Hem Sport Nu kan Hammarby IF bli åtta år äldre – genom omröstning

Nu kan Hammarby IF bli åtta år äldre – genom omröstning

förbi admin
0 kommentar

Innan hobbyhistorikern Benjamin Thorén började gräva i saken var det få som ifrågasatte att Hammarby IF grundades den 7 mars 1897. Men nu har det varit en fråga som delat alliansföreningen i över tio år.

Med stöd av gamla mötesprotokoll och gulnande tidningsartiklar hävdar en större grupp ”bajare” att det är ställt utom rimligt tvivel att föreningen förvisso då bytte namn till Hammarby IF, men att den grundades som Hammarby Roddförening redan 10 april 1889 – och således är åtta år äldre än vad som påstås.

I korta drag handlar allt om att Hammarby Roddförening bildades av ett gäng arbetskamrater på Barnängens bomullsspinneri 1889. Föreningens medlemmar började efter ett tag även syssla med friidrott och 1897 togs beslutet att omvandla föreningen till en flersektionsförening.

Det som diskuteras är huruvida det var en ny förening som bildades, eller om den bara bytte namn.

Tidigare längdhoppsstjärnan Michel Tornéus i Hammarbydressen under SM 2019. Friidrotten var den första sporten in i Hammarby IF efter rodden, 1897.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

– Det är klockrent, 100 procent säkert att det som sker 1897 är en namnändring från Hammarby roddförening till Hammarby IF, inte att en ny förening bildas, säger Gabriel Gemmel, som är den som på senare år varit mest drivande i frågan.

På ett styrelsemöte 1906 fattades faktiskt beslutet att justera datumet för bildandet tillbaka till 1889, men av någon anledning satte det sig aldrig. I stället etablerades 1897 mer och mer som Hammarbys födelseår.

Första gången frågan om en eventuell ändring var uppe igen var på Hammarby Fotbolls årsmöte 2012, men samtliga fem motioner som behandlade ämnet röstades ner.

Ett par år senare fick Gabriel Gemmel upp ögonen för ämnet.

– När jag satte mig in i det kände jag att ”det här måste man göra något åt”. Det handlade om att ta tag i det ordentligt, räta ut alla frågetecken och övertyga allt motstånd. Jag tänkte att jag pallar. Jag har tid, säger han.

2020 skrev han en ny motion till fotbollsföreningens årsmöte. Därefter togs det upp i Hammarby IF som beslutade att tillsätta en utredning. Den kom fram till att … det inte säkert går att säga vilket som bör ses som datum för grundandet.

Det har således blivit upp till medlemmarna att bestämma över sin egen historia.

Handbollspublik i Eriksdalshallen i december 2021. Handbollen är en av de Hammarbyföreningar som har sagt att de tänker rösta för att ändra skrivningen i stadgarna om klubbens bildande.

Handbollspublik i Eriksdalshallen i december 2021. Handbollen är en av de Hammarbyföreningar som har sagt att de tänker rösta för att ändra skrivningen i stadgarna om klubbens bildande.

Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

– Vad det handlar om är en teknisk skrivning i stadgarna. Att i stället för att det som i dag står ”Hammarby Idrottsförening (HIF), ursprungligen stiftad den 7 mars 1897”, ska stå ”Hammarby Idrottsförening (HIF), ursprungligen stiftad 1889, namnändrad till sitt nuvarande namn den 7 mars 1897”, säger Gabriel Gemmel.

– Det handlar om skrivningen, inte att försöka göra föreningen äldre. Skulle man be folk rösta om när föreningen faktiskt bildades blir det för infekterat.

Ursäkta om frågan är plump, men vad spelar det för roll?

– Det spelar all roll! I Hammarby, det är kulturen, historien och allt runt omkring. Det är det som är allt.

– Läser du gamla referat från de kapproddar som ordnades på 1890-talet på Hammarby sjö – alltså före namnändringen – där det står att 1 000-tals åskådare från fabrikerna stod och tittade på, och orkestrarna spelade. Man känner att det hänger ihop, ända till i dag. Att inte erkänna det vore att avsäga oss den stolta delen av historien.

Och det handlar inte om AIK och Djurgården grundades 1891, att ni skulle bli äldst i staden?

– Absolut inte. Vi bryr oss inte så mycket om de andra. Vi är för Hammarby.

På årsmötet har samtliga 19 Hammarby IF-föreningar en röst var. För att ändringen av stadgarna ska gå igenom krävs två tredjedelar av rösterna. Innebandyn har meddelat att de kommer lägga ner sin röst. Av de övriga har Gabriel Gemmel fått indikationer att minst elva tänker rösta för, och att två föreningar sagt att de ska rösta emot.

– Det är väldigt spännande. Det känns som om sannolikheten är stor.

Vad ska du göra om det inte går igenom ändå?

– Då får man väl analysera varför det gick som det gick, och sedan ta nya tag lite senare. Det har varit väldigt roligt att grotta ner sig i allt det här.

Fotbollsmatch mellan Hammarby IF FF 20 vit och Sörskogens IF 2 under ungdomstuneringen St Erikscupen den 19 april 2020 i Stockholm.

Fotbollsmatch mellan Hammarby IF FF 20 vit och Sörskogens IF 2 under ungdomstuneringen St Erikscupen den 19 april 2020 i Stockholm.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Du kanske också gillar