Hem Sport Melodifestivalen görs om – så ändras semifinalen/andra chansen

Melodifestivalen görs om – så ändras semifinalen/andra chansen

förbi admin
0 kommentar

Åttonde ändringen av ”sorgebarnet” – så blir upplägget 2023: ”Alla möter alla”

Melodifestivalen kastar om.

Dueller och heat stryks – för att göra upplägget mindre krångligt.

– Egentligen är det nyheten, att vi förenklar så mycket vi kan, säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka.

I vintras bytte Andra chansen namn till Semifinal, upplägget från de senaste åren ändrades när dueller omvandlades till heat och de tävlande artisterna mötte varandra fyra mot fyra.

För krångligt, lyder nu domen.

Till nästa år kastar Melodifestivalens redaktion därför om upplägget i uppsamlingsrundan ännu en gång.

– Semifinalen är något som Melodifestivalen har skruvat på genom åren och vi fortsätter att skruva för att se om vi verkligen kan få till den, säger Anders Wistbacka, som är Melodifestivalens nya projektledare.

Anders Wistbacka.
Anders Wistbacka.

Alla möter alla

– Tanken är att vi ska ha en väldigt ren semifinal. Helt enkelt att den ska vara rak och tydlig där alla möter alla.

Sammanlagt åtta akter kommer att ha tagit sig vidare till Semifinalen från deltävlingarna. I semifinalen stryker man nu såväl dueller som indelning i heat och istället kommer alla åtta deltagarna att tävla mot varandra.

Men med en tvist.

– Nånstans halvvägs in i röstningen kommer vi att presentera läget just nu, att de här fyra tycker ni tittare just nu ska gå vidare till finalen. Sen får alla nya röster i appen och en möjlighet att fortsätta rösta för att påverka vilka som faktiskt tar sig till final, säger Wistbacka.

I 2022 års semifinal presenterades de fyra finalisterna i slutet av programmet utan någon poängutdelning. Men det ändras också till 2023 års tävling.

 Farah Abadi och Jesper Rönndahl leder Melodifestivalen 2023.
Farah Abadi och Jesper Rönndahl leder Melodifestivalen 2023.

Poängfördelning i rutan

Nu kommer man istället att följa mönstret från deltävlingarna och även i Semifinalen att presentera det slutgiltiga resultatet genom att fördela poäng utifrån de åldersindelade tittargrupperna, samt telefonrösterna.

– Vi utvärderar varje år efter finalen vad vi kan skruva på och hur vi kan göra programmen bättre och nu är vår förhoppning att tittarna ska uppleva det lite rakare och enklare.

Har det känts för tillkrånglat förut?

– Ja, kanske att det kan ha upplevts som lite onödigt komplext helt enkelt.

Sedan deltävlingarna infördes 2002 blir det här det 8:e upplägget på uppsamlingsrundan bland låtar som tittarna röstat vidare i Melodifestivalen, men inte direkt till final.

Andra chansen, Vinnarnas val, Semifinal, jag vill inte kalla uppsamlingsheatet för Melodifestivalens sorgebarn, men är det här det program som varit svårast att få till under åren?

– Jag har inte varit med under åren så jag vet inte hur snacket har gått. Men man vill ju alltid se, går det att göra det lite bättre? Vi tror det, men det får vi också se och utvärdera efteråt, säger Anders Wistbacka.


