Hem Sport Ny seger för van der Poel – men missade drömgränsen.

Ny seger för van der Poel – men missade drömgränsen.

förbi admin
0 kommentar

Efter världsrekordet i Salt Lake City förra veckan var Nils van der Poel ute efter mer i en annan OS-stad. På Calgarys erkänt snabba is, drygt 1 000 meter över havet, gjorde han ett försök att som förste skridskoåkare någonsin att ta sig under sex minuter.

Men det blev varken sprängd drömgräns eller något nytt världsrekord. van der Poel fick nöja sig med ännu en världscupseger.

Segertiden blev 6.04,32. Han vann drygt fem sekunder före Italiens David Ghiotto. Ted-Jan Bloemen från Kanada blev trea.

Nederländaren Patrick Roest, en av van der Poels främsta konkurrenter, var inte på plats i Calgary.

Efter rekordloppet i Salt Lake City var van der Poel OS-klar både på 5 000 och 10 000 meter. Han inledde säsongen med att slå världsrekord på den längre distansen i Heerenveen.

I stället för att nöja sig och åka hem till Europa för att ladda upp inför OS har van der Poel under veckan kört ovanligt mycket träning i hög fart, allt med sikte på att bli den förste i världen som kör under drömgränsen.

– Det är ingen hemlighet att vi åkt hit för att vi tror att det går att förbättra världsrekordet lite till, sade tränaren Johan Röjler till TT inför loppet.

van der Poel gick i sjätte par tillsammans med ryssen Ruslan Sacharov. Han tog i första hand sikte på sitt eget världsrekord: 6.01,56. Drömgränsen kräver varvtider på 28,4 sekunder.

Den 25-årige svensken öppnade i hög fart, men var under den första halvan av loppet en dryg sekund bakom världsrekordtiden. Marginalen ökade ytterligare ju längre loppet gick och snart stod det klart att det inte skulle blir något nytt rekord.

Även nederländaren Sven Kramers banrekord stod sig med en dryg sekund.

Vid OS i Pyeongchang 2018 vann Kramer guld på 5 000 meter med det olympiska rekordet 6.09,76. van der Poel blev 14:e man med 6.19,09.

– Jag har lite att jobba med, sade svensken då till den församlade svenska presskåren, som föga anade att det var en framtida världsstjärna som de intervjuade.

Fyra år senare dominerar Nils van der Poel skridskovärlden. Stålmannen från Trollhättan kommer att vara storfavorit och Sveriges kanske största guldhopp i OS i Peking om knappt två månader.

Du kanske också gillar