Hem Sport Luleå hockeys ambition: Sveriges mest jämställda förening

Luleå hockeys ambition: Sveriges mest jämställda förening

förbi admin
0 kommentar

Ingen svensk hockeyklubb har tidigare vunnit SM-guld på både herr- och damsidan under samma år.

Nu har Luleå chansen.

Damlaget säkrade sitt guld redan i början av april efter en finalseger mot Brynäs. Herrlaget är mitt i guldjakten, och fick en bra start när de vann den första finalen mot Färjestad som spelades på valborgsmässoaftonen inför fullsatta läktare.

– Det är klart att man har snuddat vid tanken hur stort det skulle vara att ta en dubbel, men än har man inte vågat tänka den tanken fullt ut, säger Stefan Enbom med ett leende.

Strategin för hur Luleå hockey ska bli en vinnare har handlat om att stärka lagets identitet som hela Norrbottens hockeyförening – och att vara en klubb där alla ska känna sig välkomna.

– I vår klubb är jämlikhet och jämställdhet egentligen ickefrågor. Det är en självklarhet, säger Luleås målvakt Joel Lassinantti.

– Redan från start var signalerna att det här är på riktigt. Vi var inte där för att klubben bestämt sig för att vara snälla mot oss, eller för att de skulle få goodwill. Vi var där för att de trodde på oss, och trodde att det här var det bästa för föreningen ur flera olika aspekter, säger landslagsbacken Johanna Fällman som varit med på hela damlagets resa.

Luleå hockeys vd Stefan Enbom har en tydlig vision för hur klubben ska bli framgångsrik både på och utanför isen.

Foto: Erik Simander

För nio år sedan blev Stefan Enbom vd för Luleå hockey. Något år senare inleddes arbetet med att skapa en strategi- och framtidsplan.

– Det var dags för ett rejält omtag, och det har varit en spännande resa där vi har jobbat med ett antal fokusområden för att uppnå det överordnade målet – att Luleå hockey ska vara en toppklubb i Europa och Sverige på både dam- och herrsidan.

– Vår ambition är också att vara Sveriges mest hållbara och jämställda förening.

Inför säsongen 2015-16 tog Luleå hockey över MSSK/Piteås damlag. MSSK/Piteå hade kämpat på i högsta serien med små resurser, under de sista åren med stöd från Luleå, men till slut var det inte längre ekonomiskt hållbart.

Det blev startskottet på en sportslig framgångssaga. Luleås damlag har vunnit fem av sex möjliga SM-guld.

Men det ledde också till att föreningen förändrades.

– För sju år sedan var attityder, beteende och normer helt annorlunda än vad de är i dag. Vi upplevde att hockeyn var rätt grabbig och macho, och att vi här i Luleå bar på den historiska ryggsäcken, säger Stefan Enbom.

– För att komma bort från det hade vi tidigare jobbat rätt mycket med aktiviteter i främst våra pojk- och juniorlag, men efter ett tag insåg vi att det absolut bästa sättet att förändra attityder och beteende är att se till att vi har en jämställd miljö där killar och tjejer möts på lika villkor. Då förändras något i grunden.

Landslagsbacken Johanna Fällman har tagit fem SM-guld tillsammans med Luleå, och ser med glädje hur flera klubbar anammar Luleås sätt att tänka kring en satsning på damer.

Landslagsbacken Johanna Fällman har tagit fem SM-guld tillsammans med Luleå, och ser med glädje hur flera klubbar anammar Luleås sätt att tänka kring en satsning på damer.

Foto: Erik Simander

När vi möts i Luleå en kall men solig vårdag 2022 kan Stefan Enbom konstatera att hans och styrelsen analys var korrekt.

– Det är häftigt att få uppleva hur mycket som har förändrats. I dag är det en annorlunda känsla i våra lokaler, säger Enbom när vi möts på klubbens kansli.

– För våra killar som är 14-16 år är det till exempel en självklarhet att de tränar tillsammans med tjejer i den gemensamma fyslokalen. Det har aldrig upplevt något annat.

Utöver att förändra klubbens kultur fanns det också andra skäl till damsatsningen.

– Vi visste att en av SHL-klubbarnas stora utmaningar är att öka underlaget för publik. Vi visste också att de som går på hockey ofta hade någon form av koppling till sporten, alltifrån att de har haft barn som spelar hockey till att de själva har spelat.

– När vi lade samman de här sakerna blev det tydligt hur superviktigt det är att få många småtjejer att pröva på att spela hockey, och engagera deras föräldrar. Det är ett väldigt bra sätt att öka andelen kvinnor i publiken, och i förlängningen blir det då också enklare att rekrytera jämställt till styrelser och så vidare.

– Den här vintern har vi haft rekordpublik, och en av anledningarna är vår dam- och tjejsatsning. Dels för att det har breddat publikunderlaget, men också för att folk i Norrbotten är stolta över vår hockeyförening och tycker att Luleå hockey gör bra saker. När man tycker det går man på matcherna.

