljontals uppmanas evakuera

De senaste timmarna har orkanen ändrat kurs och den väntas nå Floridas västkust på onsdag kväll lokal tid, rapporterar amerikanska meteorologer.

I Key West vid Floridas södra spets samlades många invånare under natten för att bevittna den annalkande stormen. Enligt rapporter från platsen har vinden tilltagit i styrka samtidigt som det regnar kraftigt.

Myndigheterna varnar även för kraftiga översvämningar och 2,5 miljoner människor i Florida uppmanas evakuera medan det fortfarande finns tid.

– Jag vädjar, jag uppmanar alla som befinner sig i en evakueringszon som har blivit ombedd att evakuera – det är dags nu. Du måste evakuera nu. För senare kommer det inte längre vara säkert att resa på vägarna, säger Kevin Guthrie, chef för Floridas räddningstjänst, vid en presskonferens på tisdagskvällen, rapporterar CNN.

Rapporter om tornador

Flera tornador har också rapporterats i området. En tornado har förstört ett flertal flygplan och hangarer på North Berry flygplats, skriver borgmästaren Michael Udine på Twitter.

Man beräknar att stormen kan nå en kategori 4 när den nått delstaten och man befarar att den kommer orsaka stor förödelse i området, enligt det amerikanska orkancentret.

Du kanske också gillar