Hem Sport PDL Padel United lägger ned 15 hallar: ”Ser inte lönsamhet”

PDL Padel United lägger ned 15 hallar: ”Ser inte lönsamhet”

förbi admin
0 kommentar

Padelboomen under de senaste åren kan inte ha undgått någon. I våras rapporterade Göteborgs-Posten att beläggningen i padelhallarna i Göteborg hade gått ner avsevärt då antalet hallar i staden gått från nio till 35 mellan 2021 och 2022.

Överetableringen av hallar börjar nu få konsekvenser. Den svenska storaktören PDL Padel United väljer att stänga 15 av sina hallar i Sverige.

– Det är på grund av att vi inte ser lönsamhet på varken kort eller lång sikt på vissa ställen, säger Rikard Hellqvist, medgrundare av Padel United som i april gick ihop med PDL Group.

Totalt har bolaget, som är världens största padelaktör, 120 hallar i Sverige.

– På vissa orter konkurrerar vi med oss själva där både PDL och Padel United tidigare etablerat sig. Oavsett är det såklart tråkigt att behöva stänga flera hallar, tillägger han.

Några av de 15 hallar som nu stängs ligger i Linnarhult, Rosersberg, Gillinge och Norrtälje. Trots nedläggningarna är Markus Hellqvist inte orolig för att fler ska följa.

– Ibland hör man att det pratas om en padeldöd men det är egentligen felaktigt. Fler spelar padel i Sverige i dag än någonsin och antalet bokade timmar ökar. Vi får fler och fler samarbetsföreningar och kan satsa mer på barn- och ungdomsverksamhet.

Hösten 2020 byggdes padelbanor upp i Globen då arenan på grund av pandemin inte kunde användas för större evenemang.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Bokningstjänsten Matchi bekräftar att bokningarna av padeltider är högre än någonsin men utvecklingen har stabiliserats sedan 2021. Beläggningen av hallarna har dock gått ner eftersom allt fler hallar har byggts.

Om bokningsgraden fortfarande är så hög och sporten ändå växer, hur kan ni behöva stänga ned hallarna? Har man överskattat tillväxten så grovt?

– När man skriver på hyreskontraktet för en hall så tar det ungefär 18 månader innan den är i gång. Om flera aktörer gör samma sak under tiden så blir det en helt annan konkurrenssituation och man får en överetablering.

2020 fanns totalts 1 600 padelbanor i Sverige. 2021 hade de mer än fördubblats till 3 500. Ett slående exempel på överetableringen är den lilla orten Stenkullen utanför Göteborg med drygt 2 000 invånare, som GP var först att rapportera om. På orten finns fyra padelhallar, totalt 37 banor för invånarna att samsas om. Av de 15 hallar som PDL Padel United lägger ner så ligger en i just Stenkullen.

Vad händer med de 15 tomma lokalerna?

– Det är för tidigt att säga. Först ska man hitta nya hyresgäster men det finns intressenter i form av lager- och logistikverksamhet och även lekland, säger Rikard Hellqvist.

Svenska padelförbundet säger att man märkt av överetableringen men säger att sporten i sig mår mycket bra. Vid starten av 2022 fanns det 106 padelföreningar i Sverige. I dag finns 170 stycken med totalt 55 000 medlemmar.

– Vi ser att sporten blir mer och mer föreningsdriven vilket vi tycker är positivt. Dessutom ser vi att totalt 550 000 personer har bokningskonton för att boka banor. Vårt mål nu är att göra det självklart för alla att vara med i en förening, säger Calle Åkesson, verksamhetschef på Padelförbundet.

Det har tidigare rapporterats om svårigheten att driva barn- och ungdomsverksamhet när de privatägda hallarna varit uppbokade och priserna höga.

– Att beläggningen minskat på många håll kan på så sätt ha varit en fördel för barn- och ungdomsverksamheten och ett incitament att föreningarna och hallägare hittar ett bra och hållbart samarbete över tid, säger Calle Åkesson.

Läs mer: Infekterad maktkamp i padelvärlden: ”Situationen är kaotisk”

Du kanske också gillar