Hem Sport Landeskog om kaptensrollen: “Ansvaret är nyttigt för mig”

Landeskog om kaptensrollen: “Ansvaret är nyttigt för mig”

förbi admin
0 kommentar

Nedräkningen mot Stanley Cup-finalen 2020 mellan Colorado Avalanche och de dubbelt regerande mästarna Tampa Bay Lightning natten mellan onsdag och torsdag svensk tid går vidare. 

Under tisdagen anordnades en stor pressträff inför finalen där spelare, tränare och lagledning i båda lagen fanns tillgängliga för media. Colorados lagkapten Gabriel Landeskog var givetvis en av dem och omgiven av bilder på tidigare lagkaptener med Lord Stanleys pokal lyft över huvudet, svarade han på frågor om sitt ledarskap och hur han hanterar pressen att vara lagkapten i ett av finallagen. 

– Jag är van vid det, säger Landeskog. Jag var kapten i juniorlagen jag spelade i och jag har varit kapten här i tio år nu. Det har alltid varit en stor ära att få bära C:et på bröstet. Det är ett hedersuppdrag som jag tycker gör mig till en bättre spelare. Pressen, ansvaret och att jag inte kan gömma mig bakom något har alltid varit nyttigt för mig. 

Landeskog blev lagkapten redan under sitt andra år i Colorado då han som 19-åring efterträdde Milan Hejduk. Svensken menar att han med åren utvecklat sitt ledarskap i takt med att han funnit sig tillrätta i ligan.

Video: EDM-COL, M4: Landeskog nätar från nära håll

– Jag har sagt från dag ett att jag inte kommer vara Joe Sakic eller någon prefekt kapten, säger Landeskog. Jag kan bara vara mig själv. Det är det jag gjort hittills och det jag kommer fortsätta göra. Under de första åren pratade jag nog lite mer och försökte säga rätt sak vid rätt tillfällen. Men ju längre tiden gått känns det som om jag blivit mer bekväm med att vara mig själv och fokusera på att föregå med gott exempel. 

– Ibland måste något rättas till och då kanske det att behövs att jag kliver fram och säger något. Spelar laget bra är det bara att hänga på. 

Bland Colorado-lagkamraterna är Landeskogs sätt att vara och leda laget väldigt uppskattat.

– Han är en fin och osjälvisk person som alltid finns där för alla i laget, säger Nathan MacKinnon om Landeskog. Han är vår ledare och en riktig krigare på isen. Han är en skicklig spelare som samtidigt ger och tar smällar och täcker skott. Vi är lyckligt lottade att ha honom som kapten. 

– “Gabe” är definitivt en av de bästa kaptener jag spelat med, säger landsmannen Andre Burakovsky. Han sätter alltid laget före jaget och är mån om att alla i omklädningsrummet har det bra. Ju längre säsongen gått desto mer har han jobbat med att samla ihop styrkorna och han leder oss på och vid sidan av isen varje dag. 

Landeskog är inne på elfte säsong i Colorado och den tionde som kapten. Genom åren har stockholmaren gjort 571 poäng (248+323) på 738 matcher i grundserien. I slutspelt har han sammantaget stått för 62 poäng (24+38) på 63 matcher. 

Video: COL-STL, M5: Landeskog utökar Avalanche ledning

– “Landy” är den som driver oss framåt varje dag, säger Cale Makar. Han är en otroligt bra spelare och en lika bra människa. Han vet när han behöver elda på oss och när vi behöver lugna ner oss och samla ihop styrkorna. Jag tycker han gör allt rätt, i rinken och utanför. 

Colorados rutinerade center Darren Helm vann Stanley Cup med Detroit Red Wings 2008. Där hette lagkaptenen Nicklas Lidström och Helm menar att det finns likheter mellan de båda svenskarnas ledarskap. 

– Att spela med Nicklas och se hur han förberedde sig varje dag betydde mycket för mig, säger han. Varje kapten leder på sitt sätt men det finns vissa drag som går igen hos dem båda. Det handlar först och främst givetvis om två otroligt skickliga spelare, men som samtidigt har ett enormt stort driv att vinna. Att leda genom exempel och alltid ge allt för laget. 

Landeskog betonar att det är fler än han själv som hjälpt laget nå Stanley Cup-finalen. 

 

[De senaste nyheterna från Stanley Cup-finalien mellan Lightning-Avalanche]

 

– Hockey är ett lagspel, säger han Det handlar inte bara om en person. Bilderna här omkring oss idag visar alla tidigare kaptener med pokalen, men ingen av dem skulle stått där utan resten av laget. Det krävs att hela laget är med och drar åt samma håll för att lyckas. 

– Vi har ett bra omklädningsrum med många starka ledartyper, många som gjort avgörande insatser för oss och vill ta ansvar när det går tungt. Vi kommer behöva alla den här finalen.

Match 1 mellan Avalanche och Lightning går av stapeln i Ball Arena, Denver, och spelas natten mot torsdagen svensk tid (02.00, Viaplay).

Du kanske också gillar