Hem Sport Mikael Antonsson öppnar dörren för IFK Göteborg och BK Häcken

Mikael Antonsson öppnar dörren för IFK Göteborg och BK Häcken

förbi admin
0 kommentar

Mikael Antonsson pratar med Jörgen Lennartsson 2017.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Efter fyra säsonger i Blåvitts A-lag drog mittbacken Mikael Antonsson 2004 i väg på en fotbollsresa utomlands. Den gick via österrikiska Austria Wien, grekiska Panathinaikos och italienska Bologna för att avslutas i Köpenhamn 14 år senare.

Spelarkarriären, alltså. För direkt efter att sista motståndaren var stoppad på planen blev Antonsson en del av FC Köpenhamns ledarstab.

När det i vintras stod klart att hans tjänst i den danska storklubben försvinner i sommar blev det läge att flytta tillbaka till Sverige med fru och två barn efter 18 år utomlands.

– Sista matchen spelas 22 maj och vår dotter ska gå klart skolan – runt midsommar är det nog dags att flytta hem. Vi håller på och sonderar terrängen runtom i Göteborg, letar efter boende. Till 99 procent blir det att vi flyttar till Göteborg, säger Mikael Antonsson.

”Vi pratar och diskuterar”

För en vecka sedan kom Aftonbladet först med uppgifterna om att IFK Göteborg öppnar för honom. 

– Ja, jag såg det. Det blev lite komiskt efter Djurgårdsmatchen. Jag vet inte riktigt varifrån det kom så plötsligt. Håkan Mild fick svara på en massa frågor. Men, som Håkan sa, vi har haft kontakt i stort sett hela tiden från det att vi spelade tillsammans, säger Mikael Antonsson.

Har du fått något erbjudande om en roll i Blåvitt?

– Nej. Men det är klart att vi pratar och diskuterar om vad som ska hända i framtiden. Det är ingen hemlighet. Men det har mest varit om hur vi jobbar i Köpenhamn, svarar han.

Samtidigt som Antonsson och Mild spelade i Blåvitt fanns även Martin Ericsson, Häckens nuvarande sportchef, i klubben. 

– Vi är gamla vänner sedan vi spelade ihop i Blåvitt och har hållit kontakten. När jag spelade första vändan i FCK kom han till Bröndby. Vi var rivaler på planen, men svenskarna i respektive lag hängde med varandra och vi lärde känna varandra ännu bättre. Martin och jag har också gått tränarutbildning i Stockholm tillsammans, säger Mikael Antonsson.

Assisterade Ståle Solbakken

Det var med just Martin Ericsson som Antonsson promenerade runt på Häckens anläggning GPA på torsdagen. De gamla kompisarna ställde sig mitt mellan de båda konstgräsplanerna där Häckens allsvenska damer och herrar tränade samtidigt.

Det har pratats om Blåvitt, men är du ute och sonderar på andra håll också vad du ska göra i framtiden?

– Självklart kommer Martin och jag att prata om allting, det är ingen hemlighet. Men nu har jag kört upp över dagen, mest för att träffas och ta en kopp kaffe. Vi har pratat länge om att vi ska göra det och nu passade det oss båda. Det är kul att se hur mycket Häcken har växt både som klubb och vad det gäller anläggningen. Det är väldigt imponerande, säger han.

I FC Köpenhamn har Mikael Antonsson titeln football operation manager. Det innebär ansvar för träningsanläggningen och för de nya spelarna som kommer till klubben.

Exakt vad han vill göra på ett kommande jobb är inte helt klart.

– Jag var assisterande tränare under Ståle Solbakken ett tag.  Men efter att ha suttit vid sidan av vid ett skrivbord och kunnat styra saker därifrån har jag märkt att jag trivs väldigt bra med det också. Jag tror att det lutar mer åt att jag vill ha nånting utanför planen, men man ska aldrig säga aldrig. Jag är öppen för nya utmaningar, säger han.

”Jag har varit med hela vägen”

Men vad kan då Mikael Antonsson bidra med i en annan fotbollsklubb?

– FCK har varit en storklubb under en lång tid. Jag har varit med hela vägen som spelare, tränare och ledare. Jag vet ju vad som förväntas, vad du är tvungen att göra för att komma till den nivån. Sen tror jag att jag har ett hyfsat fotbollsöga både från min spelartid och från när jag har stått och tittat på. Jag har en idé och tanke om hur jag vill spela fotboll och vad jag tycker är rätt i många situationer, svarar han.

Att han vill ha ett fotbollsjobb på hög nivå är det ingen tvekan om. 

– Så är det absolut, fotboll är det är det jag kan. Det är i den branschen jag har jobbat hela tiden, säger Mikael Antonsson.

Och när det handlar om fotboll på högsta nivå i Göteborgs-trakten finns inte så många alternativ.

– Häcken och IFK Göteborg, det är de två lagen här. Eftersom jag känner både Martin och Håkan tar jag självklart en kaffe med båda och pratar och kollar av läget inför framtiden, säger Mikael Antonsson.


Du kanske också gillar