Hem Sport Luleås Leo Komarov tänkte stanna i KHL – då kom invasionen

Luleås Leo Komarov tänkte stanna i KHL – då kom invasionen

förbi admin
0 kommentar

Leo Komarov har spräckt målnollan i Luleåtröjan.

Detta då han var med och bidrog till de tre poängen med sitt matchavgörande 3–2-mål i mötet med Brynäs, som tidigare uppgavs vara ute efter hans signatur, under lördagen.

Efter sina tre inledande matcher står han nu noterad för ett mål och en assist. Men vad som slagit honom som det svåraste att komma in i? 

– Fan… farten är helt otrolig, säger han.

– Vi spelade mot Rögle innan, de hade många skickliga spelare och spelar snabbt. Och det är klart att när isen är större så det blir en annan hockey.

På tal om mötet med Rögle (förlust 2–4).

Komarov, som gjort en karriär på att stångas med sina motståndare från sin forwardspositon, hamnade också i hetluften i det förväntade toppmötet.

”Det är mycket skriverier”

Röglestjärnan Daniel Zaar sade bland annat följande efter matchen enligt NSD:

– Han var vid vår bänk rätt många gånger och försökte få i gång oss. Han ville slåss med hela vårt lag. 

Komarov, som själv uttalade sig när lagkamraten Brendan Shinnimin hamnade i hetluften i mötet med Brynäs, tar händelserna i mötet med Rögle med ro.

– Det är väl ganska mycket skriverier… de som känner mig och vet om min spelstil vet att jag har en rätt egen stil. Man ska inte ta det så mycket på allvar, men jag gillar att snacka och sånt. Börjar någon gråta i tidningen kanske man får hålla det för sig själv. Det som händer på isen kanske man får hålla på isen, säger han.

Men hur hamnade en 35-årige före detta NHL- och KHL-spelare med OS- och VM-guld på meritlistan i SHL och Luleå?

Komarov själv lyfter en god dialog med tränaren Thomas ”Bulan” Berglund.

– Jag pratade med ”Bulan” mycket också. Jag fick höra att jag har en chans att passa in här och att det passar mitt spel. Och det är klart att jag kollade vilka som spelar här och hur man spelar här innan jag skrev på.

Johan Mattsson, tidigare i Dinamo Riga och i dag i Avtomobilist Jekaterinburg, är en av svenskarna i KHL.

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Han fortsätter:

– Således är det klart att det gått rätt enkelt. Det är rätt likt som jag hade det i Islanders också, vi går rätt hårt på fyra kedjor. Men det är bara några matcher, ge mig något mål till och några matcher så kör vi. Men tempot är framför allt den främsta utmaningen.

Hur känner du att du kommit in i laget och staden?

– Det har varit helt okej… jag behöver lite mer träning. Jag gillar ”Bulan” för vi kör hårt när vi kör. Mot Rögle har vi två dåliga perioder men kommer nästan ikapp. Sen är Luleå är en liten, mysig, stad. Jag har bott i Toronto och New York så jämfört med det finns inte så mycket att göra, men man vänjer sig. Jag ska få över familjen.

Komarov själv hade gärna spelat i SHL och Sverige tidigare i sin karriär.

– Skulle jag vara tio år yngre hade det varit den bästa ligan att spela i. Det tränas hårt med mycket fys och mycket is. Men som 35-åring är det inte så lätt alltid, även om jag tror att jag kommer in i det.

Komarov hade tänkt spela i KHL

Hur kan du som en rutinerad spelare hjälpa de yngre i laget?

– Det är väl mer frågor och sånt… jag har varit ung själv. Det börjar på träningen och man får hålla huvudet på rätt plats, inte tänka för långt. Man ska vara på rätt plats och arbeta så ser man sen. 

Han ger också ett exempel i det fallet:

– Själv hade jag tänkt spela i KHL, nu är vi här. Vem vet om världsläget nästa månad? Nu är vi här så får vi se sen. De här spelarna kanske spelar i en bättre liga senare?

På tal om just KHL, som Komarov lämnade först när förra säsongen tog slut, är det en fortsatt debatt kring de spelare som valt att spela i KHL trots den ryska invasionen av Ukraina. Det finns en handfull sådana spelare från Sverige, men endast en från Finland.

– Det är svårt… jag förstår dem pengamässigt. Men alla får göra sina egna val. Jag är väl ganska neutral. Jag är inte på deras sida, inte emot. Men jag förstår dem när det kommer till pengarna.

Men i första hand ligger hans fokus på Luleå.

– Resultatet visar sig i slutet av säsongen men vi försöker jobba hårt varje match, säger Komarov.

TV: Se incidenten som fick Brynäs att rasa

Du kanske också gillar