Hem Sport ”Pengarna i KHL kan vara 100 gånger mer – hur kan man döma?”

”Pengarna i KHL kan vara 100 gånger mer – hur kan man döma?”

förbi admin
0 kommentar

Mikko Manner, tränare, Brynäs:

– Jag kan inte svara för Brynäs eller SHL, för de varumärkena, men för min egen del skulle det inte vara något problem. För jag kan förstå att du bara spelar en gång. Du har bara en karriär och det finns många saker som är lätta att döma ut. Vi vet alla att kriget är hemskt och att det aldrig borde ha hänt. Vi vill alla att hela världen ska leva i fred. Men inom all idrott, inte bara ishockey, så kan du ha jobbat riktigt hårt i 15 år och just nu lyckades du ta dig över den där gränsen att du blir riktigt, riktigt bra. Och då kan pengarna också vara 20 eller 100 gånger mer. Så hur kan man döma någon som älskar hockey och går någonstans då? Jag fattar kritiken men det är den enskilda personens beslut. Och om du bestämmer dig för att gå till KHL måste du också förstå konsekvenserna av ditt beslut. Är det att du inte får spela i landslaget eller komma tillbaka så måste du leva med det. Du måste vara medveten om det innan du tar beslutet. Men du vet aldrig om det är ditt sista år. Det kan vara en knäskada eller annan skada och sedan är det slut.Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Joel Lundqvist, lagkapten, Frölunda:

– Nej, jag tycker det är en märklig situation att man förlänger eller skriver ett nytt kontrakt i den situationen som är. Det är ingenting att snacka om. Sedan fattar jag de som satt fast i avtal och det inte gick juridiskt att lösa och så där. Men att ta ett aktivt beslut att signa där nu, det tycker jag är märkligt och är ingenting jag står bakom. Sedan är det en större fråga vad det innebär framåt, om de ska vara svartlistade. Det kan inte jag svara på.

Peter Jakobsson.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Peter Jakobsson, sportchef, Linköping:

– Det är väl en fråga vi får sätta oss och diskutera internt, men spontant så känns det så där när de skriver nya kontrakt efter att kriget startat. Sedan finns det en del som kanske inte kom ur sina kontrakt sedan tidigare. Men det är väl något man får ta där och då.

Thomas Johansson.Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Thomas Johansson, general manager, Leksand:

– Jag tror ett sådant beslut kommer få konsekvenser och en konsekvens skulle absolut kunna vara att man väljer att inte skriva avtal med spelaren.

Oscar Engsund.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Oscar Engsund, back, Luleå:

– Det är en svår fråga. Det är en sak om man sitter fast i ett kontrakt. Då förstår jag om man inte kan köpa ut sig för flera miljoner.

– Men de som skriver på nytt där… De har gjort ett aktivt val i att stödja Ryssland på något sätt, att de får in icke-ryska spelare. De är ju inte populära i alla fall, det är de inte.

– Jag själv hade aldrig skrivit på där när man vet, efter att kriget bröt ut.

Johan Lindbom.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Johan Lindbom, klubbdirektör, HV71:

– Personligen kan jag säga att jag inte skulle vilja åka och spela i Ryssland.

– Men det är svårt att döma någon som inte kommer ur sitt kontrakt och blir återbetalningsskyldig. Det kan vara killar som kanske inte gjort de där jättepengarna i karriären som får betala tillbaka mer än vad de tjänat.

– Vad jag förstår gjorde Uefa något helt annat och klippte de banden. Nu säger väl internationell hockey att det inte går, men jag tycker att den modellen hade varit mycket enklare för att inte lägga det på individen.

Om någon skulle bli aktuell för HV71?

– Vi får ta det då, tycker jag. Vi får väl titta lite på hur omständigheterna var helt enkelt. Just nu har jag ingen förståelse för de som förlänger i Ryssland.

Rickard Wallin.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Rickard Wallin, sportdirektör, Färjestad:

– Det är en hypotetisk fråga. Men det är klart att det är stor skillnad för mig personligen om man väljer att förlänga efter krigets utbrott jämfört med om man hade ett existerande KHL-kontrakt.

Jonas Engström.Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Jonas Engström, lagkapten, Oskarshamn:

– Det är deras val, och de har gjort de valen. Egentligen ska man inte lägga någon åsikt i vad någon annan gör. Där står jag i det.

Läs mer:

IIHF:s besked: Kan inte bryta KHL-avtal

KHL-spelare stoppas från Tre Kronor

Du kanske också gillar