Hem Sport Mixedparet har curlingguld i sikte vid vinter-OS i Peking.

Mixedparet har curlingguld i sikte vid vinter-OS i Peking.

förbi admin
0 kommentar

Lag Anna Hasselborg och Lag Niklas Edin är båda världsledande och tillhör de största svenska guldhoppen vid vinter-OS i Peking. Men redan innan de ger sig in i kampen om medaljerna kan svensk curling haft ett lag på prispallen.

Mixedlaget Almida de Val och Oskar Eriksson inleder sin OS-turnering redan den 2 februari, två dagar före invigningen, och har medalj i sikte.

Det är raskt marscherat för en duo som började spela tillsammans först i fjol.

– Jag ringde Oskar och frågade om han ville spela med mig. Jag hade aldrig spelat en mixeddubbelmatch tidigare, men jag tänkte att om det står en OS-plats på spel, så varför inte, och det har ju gått bra, säger de Val.

Började spela ihop för drygt ett år sedan – och har redan nått symbios.

Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Det kan man bara hålla med om. Det blev SM-guld direkt och vid VM i Oberstdorf i maj tog duon VM-brons efter att ha gått obesegrad genom gruppspelet. En framgång som gav biljett till Peking och höjde förväntningarna inför en oviss OS-turnering.

– Vilket som helst av de tio lagen kan ta medalj. Vi är definitivt med och slåss om det, säger Eriksson.

För Karlstadskillen blir det dubbel medaljjakt i Peking. Han är samtidigt en del av det svenska herrlaget som blivit världsmästare tre år i följd. Redan vid 30 års ålder kommer han att göra sitt fjärde OS. Han var med som reserv både i Vancouver 2010 och Sotji 2014, där det blev en fjärdeplats respektive ett brons. I Pyeongchang 2018 var han vicekapten i det favorittippade laget som föll i finalen mot USA. Nu tycker han att det är dags för ett guld – eller varför inte två?

För de Val, som kommer från Göteborg och representerar Sundbybergs CK, är det OS-debut. Hon tillhör Lag Isabella Wranå, som blev juniorvärldsmästare 2017, men som länge tvingats stå i skuggan av Lag Hasselborg och inte fått vara med i de stora mästerskapen, där varje land bara får ha en representant. Hon medger att det kan kännas frustrerande.

– Så är det. Det gäller att vara bäst om man ska få vara med i mästerskapen. Nu har vi fått spela Gram Slam-tävlingar och vi har slagit Hasselborg några gånger, så det känns definitivt som att vi närmar oss, säger de Val, som samtidigt med den framgångsrika curlingkarriären utbildat sig vid Kungliga tekniska högskolan.

Firma de Val/Eriksson i Jönköping i februari.

Firma de Val/Eriksson i Jönköping i februari.

Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

När mycket av curlingspelandet i fjol ställdes in på grund av pandemin växlade hon upp farten på studierna och blev färdig civilingenjör i somras med en master i megatronik, vilket hon beskriver som en blandning av mekanik och elektronik.

Reglerna för mixed dubbel skiljer sig från curling i vanligt format. Laget består av två spelare, en kvinna och en man, som har fem stenar per omgång. Spelet inleds med att varje lag placerar varsin sten på förmarkerade platser, antingen i eller framför boet.

Den spelare i laget som spelar första stenen ska också spela den femte och sista. Den andre spelaren spelar sten två, tre och fyra. En annan skillnad är att vid en nollomgång behåller man inte favören av sista sten.

Både de Val och Eriksson beskriver spelet i mixed dubbel som mer offensivt och det är lite mindre utrymme för misstag.

– Eftersom man bara är två spelare behöver man ha lite mer koll på alla delar i spelet. I fyrmannalag kan man dela upp det mer i ansvarsområden, säger de Val.

Mixed dubbel gjorde debut som OS-gren i Pyeongchang. Tidigare var det vanligt med specialiserade spelare, men med möjligheten till OS-medaljer har allt fler spelare från fyrmannalagen börjat dubblera.

Almida De Val och Oskar Eriksson under dag SM i Curling Mixed Dubbel i Jönköping i februari.

Almida De Val och Oskar Eriksson under dag SM i Curling Mixed Dubbel i Jönköping i februari.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

I Gothenburg Mixed Doubles Cup återfinns bland annat det skotska paret Jennifer Dodds och Bruce Mouat, vars respektive lag finalbesegrade Sverige vid EM i Lillehammer i november.

– Vi har aldrig spelat mot dem i mixed dubbel, så det vore kul att möta dem i finalen här. Det här blir vår sista tävling tillsammans före OS, säger de Val.

Hon vet att det inte blir någon enkel resa. Göteborgstävlingen, som inleds med gruppspel på tisdagen och slutspelas på torsdag, håller högsta internationella kvalitet. Sex av tio OS-kvalificerade lag är på plats i Göteborgs curlinghall vid Göta Älvstranden på Hisingen.

Läs mer sportnyheter här.

Du kanske också gillar