Hem Sport Öberg om Johaug: “En ögonöppnare för mig”

Öberg om Johaug: “En ögonöppnare för mig”

förbi admin
0 kommentar

I boken ”Therese Johaug – hele historien” berättar den tidigare längdstjärnan bland annat om hur hon kämpade med vikten och att få i sig näring. 2011 fick Johaug indikationer på att hon var undernärd och hon skriver i boken att hon kom till en punkt där hon trodde att hon skulle bli bättre bara hon vägde mindre.

Svenska skidskyttestjärnan Hanna Öberg har också haft utmaningar med kosten. Öberg berättar om det som hände under VM 2021.

– Jag tog ut mig väldigt mycket under ett lopp och lyckades inte fylla på efter det. Då fick jag inte de resultat jag ville ha, i två lopp kunde jag inte prestera enligt den form och kapacitet som jag hade, säger hon.

– Det blev en ögonöppnare för mig att kost är ett väldigt viktigt ämne.

Sedan dess har hon jobbat hårt med kostbiten.

– För mig är det väldigt viktigt att ha goda marginaler, framför allt hela sommaren. Jag ska inte ligga på minus nånstans, ska ha marginaler att kunna göra träningen på ett bra sätt.Foto: Terje Pedersen

Det svenska skidskyttelandslaget jobbar med idrottsnutritionisten Linda Bakkman, som är knuten till Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Hon har lärt mig väldigt mycket om, framför allt en tävlingsdag, vad det kostar i energi och hur jag ska säkerställa att jag får i mig vad jag behöver. Som ett återhämtningsmål direkt efter målgång, säger Hanna Öberg.

– Vi har även gjort olika typer av kostregistrering, glykosmätningar och vi gör också mätningar av kroppssammansättningen kontinuerligt under året för att ha koll på att energiuttaget stämmer.

Elvira Öberg tycker det är bra att debatten kring elitidrottares vikt har blivit mer normaliserad.Foto: Anders Wiklund/TT

Även lillasyster Elvira, som slog igenom ordentligt den senaste säsongen och blev tvåa i världscupen, tycker att kost är en viktig fråga.

– Vi har ett väldigt stort energibehov och det kan ibland vara svårt att möta det behovet. Men det är en fråga som jag känner mig väldigt trygg i, vad jag har för behov i maten och hur jag ska tillgodose de behoven. Det känner jag mig väldigt trygg i, och är tacksam för att jag inte behöver fundera på det, säger hon.

Elvira Öberg anser att det är bra att debatten kring elitidrottares vikt och energibehov har blivit mer normaliserat.

– Det är otroligt bra att det pratas mer om det. Jag är väldigt öppen med hur jag gjort och vad jag står inför för utmaningar med kosten. Hittills har det för mig bara handlat om att äta tillräckligt, att jag får i mig så mycket energi som jag bara kan. Det går inte att äta för mycket.

Du kanske också gillar