Så blir Melodifestivalens nya semifinal 2023

 • Två bidrag från respektive deltävling går vidare till semifinal. Totalt åtta stycken.
 • Alla åtta bidrag framförs i semifinalen och tävlar mot varandra.
 • Halvvägs in i omröstningen får tittarna veta ställningen just nu, vilka fyra som ligger bäst till att ta sig till final och vilka som riskerar att åka ut. Dessa presenteras utan inbördes ordning.
 • Tittarna får nya röster i appen och därmed möjlighet att fortsätta rösta och påverka slutresultatet.
 • När röstningen stängts kommer poäng att fördelas utifrån hur rösterna har fördelat sig i ålderskategorierna i appen: 3–9 år, 10–15 år, 16–29 år, 30–44 år, 45–59 år, 60–74 år, 75 och äldre, samt telefonrösterna.
 • Varje tittargrupp delar ut poäng till de fyra akterna som fått flest röster på skalan 12-10-8-5 poäng. Om två bidrag har fått samma totalpoäng från tittargrupperna avgör flest antal röster.
 • Poängen presenteras i direktsändning så att tittarna kan följa vem som är populärast i respektive kategori och se hur slutresultatet fördelas.
 • De fyra låtar med högst poäng går till final.
 • För första gången kommer tittarna att veta vilken av låtarna från semifinalen som var populärast och vilka som fick kämpa för att ta sig till final.

”Sean Den Förste Banan” med Sean Banan i Andra chansen i Nyköping 2012.
”Sean Den Förste Banan” med Sean Banan i Andra chansen i Nyköping 2012.

Från ”Vinnarnas val” till ”Semifinal”: Så har uppsamlingsheatet sett ut genom åren

 • 2002: Vinnarnas val
  Första året med deltävlingar visas artisternas framträdanden från deltävlingarna i repris för tv-tittarna och åtta tidigare vinnare av Melodifestivalen får, under ledning av dirigenten Anders Berglund som juryordförande, rösta fram två finalister bland de åtta akter som gått vidare till uppsamlingsheatet. Jurymedlemmarna är: Charlotte Perrelli (då Nilsson), Claes af Geijerstam, Jill Johnson, Lasse Holm, Nanne Grönvall, Roger Pontare, Siw Malmkvist, Svante Thuresson och Tommy Nilsson.
  Programmet sänds på fredagen efter fjärde deltävlingen, detta på grund av OS. Finalen sänds nästföljande fredag.
 • 2003: Tittarnas val
  Tittarna får makten i en sändning som flyttas till söndagen efter fjärde deltävlingen. Artisternas framträdanden från deltävlingarna visas i repris och tittarna får rösta. De två med flest röster går till final.
 • 2004–2006: Andra chansen
  Programmet byter namn till Andra chansen, men upplägget är det samma: Sändning på söndagen efter fjärde deltävlingen, artisternas framträdanden från deltävlingarna spelas upp och de två som får flest tittarröster går till final.
 • 2007: Får egen tävlingsvecka – med dueller
  Uppsamlingsheatet får egen vecka och artisterna en ny chans att bättra på sina framträdanden genom att återigen framträda live i en arena. Upplägget kryddas med att artisterna möts i dueller i två omgångar och de två som får flest röster i slutduellerna tar sig till final. Samma upplägg behålls fram till 2012 med små justeringar för hur duellerna lottas eller fördelas mot varandra.
 • 2013: Duellupplägget görs om
  I första omgången av uppsamlingsheatet får alla åtta bidragen tävla mot varandra. De fyra med flest röster gick vidare till en andra omgång där de ställdes mot varandra i två dueller. Två låtar gick till final. Samma upplägg användes 2014.
 • 2015: Från två till fyra finalister
  De fyra duellerna tas tillbaka, men duellträdet skippas. Istället går vinnaren i varje duell till final och startfältet i finalen utökas från 10 till 12 låtar. Upplägget behålls till och med 2021.
 • 2022: Andra chansen skrotas – blir Semifinal
  Uppsamlingsheatet byter namn till semifinal och de rena duellerna skrotas. De åtta tävlande delas istället in i två heat med fyra artister i varje. De två med flest röster i respektive heat, totalt fyra, går till final.
 • 2023: Semifinalen görs om
  Alla åtta deltagare tävlar mot varandra. Efter en första röstningsomgång redovisas ställningen från plats 1 till 8 för att ge tittarna chans att rösta just sin favorit till final. De fyra med flest röster efter andra röstningsomgången får tävla i finalen.

Du kanske också gillar