Hem Sport Misstänkt matchfixning i svensk EM-match 2018

Misstänkt matchfixning i svensk EM-match 2018

förbi admin
0 kommentar
Sverige under EM 2018.
Photo: Bildbyrån

Det fortsätter att komma fram information om misstänkt matchfixning i matcher på allra högsta nivå. Nu skriver TV2, i ett samarbete med France TV, att tre matcher i damernas EM 2018, bland annat en match mellan Sverige och Danmark, har utretts av polis då de är misstänkt utsatta för matchfixning.

Matcherna spelades alltså under EM 2018 och det gäller tre matcher som fransk polis har utrett, misstänkta för matchfixning.

En av matcherna som har utretts är den som spelades mellan Danmark och Sverige. Danmark vann matchen med 30–29 och så pass höga summor satsades på att det skulle bli mycket mål i matchen att bettingindustrin reagerade. Alarmen hördes i ytterligare två matcher under veckan som följde.

Det hade placerats en stor summa på att Montenegro inte skulle förlora med mer än ett mål mot Ryssland och matchen slutade med uddamålsseger för ryskorna, 24–23. Några dagar senare var det dags igen då det i matchen mellan Frankrike och Danmark satsades stora summor på att det skulle bli mycket mål. Frankrike vann med 29–23. I en av matcherna satsades 32,000 euro, alltså nästan en halv miljon svenska kronor.

Gemensam faktor i de här tre matcherna, skriver TV2 och France TV, är domarparet. De ovanliga spelen på de här matcherna bekräftas också av ULIS (United Lottery For Integrity in Sports).

Misstankarna kring domarparet var så starka att fransk polis inledde en utredning den 10 december 2018. När det franska handbollförbundet informerade Europeiska handbollförbundet (EHF) om utredningen gick det några dagar innan de två domarna sattes på ett plan och skickades hem.

Den här informationen bekräftas av 1:a vice åklagare i Marseille, Jean-Yves Lourgouilloux. 2018 var han åklagare vid den nationella åklagarmyndigheten i Frankrike.

– Utan att fråga oss om det försvårade vår utredning skickades de här två personerna hem, säger Lourgouilloux enligt TV2 och France TV.

Kort därefter tvingades åklagarmyndigheten i Nantes lägga ner fallet.

EHF har bekräftat att det pågick en utredning i Frankrike kring matcher under EM 2018. EHF säger också att de samarbetade med franska myndigheter, men TV2 skriver att EHF satt på nyckelinformation som de inte delade med sig av till fransmännen.

Inte långt innan de här tre EM-matcherna 2018 hade EHF mottagit Sportradars rapport, något TV2 och Handbollskanalen redan har skrivit om. EHF hade alltså rapporten i sin ägo när fransk polis började sin utredning. Men fransmännen informerades inte om att rapporten existerade.

– Om vi hade varit medvetna om att den här rapporten fanns hade fallet varit totalt annorlunda. Då hade det inte handlat om att utreda två personer utan en hel organisation, säger Lourgouilloux.

EHF vägrar i vanlig ordning att bli intervjuade, men i ett skriftligt uttalande meddelar de att de gav informationen i Sportradars rapport vidare till polisen i Österrike och fick en ”tydlig indikation” på att den österrikiska polisen hade gett informationen vidare till sina kollegor i Frankrike.

LÄNK: Politiet har efterforsket mulig matchfixing i to danske EM-kampe

Du kanske också gillar