Hem Sport Ny offsideregel i svensk fotboll – efter Arsène Wengers idé

Ny offsideregel i svensk fotboll – efter Arsène Wengers idé

förbi admin
0 kommentar

Redan införd i Sverige – kan användas i hela världen

Börjar du precis lära dig offsideregeln?

Då har vi dåliga nyheter.

Efter ett förslag av en Arsenalikon kör de i höst med en ny variant i ett par svenska serier.

Vi har en ny offsideregel i svensk fotboll. En som kan införas i hela världen.

Men i dag gick SvFF ut med att F19- och U21-serierna har bytt till en variant som ska främja offensivt spel. Skillnaden syns på skissen här nedanför, men kan relativt enkelt beskrivas såhär:

Som att släpa skridskon i hockey

Tidigare fick anfallande spelare inte ha någon kroppsdel (utöver armen) framför sista back när passningen slås. Enligt den nya regeln räcker det att ha en kroppsdel (utöver armen) i linje med backen. Du kan alltså stå en meter offside – i klassisk bemärkelse – men sträcka bak en fot och då räknas som onside.

– Det är ungefär som att släpa skridskon över blålinjen i hockey och undvika offside, förtydligar SvFF:s utvecklingschef Per Widén.

Regeländringen är ett test som ursprungligen initierades av Arsène Wenger. Fransmannen tränade Arsenal i 22 år, men är nu chef över Fifas globala utvecklingsarbete och har i den rollen försökt hitta sätt att göra sporten mer attraktiv.

Skillnaden på den nya och gamla regeln.
Skillnaden på den nya och gamla regeln.

”Ska jag parkera bussen?”

Testet genomförs i Holland, Italien och Sverige under hösten och ska sedan utvärderas kvalitativt genom intervjuer med spelare, ledare och domare. Faller allt väl ut kan offsideregeln ändras i all fotboll, men en eventuell sådan förändring är troligtvis flera år bort.

– Fifa valde oss för att de har stort förtroende för svensk fotboll och struktur. Plus att jag tror att vi är det enda landet i hela världen som filmar och sänder F19-matcher. Så vi hade redan vårens matcher inspelade och kan jämföra dem med höstmatcherna med den nya regeln, säger Per Widén.

Vad är poängen med förändringen?

– De vill, hoppas och tror att det blir fler mål i matcherna. De vill gynna ett offensivt spel. Men själv som gammal fotbollstränare tänker jag direkt: hur ska jag försvara nu? Ska jag parkera bussen?

Har du hört något från lagen som redan hunnit prova den nya regeln?

– Faktiskt inte. Men störst utmaning har det nog varit för domarna som måste ha koll på olika regler beroende på vilken serie de dömer.

Du kanske också gillar