Hem Sport Nerverna avgör Afrikas största fotbollsderby

Nerverna avgör Afrikas största fotbollsderby

förbi admin
0 kommentar

Det är den största återkommande fotbollsfesten i Sydafrika, som lockar fler besökare än något annat derby på kontinenten. Uppemot 90 000 människor fyller läktarna på FNB Stadium, som världen lärde känna som Soccer City mellan öppningsmatchen och finalen i 2010 års fotbolls-VM. Landets turismmyndighet rekommenderar besökaren att ta med sig två ting: Öronproppar och en vuvuzela.

Med blandade känslor bestämmer jag mig för att gå på det första derbyt i Soweto sedan restriktionerna släpptes efter pandemin. Förstöra fotbollsfesten för fansen som längtat efter detta ögonblick i 2,5 år? Varje tidigare derby jag bevistat – tre totalt – har nämligen slutat 0-0 eller 1-1.

Men en titt i resultatlistorna visar att det inte är jag som bär på en personlig förbannelse. Det är derbyts natur.

– Insatserna är så höga. Spelet blir försiktigt för det är matchen du verkligen inte vill förlora, säger Mark Gleeson.Foto: Erik Esbjörnsson

Han vet vad han talar om. Gleeson, med en kroppsbyggnad som kan få en att tro att basket är hans främsta sport, är en av Sydafrikas mest rutinerade sportjournalister och kommer att kommentera lördagens derby för sydafrikanska tv-kanalen Supersport. Vilket han gjort i majoriteten av det senaste kvartsseklets 50 ligamöten.

Lagen det handlar om är Orlando Pirates och Kaizer Chiefs, som båda har sina rötter i samma stadsdel: Soweto, ursprungligen South Western Townships, ett bostadsområde dit den svarta majoritetsbefolkningen var förpassad under landets apartheidera. I dag har Soweto närmare två miljoner invånare.

Fram till tidigt 1970-tal fanns ingen liga för svarta fotbollslag i det delade landet. I stället spelade de miniturneringar eller singelmatcher sponsrade av ölmärken där vinnarlaget tog hela potten. Orlando Pirates, en klubb med rötter från 1930-talet, var som ett av de bästa lagen inbjudet när Swaziland (i dag Eswatini) fick sin självständighet. Som en del av festligheterna skulle Pirates spela mot Highlands Park från Sydafrikas högstadivision, som då var reserverad för vita spelare.

– Vi talar om 1968, säger Mark Gleeson, under de mörkaste åren. När apartheidregimen fick reda på planerna på att svarta spelare skulle spela mot vita, var det ett omedelbart ”No Way”. Men Pirates åkte dit och spelade i stället mot ett lokalt lag.

Bråk uppstod efter att spelarna inte fick pengarna de utlovats av klubben. En grupp bröt sig ut, bland dem stjärnskottet Kaizer Motaung som var på väg till USA där han skulle bli skytteligakung för Atlanta Chiefs. Vid hemkomsten 1970 bildade han Kaizer XI, som senare blev Kaizer Chiefs. Laget spelade fler ”stakes”-matcher än de flesta och byggde upp en nationell supporterskara som än i dag är långt större än alla andra klubbars. Året därpå, 1971, bildades en fotbollsliga för svarta lag och det första derbyt kunde spelas.

Bild 1 av 4

Foto: Erik Esbjörnsson

Bild 2 av 4

Foto: Erik Esbjörnsson

Bild 3 av 4

Foto: Erik Esbjörnsson

Bild 4 av 4

Foto: Erik Esbjörnsson


Att det är derbydag i Johannesburg går det inte att ta miste på. Redan vid lunchtid, tre timmar före avspark, lyser alla rutter mot Soweto djupt röda på Google Maps.

Uppsnacket har pågått i en vecka. På fredagen har fans gått till jobbet i sina respektive lags tröjor. På radion pratar man om att Orlando Pirates ligger i vinnarhålet efter en övertygande seger föregående helg, mot ligadominanten Mamelodi Sundowns från Pretoria.

– Men ett derby är som en bubbla, det spelar ingen roll vilken form lagen visat i de senaste matcherna, säger Gleeson.

I höjd med Laanglagte korkar trafiken igen helt. Där hittades den första guldklimpen i Johannesburg, som sedan 1800-talets slut producerat 40 procent av allt guld i världen. Väldiga slagghögar från yngre gruvor, med schakt som sträcker sig över tre kilometer ned i berget, omger FNB Stadium och skärmar av arenan från Soweto.

På andra sidan slagghögarna ligger den tudelade Sowetostadsdelen Orlando. På ena sidan av vägen hade makarna Mandela och Desmond Tutu sina hem, på andra sidan ligger Orlando Stadium, hemmaborg för Pirates. Men när det är derby spelar de sina hemmamatcher på FNB Stadium, som är ”Chiefs” hemmaplan. Arenan tar fler än dubbelt så många besökare och pengarna kan Pirates inte tacka nej till.

Den sista kilometern fram till arenan kan ta en halvtimme med bil. De som bor relativt nära promenerar, långväga fans anländer i bussar som chartrats för ändamålet.

– Vi har åkt ner från Pretoria, berättar Jaco Masumu.

Hon är arbetslös och har en tajt ekonomisk situation men hon vill inte missa derbyt för allt i världen. Hon har varit Chiefs-supporter sedan barnsben, en anknytning hon ärvde från sin mamma. Men på senare år har hon haft sina dubier.

