Hem Sport NHL-spelaren Marek Svatos led av CTE när han dog

NHL-spelaren Marek Svatos led av CTE när han dog

förbi admin
0 kommentar

För sex år sedan hittades NHL-spelaren Marek Svatos död i sitt hem, 34 år gammal.

Nu berättar änkan Diana att han led av hjärnsjukdomen CTE.

– Jag vill att folk ska veta att besluten han fattade berodde på sjukdomen, inte på att han var en dålig människa, säger hon till TSN.

Det har sedan tidigare varit känt att den slovakiske hockeyspelaren Marek Svatos – som spelade över 300 matcher i NHL – dog av en överdos. Vid obduktionen hittades spår av kodein, morfin och ångestdämpande medicin i hans kropp.

Nu, sex år senare, väljer änkan Diana att gå ut med mer detaljer.

I en intervju med TSN berättar hon att man i efterhand har kunnat konstatera att Marek Svatos led av hjärnsjukdomen CTE (kronisk traumatisk encefalopati). CTE kallas också ”boxardemens” då det uppkommer efter upprepade slag eller smällar mot huvudet.

Hemlighölls i flera år

Enligt Diana ska Marek Svatos ha haft ett halvt dussin dokumenterade hjärnskakningar och minst lika många operationer under sin åtta år långa NHL-karriär.

Maek Svatos hittades död i sitt hem för sex år sedan.
Maek Svatos hittades död i sitt hem för sex år sedan.

Hon har känt till CTE-diagnosen sedan 2017, men inte berättat om den förrän nu.

– Jag ville säkerställa att mina barn var redo innan jag gick ut med detta, men jag vill att folk ska veta att betsluten Marek fattade berodde på sjukdomen, inte på att han var en dålig människa. Jag vet inte hur många gånger jag hörde honom säga att ”ljuset slocknade” efter han hade fått en hjärnskakning. Jag hörde det tillräckligt många gånger för att minnas just den frasen, säger hon till TSN.

Hjärnan donerades

Familjen valde att donera Marek Svatos hjärna till forskning. Av totalt 14 avlidna NHL-spelares hjärnor som donerats till forskning upptäcktes CTE i 13 av dem.

– En av de främsta anledningarna till att jag vill berätta den här historien är för att hjälpa andra NHL-familjer. Jag säger det här med kärlek, men ligan (NHL) kan göra mer för att hjälpa spelarna både under och efter deras karriärer, säger Diana.

Du kanske också gillar