Guldjagande målvakten Joel Lassinantti instämmer i Enboms resonemang.

– Det märks att det är positiva vindar kring klubben, och att klientelet som går på hockey har breddats. Vilket naturligtvis är kul eftersom vi vill sprida sporten, säger Lassinantti.

Den gemensamma träningen är avslutad sedan ett bra tag sedan men när klubbens vd Stefan Enbom kommer in i omklädningsrummet finns en spelare Einar Emanuelsson, som gjorde mål i den första finalen, kvar. Det blir ett snabbt snack om det som väntar.

Den gemensamma träningen är avslutad sedan ett bra tag sedan men när klubbens vd Stefan Enbom kommer in i omklädningsrummet finns en spelare Einar Emanuelsson, som gjorde mål i den första finalen, kvar. Det blir ett snabbt snack om det som väntar.

Foto: Erik Simander

Det är sen eftermiddag när Johanna Fällman kommer till Kulturens hus i Luleå. Hon har rejäl träningsvärk i benen.

– Och då körde jag inte ens speciellt hårt, säger hon med ett leende.

Fällman är en av spelarna som har varit med från start i Luleås satsning. Nu ser hon paralleller till hur andra klubbar i andra idrotter agerar.

– Den satsning som flera europeiska storklubbar i fotboll nu gör bygger egentligen på samma grundidé som Stefan (Enbom) hade, säger hon.

Johanna tar en klunk av kaffet innan hon med ett leende säger:

– Det är roligt att Luleå hockey var före Chelsea i tankesättet.

– När man väl börjar jobba på det sättet som vi har gjort blir det ganska självklart. Idrotten har ju tappat utövare och konkurrensen om publiken ökar. Då säger det sig självt att man måste söka nya vägar. Och gör man det på rätt sätt är det dessutom bra business oavsett om man heter Chelsea, Frölunda eller Luleå.

Johanna Fällman är säker på en sak, tar Luleå hockey en dubbel kommer det bli en rejäl fest i stan.

Johanna Fällman är säker på en sak, tar Luleå hockey en dubbel kommer det bli en rejäl fest i stan.

Foto: Erik Simander

I arbetet att förändra och förädla Luleå hockey var också en viktig del att föreningen skulle kännas och upplevas som hela Norrbottens lag.

– Ska vi vara Sveriges bästa hockeylag måste vi ha den uppbackningen, säger Stefan Enbom.

I dag har Luleå hockey 1200 företagspartners, nästan hälften av dem kommer från andra kommuner i Norrbotten än Luleå. Dessutom har flera av lagets spelare i såväl dam- som herrlaget fått sin fostran i andra klubbar i länet.

– Våra ledord i det arbetet är ödmjukhet och hjälpsamhet, och vi har sett att över tid ger det resultat, säger Stefan Enbom bestämt.

Vi lämnar kontoret och går in i hallen som ligger tvärs över.

Träningen är avslutad, men för personalen kring laget väntar tvåfikat.

När vi pratar om längtan efter ett andra SM-guld i herrhockey – och möjligheten till en historisk dubbel – är det främst fansens längtan som Enbom tänker på. Klubbens fortsatta arbete med att vara Sveriges bästa och mest jämställda hockeyförening står inte och faller med ett SM-guld för herrarna i år. Ekonomin är stabil, redan efter grundserien låg man ett par miljoner plus, och det finns utrymme för nya satsningar.

– Vi har så många supportrar som i ur och skur har köpt sitt säsongskort, och som stannat kvar under tunga perioder när vi inte har gått till slutspel. Dem unnar man att få uppleva ett guld, säger Stefan Enbom.

– Här i Luleå jobbar vi otroligt nära våra medlemmar och våra supportrar så när vi säger att vi gör det här tillsammans är det inte en klyscha utan en av våra grundvärderingar.

”Det märks att det är positiva vindar kring klubben, och att klientelet som går på hockey har breddats”, säger Luleåmålvakten Joel Lassinatti.

”Det märks att det är positiva vindar kring klubben, och att klientelet som går på hockey har breddats”, säger Luleåmålvakten Joel Lassinatti.

Foto: Erik Simander

I likhet med många andra idrottare använder Johanna Fällman frasen ”nu ska vi inte jinxa något”.

Så egentligen vill hon inte i förväg prata om vad en historisk dubbel skulle betyda för Luleå hockey.

– Vårt herrlag spelar med otroligt mycket energi, och det känns som det är en målmedveten grupp som drar åt samma håll, säger hon.

– Så det är klart att jag både hoppas och tror att de ska lyckas, men som sagt mycket kan hända längs vägen.

– Det jag däremot med säkerhet kan säga är att om de tar guld gäller det att hålla i hatten i den här stan. För då blir det fest.

Du kanske också gillar