Hem Sport Näst största publiken nhittills väntas i Stockholmsderbyt

Näst största publiken nhittills väntas i Stockholmsderbyt

förbi admin
0 kommentar

Hammarby har fått en smakstart på höstsäsongen. Laget inledde med vinst mot Eskilstuna och har fått tillbaka mittfältaren Elise Kellond-Knight från skada. Dessutom har man värvat in den danska landslagsförsvararen Simone Boye Sørensen och inte minst Jonna Andersson från de engelska mästarna Chelsea. Vänsterbacken gjorde Sveriges första mål i EM-gruppspelet mot Nederländerna men under kvartsfinalen var hon en av spelarna som tvingades sitta i karantän på grund av positivt covidtest.

– Det var jobbigt att sitta isolerad och dessutom med massa energi utan att kunna hjälpa laget, säger den 29-åriga vänsterbacken.

Hon startade direkt i sin första match för Hammarby och ser nu fram emot sitt första Stockholmsderby.

Jonna Andersson har spelat många storstadsderbyn med Chelsea i London. En erfarenhet hon vill dela med sig av till sitt nya lag.

Foto: Jonas Lindkvist

– Jag känner mig spänd och hoppas det kommer bli mycket liv på läktaren.

Med Chelsea vann hon den engelska ligan fyra år i rad och med fem Londonlag i serien har hon minst sagt vant sig vid storstadsderbyn.

– Förhoppningsvis kan man bidra med något där. Att man har spelat framför mycket publik tidigare både i England och med landslaget, säger Andersson.

Fortsätter tempot i biljettförsäljningen ser derbyt ut att bli matchen med näst högsta publiksiffran i damallsvenskans historia. Den platsen innehas just nu av Linköpings FC som 2008 tog emot Umeå IK framför 9 413 åskådare. Damallsvenskans publikrekord på 18 537 åskådare, som Hammarby själva satte i höstas mot AIK, kommer man dock inte nära. En av de som spelade och då gjorde öppningsmålet var Madelen Janogy.

Madelen Janogy missade EM efter en skadefylld vår.

Madelen Janogy missade EM efter en skadefylld vår.

Foto: Jonas Lindkvist

– Det var en av de roligaste matcher jag spelat. Det är alltid speciellt med derbyn. Känslorna spelar en mycket större roll i matcherna. Men nu har vi varit där några gånger och vunnit så det gör gott för självförtroendet i laget, säger hon.

Trots rekordintresse under EM och att svenska landslaget krossade sitt publikrekord för bara några månader sedan i en träningsmatch är intresset för den internationella damfotbollen svår att föra över till den inhemska ligan.

– Även om EM var framgångsrikt så ger det inte oss någonting direkt. Det vi kan utnyttja är att vi nu fått hit några spelare som var med i EM och till exempel Djurgården som vi möter har fått in Hedvig Lindahl. Sånt kan vi använda i marknadsföringen men det är klubbarna själva som måste jobba, säger Markus Nilsson, vice vd i Hammarby Fotboll.

2019 hade fem lag i damallsvenskan hemmasnitt över 1 000 personer. I år är det bara Hammarby och Häcken som har det.

– Just nu ser derbyt ut att bli den näst största matchen publikmässigt i damallsvenskan någonsin. Det är vi såklart stolta över men vi siktar hela tiden högre, säger Hammarby fotbolls vice vd, Markus Nilsson.

Med värvningen av Jonna Andersson visar Hammarby att man kan plocka spelare från den högt ansedda engelska ligan och att det inte alltid behöver vara tvärt om, menar Hammarby fotbolls vice vd Markus Nilsson.

Med värvningen av Jonna Andersson visar Hammarby att man kan plocka spelare från den högt ansedda engelska ligan och att det inte alltid behöver vara tvärt om, menar Hammarby fotbolls vice vd Markus Nilsson.

Foto: Jonas Lindkvist

Upp till Hammarbys eget rekord på 18 537 åskådare är det som sagt dock långt.

– Man ska inte underskatta frågan om tajmingen som den matchen hade. Det var första matchen tillbaka helt utan restriktioner och damlaget skulle inleda på hemmaplan och herrarna skulle spela på Tele2 först veckan efter. Det fanns ett uppdämt behov att få se fotboll live och vi fick med oss media, säger Markus Nilsson.

Du kanske också gillar