Hem Sport Nu öppnar Norrköping portarna för SM i friidrott 2022

Nu öppnar Norrköping portarna för SM i friidrott 2022

förbi admin
0 kommentar

Det känns lite extra passande att just Norrköping får stå värd för SM i friidrott 2022 eftersom de just har tagit hem utmärkelsen Årets bästa idrottsstad 2022. Det ger ju förhoppningar om lyckade mästerskap i helgen.

Det är en mycket mästerskapstät sommar för de aktiva, med både VM och EM inom loppet av några få veckor och mitt emellan kommer SM. Man skulle kunna tro att många aktiva stannade hemma för att vila upp sig inför EM, men så verkar det inte vara, utan många av våra allra största kommer att vara på plats.

– SM har fortfarande en väldigt hög status inom svensk friidrott. Jag ser fram emot att både arrangörer och publik kommer att skapa en underbar stämning, sa Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson på presskonferensen inför SM.

 “Jag blir aldrig så nervös som under ett SM”

Tre av de nyligen hemkomna VM-resenärerna som ska tävla på SM är Thobias Montler, Grete Ahlberg och Yolanda Ngarambe och alla tre intygar att SM har en stark ställning bland de aktiva.

– Jag blir aldrig så nervös som jag blir under ett SM. Det är hemmaplan och man vill bli svensk mästare, säger Yolanda Ngarambe.

Hon var inte jättenöjd efter sin insats på VM och kunde släppa den tävlingen väldigt snabbt för att i stället se framåt:

– Det är lättare att gå vidare när det finns fler tävlingar att se fram emot, för då vill man bara träna och jobba på. Det finns först ett SM, sedan ett EM och sedan Finnkampen.

Thobias Montler håller med om att det är många tävlingar, men intygar att det inte är ett problem.

– Det är mycket men det är ju det vi tycker om, säger han och fortsätter:

– Jag har ett mål som jag brukar gå in i tävlingar med och det är att hoppa åtta meter. Men man går ju alltid in för att vinna.

Grete Ahlberg som kastade sig in i historieböckerna under VM där hon blev skräll-nia på ett nytt lysade personligt rekord, har haft lite svårare att släppa mästerskapet och komma tillbaka till vardagen:

– Jag sov i fyra dagar efter, både dag och natt. Och på första träningspasset efter hade jag byxorna ut och in. Jag blev väldigt sliten både fysiskt och psykiskt och jag formtoppar till EM, men man är ju här för att vinna. Jag satsar alltid på att kasta så långt jag kan, säger hon.

Lokala hopp från Tjalve

Två aktiva med mer lokal anknytning, från arrangerande klubben Tjalve, är August Mollén, som ska springa 1500 meter, och Linus Jönsson som ska tävla i stav.

August Mollén är främst känd som orienterare, med ett VM-silver i knockoutsprint från i somras hemma i medaljskåpet. Men redan i morgon fredag är det dags för försök på 1500 meter.

– Det betyder mycket att få tävla hemma. Det blir riktigt häftigt att få uppleva att få tävla inför publiken, säger han och tillägger att han har som ambition att ta sig till final.

Linus Jönssonär bara 16 år och har ett pinfärskt pers på 5.15 från i lördags och han ser mycket fram emot tävlingarna där han ställs mot ytterligare fyra 5-metershoppare.

–  Det är jättekul att kunna vara med och slåss om medaljerna trots att jag är så ung. Det ger så klart lite extra trygghet och energi att hoppa på hemmaplan.

/Anna-Lena Pettersson

Du kanske också gillar