– De bara gör en besviken, säger hon uppgivet.

Ska Chiefs leverera? Mark Gleeson har värmt upp stämbanden i kommentatorsbåset.

Publiken fyller sakta arenan, bara ett tusental platser på översta sektionen står tomma. Vuvuzelorna, lurarna som hatades så av tv-publiken under 2010 års VM, skapar en ljudbild som påminner om en svärm av myggor som närmar sig ansiktet under en norrländsk sommarnatt. I ett hörn har några fans skruvat upp ljudvolymen ytterligare med ett handvevat luftlarm som för tankarna till blitzen.

Pressläktaren är fullsatt, liksom övriga arenan.Foto: Erik Esbjörnsson

”El Kasi-Co” – kasi betyder township på språket isiZulu – kallas matchen skämtsamt. Mer illasinnade säger ”Soweto Drawby”, efter de många oavgjorda resultaten. Men under covid-pandemin har inte en enda match blivit oavgjord, när läktarna gapade tomma och nervositeten släppte. Nu är åskådarna tillbaka, och med dem pressen.

– Folk har pratat om matchen i två veckor. När spelarna väl går in på plan är de fysiskt redo men mentalt slutkörda, förklarar Chiefs tränare Arthur Zwane för DN.

Kaizer Chiefs vänsterback Sifiso Hlanti får gult kort efter en grov tackling.Foto: Erik Esbjörnsson

Första halvlek blir en relativt händelselös historia. Pirates dominerar i inledningen men snart kopplar Chiefs greppet och de har flera goda chanser. I början av andra halvlek böljar spelet fram och tillbaka. Nerverna sätter dock stopp för de perfekta avsluten.

I 73:e minuten står det fortfarande 0-0. Undertecknad börjar undra om det trots allt inte vilar en förbannelse. Ännu ett oavgjort derby, det fjärde i ordningen? Då faller Pirates mittfältare Ndabayithethwa Ndlondlo omkull i mittcirkeln och tappar bollen, som plockas upp av Chiefs mittfältare Yusuf Maart. Från egen planhalva får han en fullträff. Bollen glider genom luften. Publiken (den del som inte blåser i vuvuzelor) håller andan och följer bollens bana genom luften.

– Det är magnifikt! Han har gjort det mest extraordinära målet, ropar Gleeson i kommentatorsbåset när bollen nått fast mark bakom mållinjen.

Han fortsätter:

– Det måste vara ett av tidernas bästa derbymål. Han såg målvakten för långt ute, han utnyttjade tillfället. Det behövdes fortfarande kraft, det behövdes fortfarande precision, han hade båda.

Bild 1 av 3

Foto: Erik Esbjörnsson

Bild 2 av 3

Foto: Erik Esbjörnsson

Bild 3 av 3

Foto: Erik Esbjörnsson


Arenan exploderar i jubel. På sydafrikanska fotbollsmatcher finns inga klackar – supportrarna står sida vid sida – vilket innebär att tårar bor granne med glädjevrål.

När slutsignalen ljuder är matchens hjälte Maart rörd över hur många som kommit från när och fjärran. För fem år sedan rekryterades han av Pirates, som bara gav honom två chanser innan de lånade ut honom till ett lag i andraligan. Han återkom aldrig till klubben som han nu fått revansch på.

Bild 1 av 3

Foto: Erik Esbjörnsson

Bild 2 av 3

Foto: Erik Esbjörnsson

Bild 3 av 3

Foto: Erik Esbjörnsson


– Det känns fantastiskt. Supportrarna är här för oss, det är en underbar känsla, säger en omtumlad Maart till DN när laget tackar sina supportrar.

Bild 1 av 2

Foto: Erik Esbjörnsson

Bild 2 av 2

Foto: Erik Esbjörnsson


På motståndarsidan är det mindre muntert.

– Det är bitterljuvt, säger landslagsspelaren Nkosinathi Sibisi efter sitt första derby i Pirates-tröjan.

– Vi hade våra chanser men kunde inte omsätta dem till mål. Vi måste släppa den här matchen och blicka vidare mot nästa. Men – det är väldigt roligt att ha publiken tillbaka, säger han.

Redan den 12 november kommer han att få en chans till återupprättelse. Då är det dags för ett nytt derby, i en endagscup på samma arena.

Jaco Masumu har varit på väg att lämna Chiefs, laget hon stöttat sedan barnsben. Men efter lördagens seger får de förnyat förtroende.Foto: Erik Esbjörnsson

Solen sjunker bakom slagghögarna. Att lämna arenan tar om möjligt längre tid när alla ska ut på samma gång. För Jaco Masumu väntar en bussresa på 10 mil tillbaka hem till norra Pretoria.

– Mina vänner har sett matchen på tv och sitter redan och väntar i baren, säger en överlycklig Masumu.

– Jag tackar gud för detta! Chiefs är som pojkvännen som hela tiden säger att han ska hjälpa mig med pengar. I morgon, i morgon, hela tiden i morgon. Jag var på väg att lämna dem. Men i dag gjorde de mig stolt!

Vuvuzela är ett instrument som världens fotbollsälskare lärde sig att hata under 2010 års fotbolls-VM i Sydafrika. Hornet är tillverkat i plast och kommer i många olika storlekar och färger.Foto: Erik Esbjörnsson

Läs mer: Sydafrika vill arrangera historiskt fotbolls-VM

Du kanske också gillar