Hem Sport Omvända effekten – så slår superhettan

Omvända effekten – så slår superhettan

förbi admin
0 kommentar

Det är ingen stabil sommarvärme som väntar den närmaste veckan – både sol, regn och skiftande temperaturer kan nå stora delar av Sverige. 

Man kan också vänta sig lite svalare väder de närmaste dagarna, då svalare luft trycker bor den varmaste luften från centraleuropa. 

– Vi kommer få dras med lite nya regn, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm.

Omvända effekten av extremhettan

Lasse Rydqvist berättar att extremhettan som under den senaste veckan nått länder som Spanien, Frankrike och Storbritannien, också påverkar Sverige. Men här visar det sig i form av ostadigt väder.

– Hettan missar oss precis kan man säga. Den ligger över Tyskland och Polen, och på gränsen till den svalare luften som täcker Sverige just nu har det bildats ganska kraftigt regn. 

Regnet ligger just nu över Skåne, Blekinge och södra Öland och på vissa håll kan det bli rejält oväder och risk för översvämningar. 

– Det har varit väldigt mycket åska i södra Skåne, så jag är inte förvånad om det kanske har blivit lite problem där för dem. 

Goda solchanser på midsommar

”Varannandagsvädret” kommer att pågå fram till midsommar, men enligt prognosen finns det stort hopp om att just midsommarafton bli solig och fri från regn.

– Det är solchanser i hela Sverige. Men speciellt södra och östra Götaland, östra Svealand och östra Norrland har goda chanser till sol, säger Lasse Rydqvist.

Temperaturerna väntas ligga kring 20 grader, och på sin höjd mellan 24-25 grader i landskapen kring Östersjön. Kallare blir det däremot över inre och norra Norrland, och över Västsverige finns det en överhängande risk för regnskurar. 

Lasse Rydqvists midsommarprognos är relativt positiv.

– Jag tycker det ser helt okej ut. Det är inte åska och drivis i alla fall, säger han. 

Värmebölja i Europa – rekordtidigt på året

Meteorologen: ”40 grader i södra Frankrike”.

Du kanske också gillar