Hem Sport Malin Fransson: Ett VM som ska tvätta bort bristerna i hästarnas välfärd

Malin Fransson: Ett VM som ska tvätta bort bristerna i hästarnas välfärd

förbi admin
0 kommentar

Det finns gånger när en nyhet känns så absurd att man har svårt att tro att den verkligen är sann.

Beskedet från FEI att de beslutat att Förenade Arabemiraten tilldelats värdskapet för VM i distansritt 2023 är ett exempel.

När ett förbund tar ett sådant beslut går det inte längre att använda ordet tondöv – även de som lider av den åkomman kan omöjligt ha missat alla diskussioner om såväl sportswashing som betydelsen av att värna hästarnas välfärd.

I stället måste det tolkas som att FEI helt enkelt inte bryr sig om vad som sägs.

Kanske hoppades de naivt att ett världsmästerskap i distansritt, som är en av de mindre sporterna under ridsportens paraply, inte skulle väcka någon större uppmärksamhet.

Men distansritt är också den grenen som har fått mest kritik när det gäller hästarnas välfärd – och då särskilt i Förenade Arabemiraten.

Egentligen skulle VM i distansritt ha arrangerats i Verona i oktober i år. Bara en månad före mästerskapet meddelade dock FEI att mästerskapet ställdes in på grund av brister i arrangemanget alltifrån bankvalitet till säkerheten för ryttarna.

I samband med det öppnade man upp för nya intressenter, och valet föll alltså på Boudheib i Förenade Arabemiraten.

Utöver att Förenade Arabemiraten ägnar sig åt sportswashing är det ett land som såväl 2015 som 2020 stängdes av från att delta i internationella ridsporttävlingar på grund av de stora bristerna i djurskyddet.

När distansritt är en liten idrott i Sverige är det tvärtom i Förenade Arabemiraten. Där har distansritten hög profilering och många utövare.

Att ett stort antal hästar från Förenade Arabemiraten lämnat positiva dopningsprov är anmärkningsvärt, men likväl en mindre sak jämfört med hur många hästar som har dött – eller som man har tvingats avliva – i samband med distansrittstävlingar.

Bilder på vad som inte kan kallas för något annat än djurplågeri har spridits runt om i världen och kritiken har tidigare varit massiv även från FEI.

Men nu är tongångarna annorlunda. I pressmeddelandet står det: ”Säkerheten för ryttare och hästar är FEI:s högsta prioritet, och arrangörens stora engagemang för hästens välbefinnande var en nyckelfaktor i beslutet att tilldela detta mästerskap till Boudheib.”

2024 kommer världscupfinalerna i hoppning och dressyr att avgöras i Saudiarabien, ett annat land som ägnar sig åt sportswashing.

Det beslutet togs dock redan 2019 när debatten fortfarande lös med sin frånvaro.

Beslutet att låta Förenade Arabemiraten arrangera VM i distansritt togs i torsdag samtidigt som sportswashing diskuteras som mest intensivt.

Det togs dessutom bara några dagar innan man på FEI:s årsmöte i Kapstaden ska diskutera de rekommendationer som en nyinsatt hästvälfärdskommission har föreslagit för att stärka arbetet med tävlingshästarnas välfärd.

Det är så motsägelsefullt att det nästan är svårt att greppa.

Du kanske också gillar