Hem Sport Nu är Alfredsson och tvillingarna Sedin invalda

Nu är Alfredsson och tvillingarna Sedin invalda

förbi admin
0 kommentar

TORONTO. Nu blickar Daniel Alfredsson, Daniel Sedin och Henrik Sedin ner från hockeyns Mount Rushmore. 

Under en både högtidlig, rolig och starkt blågult präglad gala i Toronto i natt valdes de formellt in i Hall of Fame.

– Det har varit en otrolig resa som lett hit, sa Henrik under ett tal i vilket han också skojade friskt med sin tvillingbror och som åtskilliga andra hyllade Börje Salming.

Hockey Hall of Fame-firandet i Toronto har pågått ända sedan i fredags – och inte minst inkluderat oförglömliga hyllningsceremonier för den ALS-sjuke Börje Salming – men i natt kulminerade det med en glittrig baluns i Meridian Hall ett par slagskott från Scotiabank Arena.

Och eftersom hela tre svenskar ingick i årets klass av invalda – ett rungande rekord – gick hela högtiden i kraftfull blågul nyans. I många avseenden var den en tribut till svensk hockey och alla ”våra” stjärnor som under senaste halvseklet rest över Atlanten och satt sin prägel på den nordamerikanska hockeyn.

Börje Salming närvarade inte, men han är kvar i Toronto och såg enligt legendaren Lanny McDonald tv-sändningen ihop med gamla vännerna Darryl Sittler och Tiger Williams och deras familjer – och han hyllades oavbrutet.

Salming hyllades från scenen

NHL-kommissionären Gary Bettman beskrev det till exempel som att alla europeiska spelare som gjort succé i NHL sedan 70-talet stått på Börjes axlar.

– Börje, Du är i våra tankar och böner, försäkrade han.

Bröderna Henrik och Daniel Sedin och Daniel Alfredsson hyllades inatt.
Bröderna Henrik och Daniel Sedin och Daniel Alfredsson hyllades inatt.

Daniel Alfredsson tilldelades sin Hall of Fame-plakett av landsmannen Mats Sundin och uttryckte skämtsam förundran över att de efter Torontos och Ottawas alla fältslag fortfarande är så nära vänner.

– Men jag har alltid beundrat Mats och sett honom som en förebild, poängterade han med ett leende.

”Alfie” hyllade sin mamma

Den mångårige Senators-kaptenen framhöll åter att han tycker det känns snudd på overkligt att bli invald i hockeyns allra finaste samfund, tackade bland många andra Erik Karlsson och saluterade hela sin familj – inte minst bortgångna mamma Margareta, som han beskrev som ”tveklöst den tuffaste av alla Alfredsson”.

Bröderna Sedan fick för en gångs skulle göra separata framträdanden och höll varsitt tal – och passade då på att skoja ordentligt med varandra.

– Henrik, helt ärligt: Jag ser dig som en bättre hockeyspelare och bättre människa. Det säger jag helt medveten om att du om tio minuter står här och håller ett eget tal, log Daniel.

Och repliken från Henrik kom snabbt:

– Jag har just återhämtat mig från Covid och det var på vippen att jag inte kunde komma, men i sista minuten åkte jag ändå. För som våra coacher alltid sa: ”En Henrik på 70 procent är bättre än en Daniel på hundra procent”.

Sedinarna tackade allt och alla

Men de hade också hjärtevärmande saker att säga om vad de betytt för varandra, tackade även de sina familjer samt vänner som Markus Näslund, Mattias Öhlund och Thomas Gradin. Järved och Modo hemma i Ö-vik fick också innerliga omnämnanden.

– Det har verkligen varit en otrolig resa som lett hit, konstaterade Henrik.

Målvaktsstjärnan Roberto Luongo – lagkamrat med tvillingarna i Vancouver i åtta år – valdes också in i natt, liksom finländska damhockey-ikonen Riikka Salinen och, postumt, Herb Carnegie. Han beskrivs som den bästa svarte spelare som aldrig fick chansen i NHL, på grund av fruktansvärd diskriminering i Nordamerika på 40- och 50-talet, och hans barn höll ett glödande tal mot rasism och för inkludering vid nattens ceremoni.

Tidigare Hall of Fame-legendarer som Nicklas Lidström, nämnde Mats Sundin, Teemu Selänne, Jari Kurri och Dominik Hasek fanns på plats i publiken – och fick även de ta emot fina hyllningar.

Du kanske också gillar