Hem Sport Lennart Johansson får minnesskulptur på Friends

Lennart Johansson får minnesskulptur på Friends

förbi admin
0 kommentar

I samband med den allsvenska matchen mellan AIK och BK Häcken 19 oktober kommer en minnesskulptur i form av en byst av Lennart Johansson att avtäckas. Det hela kommer att ske under en ceremoni på Friends Arena.

Skulpturen kommer därefter att vara placerad på Lennart Johanssons fasta plats på Friends Arena under samtliga matcher och evenemang framöver, meddelar AIK.

Gestaltningen är initierad av AIK och Lennart Johansson Foundation utifrån Johanssons uppdrag och arv inom såväl svensk som internationell fotboll.

– Lennart har genom sin varma personlighet och plikttrogna passion för fotbollen varit enormt saknad sedan han avled. Jag är gränslöst stolt över att få möjligheten att placera honom i fotbollens finrum, Nationalarenan och i det sammanhang han trivdes allra bäst. Hos oss i AIK och i svensk fotboll på en fotbollsläktare, säger projektledare Daniel Norlander till AIK:s hemsida.

Minnesskulpturen finansieras och skänks av Uefa till AIK och Lennart Johansson Foundation. Skulptören Jonas Högström ligger bakom verket, som han har arbetat på sedan i april.

– Att hålla ihop AIK-familjen var viktigt för Lennart Johansson. AIK Huvudförening är därför mycket stolta och glada över att ha deltagit i arbetet med Lennarts minnesskulptur, säger Cecilia Wahlman, ordförande AIK.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson:

– Lennart Johanssons betydelse för svensk och internationell fotboll är ovärderlig. Det är en självklarhet för Svenska Fotbollförbundet att hedra Lennarts minne på det sätt som nu sker med en minnesskulptur i Nationalarenan, Friends Arena. Då det är dags för avtäckning blir det ett tillfälle av stort symboliskt värde för svensk och europeisk fotboll samt ett tillfälle som för alltid kommer att finnas bevarat i fotbollshistorien.

Lennart Johansson var ordförande i AIK mellan 1967-1980 och hade samma roll i SvFF under 1985-1990. Legendaren avled 2019 efter en kort tids sjukdom.

Du kanske också gillar