Hem Sport Norrköping tog SM-guld i basket – efter rysarfinal

Norrköping tog SM-guld i basket – efter rysarfinal

förbi admin
0 kommentar

En explosion av konfetti, orangeklädda spelare i guldhattar, jublande publik och Abbas ”The winner takes it all” ur högtalarsystemet. Norrköping Dolphins damlag är svenska mästare i basket.

Gåendes i virrvarret av spelare, ledare, publik och familj kommer Taylor Murray. Hon gjorde 22 poäng i finalen och i handen håller Murray priset för slutspelets viktigaste spelare.

– Jag spelade bara basket och gjorde vad jag behövde för att mitt lag skulle vinna. Jag är väldigt tacksam för detta men det här är inte bara ett individuellt pris utan ett lagpris, säger Taylor Murray.

– Det känns som att ingen riktigt trodde på att vi kunde ta oss så här långt men om du jobbar hårt lönar det sig, fortsätter hon.

Tillsammans med Kate Oliver – 25 poäng den här kvällen – var Taylor Murray segerorganisatör för Norrköping Dolphins som kom till finalserien nederlagstippat mot fjolårets vinnare tillika grundserieettan Luleå.

– Det känns fantastiskt. Vi har kämpat extremt hårt och det är väldigt belönande att nå hit i slutändan, säger australiska Oliver.

Taylor Murray jublade efter finalsegern.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

På resultattavlan stod det 92–78 till hemmalagets favör och matchens avslutande minuter var mest en transportsträcka till slutsignalen.

Samtidigt var den fjärde basketfinalen en jämn historia under stora delar av matchen.

– Absolut. Det var flera gånger där vi kände att nu kan det glida oss ur händerna. Men det här är ett lag som har varit i de här situationerna tidigare under säsongen och vi vet att om vi biter oss kvar har vi sparkapital, säger tränaren Kevin Taylor-Lundgren.

Han fick se sitt Norrköping Dolphins ta en tidig ledning i det som skulle bli en helt avgörande final. För trots att Luleå vunnit den senaste matchen i söndags hade Norrköping ledningen med 2–1 i matchserien och därmed slagläge.

Med en ivrigt påhejande publik i ryggen – 1 921 personer hade tagit sig till Stadium arena – skaffade sig hemmalaget ett övertag genom Kate Oliver.

Norrköpings Kate Oliver till höger.

Norrköpings Kate Oliver till höger.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Trots den fina Norrköpingstarten kämpade sig Luleå tillbaka och gick till paus med ledning (46–42).

– Det känns som att vi vill det här så mycket och det ska inte ta slut i kväll. Vi släpper deras skytte lite ibland och ger dem lätta offensiva returer men annars tycker jag att vi gör en bra halvlek, sade Luleås Ellen Nyström till SVT i halvtidspausen.

Enligt Kevin Taylor-Lundgren handlade det för Norrköping om att hålla sig kvar i matchen och hoppas att lagets styrka i matchernas slutskede skulle ge resultat.

Så blev det också.

Bria Goss var Luleås bästa poängspelare med 28 poäng.

Bria Goss var Luleås bästa poängspelare med 28 poäng.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

För med en rivstart tog Norrköping ledningen efter halvtidspausen via åtta snabba poäng. Luleå gav inte upp utan kom tillbaka och gick förbi på nytt, bland annat efter fint spel av Bria Goss som stod för totalt 28 poäng. Men i den avslutande perioden var Norrköping Dolphins starkast och säkrade SM-guldet efter sammantaget 3–1 i matcher.

Det var klubbens tredje titel efter att också ha vunnit 2000 och 2013.

– Nu kommer vi definitivt att fira de kommande dagarna, säger Kate Oliver.

Du kanske också gillar