Hem Sport Öberg missade medalj – Brorsson bästa svenska i OS-distansen

Öberg missade medalj – Brorsson bästa svenska i OS-distansen

förbi admin
0 kommentar

Vi är många som minns OS-bragden i Pyeongchang 2018.

Hanna Öberg – då en doldis för de flesta utanför skidskyttekretsar – kom ”från ingenstans”, och vann guld i distansloppet med fullt skytte.

Sedan den kalla kvällen i Sydkorea för fyra år sedan har hon utvecklats till en världsstjärna och tagit både VM-guld (2019) och VM-silver (2021) i specialdisciplinen.

Men det blev ingen ny medalj i årets OS i Kina.

En distanstävling i skidskytte brukar mer eller mindre kallas en ren skyttetävling.

Med en minuts tillägg per bom hjälper det oftast inte hur fort man än åker skidor. Och då är tre bommar – som blev Öbergs facit på måndagsförmiddagen svensk tid – alldeles för mycket.

Svenskan var ren i liggande, men drog på sig två bommar i det första stående skyttet och en i det sista.

Dagen slutade på plats 16, sämst av svenskorna, i en tävling som vanns av tyska stjärnan Denise Herrmann (en bom) före Frankrikes Anaïs Chevalier-Bouchet (en) och Norges Marte Olsbu Røiseland (två).

– Det är klart att jag ville göra ett bra lopp och bättre än jag gjorde i dag, men det är ingen katastrof, säger Öberg i den mixade zonen efteråt.

– Liggskyttet kändes jättebra. I stå börjar jag bra i båda serierna men tappar lite fokus i slutet.

Hennes avstånd upp till Herrmann blev nära två och en halv minut. Och även rent åkmässigt hade hon det tufft. Precis som i mixedstafetten häromdagen.

I vinter har Öberg varit världscupens tredje snabbaste åkare. Men en minut och 40 sekunder efter norska Tiril Eckhoff, åksnabbast i distansen, väcker frågetecken för resten av OS – även om hon själv inte håller med:

– Jag var lite passiv i spåret i dag men det är ändå ett steg i rätt riktning från mixedstafetten. Nu är det liksom inga frågetecken utan bara att köra, säger Öberg.

– Jag känner att jag kan släppa det och gå in med bättre självförtroende i spåret. Vi har många tävlingar kvar.

Har skidskyttarna, som radat upp pallplatser i vinter, toppat formen för tidigt?

– Nej, det tror jag inte, svarar Hanna Öberg.

– Jag tror att det kommer bli bättre och bättre nu så det är jag inte alls orolig för.

Mona Brorsson blev bästa svenska som tolva.

Foto: Frank Augstein/AP

Veteranen Mona Brorsson var än långsammare i spåret – men bättre på skjutvallen. Med blott en bom blev hon bästa svenska som tolva.

– Jag tycker att jag gör en bra tävling, säger Brorsson.

– Sen är det klart att vi vet var vi har för kapacitet i laget och har drömmar och förhoppningar om medaljer. Men det är tidigt i mästerskapet.

Till skillnad från i lördags gick det inte att skylla för mycket på de yttre förhållandena på arenan, säger Brorsson.

– Jag har varit rädd för att frysa ihjäl, men jag var jättevarm i dag. Och det var lugnt och fint på skjutvallen, säger 31-åringen men tillägger apropå åkningen:

– Det var kärvt i snön.

De blågula OS-damerna följdes åt i resultatlistan.

Elvira Öberg, som i vinter varit världscupens näst snabbaste åkare, var ensam svenska att visa att åkformen är någorlunda intakt på den höga höjden i Kina – även om hon själv kallade loppet för ”mellanmjölk”. Med fjärde bästa åktid (35 sekunder efter Eckhoff) blev OS-debutanten 13:e i mål med tre bom. Linn Persson (två bom) slutade på 15:e plats.

Läs mer:

Tillbaka på gulddistansen – Hanna Öbergs resa från OS till OS

Du kanske också gillar