Hem Sport Nordkorea tros fejka bilder på stridsplan

Nordkorea tros fejka bilder på stridsplan

förbi admin
0 kommentar

Enligt Nordkorea har landet hållit stora övningar med över 150 stridsplan mellan den sjätte och åttonde oktober. 

På propagandabilder som släpptes strax efter övningarna visade hur ledaren Kim Jong Un tittade upp på massiva formationer av plan. 

Men bilderna kan ha varit manipulerade i efterhand. 

Thorsten Beck är expert på fotoanalys vid Berlins forskningsinstitut HEADT Center säger att bilderna verkar ha ändrats digitalt. Enligt honom ska enskilda stridplan men också hela formationer ha kopierats och klistrats in på andra platser, för att få flygvapnet att se större ut än det i verkligheten var, skriver MailOnline. 

Beck valde ut ett antal av stridsplanen på bilderna och körde dem genom en programvara gjord för att identifiera bildkloning. Programmet identifierade flera av planen som samma. Han menar att man kan anta att bilderna manipulerats. 

– Den som skapade eller manipulerade dessa bilder hade säkerligen kunskaper i Photoshop. Det ser inte amatörmässigt ut, men kompositionen, bakgrunden och manipulationens karaktär talar ett annat språk. De verkar på något sätt för bra för att vara sanna och det skapar en komisk effekt i några av bilderna, säger Thorsten Bleck till MailOnline.

Ser lika stora ut

Han ger exempel på en bild som visar 30 flygplan. Där ser alla plan ungefär lika stora ut, trots att de verkar flyga på olika höjder och avstånd från kameran. 

Det kan vara extra svårt att analysera just militära formationer eftersom planen medvetet flyger symmetriskt och programvaran kan därför luras att tro att objekten är dubbletter där de egentligen bara ser lika ut, skriver brittiska Metro.

Men när ytterligare analyser gjordes av andra experter att man tyder på att formationerna i sig inte är vettiga ur militär synvinkel – vilket ytterligare förstärker tanken att bilderna har manipulerats. 

https://twitter.com/pennewsagency/status/1580535190673584128

Nordkorea-analytikern: ”En förväntad utveckling.”

Du kanske också gillar