Hem Sport Newcastlesupportern kämpar mot saudiska ägarna

Newcastlesupportern kämpar mot saudiska ägarna

förbi admin
0 kommentar

Ur askan i elden. Så beskriver John Hird livet som Newcastlesupporter år 2022. I flera år var han med och protesterade mot den – i nordöstra England – mycket impopuläre ägaren Mike Ashley. Efter en hel del möda och besvär sålde till slut Ashley klubben för snart ett år sedan.

Men för John Hird, som varit supporter i hela sitt liv och vars föräldrar också hade säsongsbiljetter på St James’ Park, blev lyckan kortvarig eftersom Newcastle köptes av Saudiarabiens statliga investeringsfond PIF, med kronprinsen Mohammed bin Salman som ordförande.

– Jag var emot det redan från början. För om Ashley var illa är det här ännu värre rent moraliskt. En fotbollsklubb ska inte kontrolleras av en stat och i synnerhet inte av en stat som Saudiarabien, säger han.

Mohammed bin Salman misstänks bland annat ligga bakom styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi och köpet av Newcastle har anklagats för att vara ett försök att tvätta bort Saudiarabiens dåliga rykte.Foto: Privat

Kort därefter startade Hird därför supportergrupperingen NUFC Against Sportswashing. I dag är de nästan 100 Newcastlesupportrar som kämpar för att få bort ägarna. Först via grupper på sociala medier, numer även med hjälp av ett fanzine vars första nummer släpptes i augusti, digitala namninsamlingar och offentliga möten.

Men det är en kamp som förs i motvind, det erkänner han. Under många år var Newcastle en klubb svältfödd på såväl framgångar som sportsliga investeringar. Att Ashley till slut försvann togs därför emot med glädje bland stora delar av supporterbasen.

Vissa klädde ut sig i stereotypiska arabiska dräkter, andra – som Alan Shearer – jublade på sociala medier, även om klubbikonen senare hävdade att han också var ”kluven”.

De nya ägarna uppgavs i sin tur vara överväldigade av välkomnandet.

– Supportrarna som klädde upp sig till saudiaraber störde mig. Det var kontroversiellt, säger John Hird.

– Men om vi ska vara ärliga finns det ingen stor splittring i Newcastle. Majoriteten av supportrarna övertygar sig själva om att det inte finns något att göra vilket är olyckligt. Andra bryr sig inte över huvud taget, fortsätter han.


https://twitter.com/alanshearer/status/1446153054999486477?s=20&t=EXUsAIMYNrKU6SAkIl2UgA

I sommar har Newcastle investerat nästan 1,5 miljarder kronor i spelare som målvakten Nick Pope, försvararen Sven Botman och allra senast den svenske anfallaren Alexander Isak som värvades in för 750 miljoner kronor, vilket är nytt klubbrekord. I laget finns också svensken Emil Krafth som för tillfället är långtidsskadad.

Isak har ännu inte fått sitt arbetstillstånd beviljat, men tränaren Eddie Howes förhoppning är att han kan spela i onsdagskvällens möte med Liverpool på Anfield.

– Han har välkomnats med öppna armar. De kan inte vänta på att få se honom spela och se hur bra han är, säger Hird.

Alexander Isak inväntar på ett arbetstillstånd för att vara spelklar mot Liverpool. ”Jag hoppas förtvivlat – det vore toppen att se honom spela. Vi är i händerna på andra människor så vi hoppas att det blir klart före matchen”, sade tränaren Eddie Howe på tisdagen.Foto: Christine Olsson/TT

Enligt honom är det slutgiltiga målet att få bort saudierna som ägare och trots motvinden är han positiv.

– Det kommer bli svårt och jag tror inte att de kommer att lämna i morgon. För tillfället handlar det om att berätta sanningen för supportrarna och ge dem fakta. Fler får upp ögonen och jag tror att denna fråga inte bara hänger ihop med Newcastle utan med hela fotbollens framtid i Europa och Storbritannien, säger John Hird.

Läs mer:

Tränaren: ”Vet inte om Isak får debutera”

Så styr den saudiska regimen Isaks nya klubb

Jätteaffären i hamn: Isak dyraste svensk hittills

Du kanske också gillar