Hem Sport Patrick Ekwall om Staffan Olsson till Nederländerna

Patrick Ekwall om Staffan Olsson till Nederländerna

förbi admin
0 kommentar

Staffan Olsson är tillbaka i matchen igen, nu som förbundskapten för Nederländerna. Vad tycker du om det?

Att det är förbaskat roligt. En av våra absolut största handbollsprofiler, med så oerhört mycket erfarenhet, ska självklart ha ett bra jobb. Tänk att det är fyra år sen Staffan hade sitt sitt senaste tränarjobb, som assisterande i PSG.

Nu vet jag att han haft en hel del erbjudanden genom åren, men varit väldigt noga med vad han ville ha. Jag tror att alla tyska, danska och norska klubbar som hört av sig fått ett vänligt men bestämt ”nej, tack”.

I väntan på något som passar bättre, antingen en riktigt härlig stad att bo och verka i eller ett spännande förbundskaptensuppdrag som innebär att han kan bo kvar i Stockholm.

Det här är ett jobb som passar Staffan perfekt.

Är det ett omöjligt uppdrag?

Både ja och nej. Holländsk handboll är vad det är, men med hjälp av sitt damlandslag och deras framgångar har intresset ökat och det finns en handbollskultur långt bortom fotbollen, cyklandet och skridskoåkandet.

I januari gör de sitt andra VM någonsin, där det första var 1961, tre år innan Staffan föddes. Förvisso har de fått platsen med hjälp av ett ”wild card”, vilket jag förvisso tycker är så konstigt – tänk er att Fifa delade ut ”wild cards” till fotbolls-VM? 

Men de hade en riktigt tuff play off-motståndare i Portugal och har en ranking som inte är helt off. Så det finns potential att störa ett annat motstånd i VM, där de finns i samma grupp som Norge, Nord-Makedonien och Argentina.

Finns det någon handbollens Johan Cruyff?

Det går nog inte riktigt att jämföra, såklart. Men Luc Steins, som spelar sin klubbhandboll i PSG, är en världsklasspelare som få landslag har i samma kaliber på M9-positionen.

Två år i rad har han utsetts till MvP i franska ligan och vid senaste EM uttogs han i All Star Team. Där har Staffan en spelare som han kan bygga sin offensiv kring.

Sen är H9 Kay Smits också en väldigt bra spelare, som var med att leda Magdeburg till  tyska ligatiteln i år. 

Huvudparten av spelarna i landslaget spelar i Bundesliga och erfarenhet finns, även om laget inte har någon superbredd.

Det är det Staffan få jobba på framöver och det ska bli väldigt spännande att se hur han lyckas.

Du kanske också gillar