Hem Sport Perfekt fortsättning på VM-festen – Finland körde över USA

Perfekt fortsättning på VM-festen – Finland körde över USA

förbi admin
0 kommentar

Tre segrar på lika många matcher. Finlands inledning på hemma-VM kunde inte ha varit bättre. Matchen mot USA blev ett styrkebesked både vad gäller spelet och förmågan att hålla nerverna i styr.

För en vecka sedan såg läget allt annat än ljust ut för Jukka Jalonens landslag. Inför VM åkte lejonen på fyra förluster i följd och det fanns en del orostecken i lagets spel.

Efter de obligatoriska segrarna över Norge (5–0) och Lettland (2–1) stod USA för det första riktiga testet i VM. Och lejonen visade att man klarar av att höja sin nivå då det behövs.

Det blev till slut en solklar seger efter en kontrollerad och stabil insats.

Matchen mot USA bjöd på helt annan hockey än de inledande kamperna mot Norge och Lettland. Lejonen spelade på en helt annan nivå än i de två första matcherna och laget visade att man klarar av att stå upp mot amerikanernas fysiska och odisciplinerade spel.

Mikael Granlund satte första periodens enda och matchens första mål i spel fem mot fyra i slutet av perioden.

Innan dess hade Finland haft en handfull riktigt vassa målchanser.

Sakari Manninen kom ensam med den amerikanska målvakten Strauss Mann och hade dessutom en styrning från närhåll. Hannes Björninen satte en backhand i ribban, Mikko Lehtonen var ensam framför Mann, Teemu Hartikainen hade ett jätteläge i powerplay och Juho Lammikko missade pucken då han hade halvtomt mål framför sig.

Efter de alla brända lägena var Granlunds ledningsmål välförtjänt också om den Mann får ta det på sitt konto. Det var som om den amerikanska keepern frös till då Granlund satte sitt skott mellan benen på honom.

Avgörande i mittperioden

Den andra perioden blev rena fyrverkeriet för lejonens del också om den började i dystra tecken. Först tacklades Mikko Lehtonen vid sargen så att han såg ut att skada sitt knä. Inget fel på tacklingen men smällen såg ut att ta illa.

I följande stod Austin Watson för en fruktansvärt ful armbågstackling i huvudet på Teemu Hartikainen. Amerikanen fick matchstraff för tacklingen medan Hartikainen till all tur kunde fortsätta matchen.

Utvisningen blev minst sagt kostsam för USA.

Först satte lagkaptenen Valtteri Filppula 2–0 snyggt framspelad av Jere Innala och Sami Vatanen. Och bara knappt minuten senare utökade Manninen lejonens ledning till 3–0. Jere Sallinen och Granlund stod för framspelningen till kvällens tredje powerplaymål.

Senast då Mikko Lehtonen satte 4–0 i mitten av mittperioden var matchen avgjord.

Den sista perioden blev en transportsträcka där lagen främst väntade på slutsignalen.

Olkinuora imponerar

Jussi Olkinuora i det finländska målet spelade sin andra match i VM. I den första matchen räddade han samtliga norska skott då han höll nollan i 5–0-segern.

Mot USA fortsatte han sitt lugna och säkra spel mellan stolparna. Olkinuora har sådan flow i sitt spel för tillfället att varje räddning ser enkel ut trots att det också i USA-matchen fanns flera farliga lägen som kunde ha resulterat i mål.

Alex Galchenyuk satte punkt för Olkinuoras nollsvit då han nätade med 1.38 kvar på klockan.

Harri Säteri stod i mål i Lettland-matchen men om Olkinuora fortsätter prestera på den här nivå lär OS-lagets guldmålvakt få finna sig i att agera andrakeeper då slutspelsmatcherna spelas nästa vecka.

Finland möter Sverige i följande match i VM. Matchen spelas på onsdag med start klockan 20.20.

Finland–USA 4–1 (1–0, 3–0, 0–1)

I: 17.20 Mikael Granlund (Sakari Manninen, Mikko Lehtonen) 1–0 pp.

II: 24.42 Valtteri Filppula (Jere Innala, Sami Vatanen) 2–0 pp, 25.36 Manninen (Jere Sallinen, Granlund) 3–0 pp, 30.50 Lehtonen (Teemu Hartikainen, Manninen) 4–0.

III: 58.22 Alex Galchenyuk (Luke Hughes, Seth Jones) 4–1.


Du kanske också gillar