Hem Sport Norsk schackordförande: ”Jag fuskade” – spelade med Niemann

Norsk schackordförande: ”Jag fuskade” – spelade med Niemann

förbi admin
0 kommentar

Schackvärlden har skakats om av fuskanklagelserna mot 19-åriga amerikanska stjärnskottet Hans Niemann.

Den norske femfaldige världsmästaren Magnus Carlsen drog i gång spekulationerna om oegentligheter efter att han förlorat mot Niemann under tävlingen Sinquefield Cup i USA i början av september. Efter det har sajten Chess.com publicerat en 72 sidor lång rapport där det framkommer att Niemann misstänks ha fuskat i över 100 partier när han spelat online på sajten.

Det var inte lagligt, och det är jag helt med på. Att det var många år sedan har inget med saken att göra.

Niemann har efter Carlsens anklagelser erkänt öppet att han fuskat vid två tillfällen, när han var 12 och 16 år, men hävdat att han sedan dess spelat ärligt. Det motsägs dock av rapporten, som hävdar att fusket pågått så sent som 2020 . Det ska även ha förekommit under tiden Niemann var en del av det norska laget Norway Gnomes.

Nu erkänner även Norska schackförbundets ordförande Joachim Nilsen att han fuskade under tiden han var lagkamrat med Niemann i Norway Gnomes, säsongen 2016/2017.

– Det var inte lagligt, och det är jag helt med på. Att det var många år sedan har inget med saken att göra. Det här ska man inte göra alls, säger Nilsen till NRK.Foto: Berit Roald/TT

Enligt Nilsen spelade han en match över fyra partier i gruppspelet av onlineturneringen Pro Chess League med en annan person i rummet, som var dold för motståndarna.

– Det är inte tillåtet. Man måste spela ensam, utan hjälp, säger Nilsen, och tillägger att han visste att det var emot reglerna.

– Ja… Hjälp under ett spel är inte tillåtet, oavsett om det kommer från en kompis, maskin, mobiltelefon eller bok. Det ska inte hända.

20 000 dollar stod på spel i turneringen där fusket förekom, men det norska laget förlorade till slut finalen mot ett lag från USA.

Det understryker det jag pratat om – att Niemanns nätfusk bara är toppen av isberget.

29-årige Joachim Nilsen valdes i somras till ordförande i det norska förbundet och menar själv att han inte fuskat sedan det tillfället.

– Jag är ingen organiserad fuskare, nej. Det är jag inte. Men jag har inga problem med att ta ansvar för de fel och misstag jag har gjort. Absolut inte.

NRK har också pratat med schackexperten Torstein Bae som uttrycker besvikelse över det Nilsen berättar, och menar att det kan göra det svårt för honom att sitta kvar som ordförande i Schackförbundet.

– Det är så klart väldigt olyckligt. Det är klart att hans situation kommer att bli väldigt svår, kanske ohållbar, som jag ser det. Det är klart att det är väldigt tråkigt för norsk schack men jag tycker det understryker det jag pratat om – att Niemanns nätfusk bara är toppen av isberget.

Just nu spelas amerikanska mästerskapet i schack, där anklagade Hans Niemann vann sin första match. Arkivbild.Foto: Robert Schlesinger/TT

Chess.com har i sin rapport inte kunnat slå fast att Hans Niemann, som har titeln stormästare, fuskat på riktiga bräden. Men trots det har amerikanen många blickar på sig under det pågående amerikanska mästerskapet i schack som just nu pågår i St Louis, Missouri.

Efter Carlsens anklagelser har teorier lyfts om att Niemann skulle kunna fuska med hjälp av att ha någonting fjärrstyrt på eller i kroppen som med hjälp av vibrationer skulle ge honom signaler för nästa drag. På grund av det scannades Niemann noggrannare än övriga tävlande när han anlände till tävlingslokalen. För att försvåra för utomstående hjälp har arrangören också fördröjt sändningen med 30 minuter, vilket ofta görs i schackvärlden.

Hans Niemann vann sitt parti i första ronden mot Christopher Yoo.

– Den här matchen är ett meddelande till alla. Schackspelet talade för sig självt och visade vilken spelare jag är, sade Niemann efteråt till tävlingens Youtube-kanal, rapporterar bland andra CNN.

– Det här visar också att jag inte kommer att backa undan och att jag kommer att spela mitt absolut bästa spel här oavsett vilken press jag utsätts för.

Amerikanska mästerskapet pågår till 20 oktober. Det internationella schackförbundet Fide har tidigare meddelat att de kommer att utreda anklagelserna mot Hans Niemann grundligt.

Läs mer:

Efter schackskandalen – så här går det till när spelare fuskar

Du kanske också gillar