Hem Sport MMA-fajter åtalas för påskkravallerna – riskerar långt fängelsestraff

MMA-fajter åtalas för påskkravallerna – riskerar långt fängelsestraff

förbi admin
0 kommentar

Åtalas efter påskkravallerna i Örebro

En framstående svensk MMA-fajter åtalas efter påskkravallerna i Örebro.

På polisens bilder syns mannen kasta sten och svinga med en träpåk.

– Den har jag gjort själv. En träbit som man lindar ett snöre runt, säger han i förhör.

Sajten Kimura var först med att rapportera om den högt rankade MMA-fajtern som 15 april 2022 begav sig till Sveaparken i Örebro. I handen höll han en träklubba.

I förhör hävdar mannen att han skulle protestera mot danske Rasmus Paludans planerade koranbränning och att tillhygget var tänkt ”som ett skräckinjagande objekt”.

”Jag hade blivit ilsken”

När kravallerna utbröt skadades minst 71 poliser samt 3 polishundar. Folkmassorna förstörde utrustning och fordon värda miljontals kronor.

Enligt polisen hade MMA-proffset en pådrivande roll. Han stod längst fram i leden, kastade sten, forcerade kravallstaket och hotade polis med sin påk. Han ska också ha uppmuntrat andra gärningsmän att storma framåt.

Vid ett tillfälle avfyrade en polisman ett varningsskott i marken framför honom.

– Kampen fortsatte under lång tid, jag skrek, jag hade blivit ilsken, jag var energisk, förklarar han i förhör, men försöker sedan tona ner sin egen inblandning i våldsamheterna.

Riskerar långt fängelsestraff

Han hade inte haft för avsikt att slåss, menar han, och träklubban ”var liten”.

– Ja, jag kastade stenar, men jag träffade aldrig någon polis. Jag är en dålig kastare, om jag träffade något så kanske en polisbil.

MMA-fajtern har i väntan på rättegång suttit häktad sedan i augusti. Han är redan avstängd från sin klubb och åtalas nu för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman – brott som kan ge från två år till livstids fängelse.

Du kanske också gillar