Hem Sport Migrationsverket vägrar ge Mariia hennes pass

Migrationsverket vägrar ge Mariia hennes pass

förbi admin
0 kommentar

Ukrainska flyktingar som söker skydd enligt massflyktsdirektivet behöver bara visa upp sitt pass för Migrationsverket – till skillnad från asylsökande, som måste lämna in passet och får tillbaka det först när asylprocessen är klar.

Men när Mariia Tsitynska, 39, och sonen Vadum, 12, sökte skydd i Sverige den 3 mars hade de nya riktlinjerna inte börjat tillämpas fullt ut. Mariia fick lämna in sitt pass. Vadum, som saknade pass, fick lämna in sitt födelsebevis.

Tre månader senare har de inte fått tillbaka handlingarna.

– Det är frustrerande. De som kom senare har inte behövt lämna in sina pass. Det är bara vi som uppsökte myndigheter tidigt. Det får vi lida för, säger Mariia.

Josefina Winbo, som Mariia och Vadum bor hos, fyllde för två månader sedan i en elektronisk ansökan om att få tillbaka Mariias pass. Det har inte lett till någon återkoppling.

Skatteverket vill se passet

Josefina och Mariia har också besökt Migrationsverkets kontor för att få tillbaka passet – utan framgång.

– De säger att vi måste sluta komma dit och att de ska kalla alla som behöver sina pass vid ett och samma tillfälle, säger Josefina.

Nu har Mariia fått jobb. För att arbetsgivaren ska kunna anställa henne och betala ut lön behöver hon ett samordningsnummer – en motsvarighet till personnummer för personer som inte är folkbokförda i Sverige.

Men Skatteverket godkände inte hennes ansökan utan ville först se hennes pass, alternativt en vidimerad kopia, och ett intyg från Migrationsverket om att det är granskat och godkänt.

Vid ännu ett besök hos Migrationsverket fick Mariia en fotokopia. Originalet behöll Migrationsverket.

Utan passet har hon inte heller kunnat få ett bankkonto där lönen kan sättas in.

Migrationsverket: En flaskhals

Enligt Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst har mängden flyktingar från Ukraina lett till att myndigheten inte hunnit återlämna alla pass.

– Det har varit en extraordinär situation med många ukrainare som sökt skydd under en kort tid. Då det har fattats nämnare 36 000 beslut i ukrainska ärenden sedan konflikten började har det blivit en flaskhals när det gäller att lämna ut handlingar, säger han.

I slutet av maj höll Migrationsverket helgöppet och kallade cirka 400 personer för att de skulle kunna hämta sina ID-handlingar, uppger Pierre Karatzian.

Enligt honom har Migrationsverket tagit in ID-handlingar från cirka 2 000 ukrainska medborgare sedan kriget började. Uppskattningsvis 700 har inte återlämnats. Det är oklart hur många av dem som tillhör sökande enligt massflyktsdirektivet.

SL: Får informera ännu tydligare

Ukrainska flyktingar får åka gratis i Stockholms kollektivtrafik – mot uppvisande av pass. Men Mariias pass finns alltså hos Migrationsverket. Vadum och hans kusin Anstasia, 14, som också bor hos Josefina Winbo, hade inga pass när de kom till Sverige.

Vadum Kvasnytsia, hans kusin Anastasia Stelmakhovich och Anastasias mamma Khrystyna Serkis.

Foto: Privat

De har flera gånger stoppats av spärrvakter och kontrollanter som inte har accepterat de ID-handlingar de visat upp i stället: körkort, asylkvitto, uppehållstillståndskort och födelsebevis.

– Jag behöver åka till skolan och till min dans men jag kan inte för de släpper inte genom mig, säger Anastasia.

Andreas Strömberg på SL:s presstjänst skriver i ett mejl att även ukrainska ID-kort ska gälla som färdbevis, liksom kopior på pass och ID-kort.

– Dessvärre verkar du ha ett antal exempel när detta inte har fungerat på ett bra sätt och det beklagar vi. Vi får informera personalen ännu tydligare om det är så att de har uppfattat vår information annorlunda och tillämpar den motstridigt, skriver han.

SL har däremot inte gett några instruktioner till trafikpersonalen om att asylkvitto och uppehållstillståndskort ska godkännas som färdbevis.

Du kanske också gillar