Hem Sport Premier League godkänner Chelseas nya ägare

Premier League godkänner Chelseas nya ägare

förbi admin
0 kommentar

Efter Rysslands invasion av Ukraina tog den brittiska regeringen beslut om att införa sanktioner mot Chelseas ryske ägare Roman Abramovitj, som bedöms ha kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin. I samma veva kopplade Abramovitj bort sig själv från Chelsea och gick ut med att Londonklubben var ute till försäljning. 

I början av maj bekräftade Chelsea att villkor hade uppnåtts för att en ny ägargrupp ska ta över klubben, en ägargrupp ledd av Todd Boehly, Clearlake Capital, Mark Walter och Hansjörg Wyss. Samtidigt hävdade The Guardian att Boehly förväntas bli konsortiets mest offentliga ansikte, även om den största andelen av klubben kommer att innehas av Clearlake Capital.

Och nu är ett övertagande nära.

På tisdagen bekräftar Premier League att ligans styrelse har godkänt Chelseas nya ägare.

“Premier Leagues styrelse har i dag godkänt det föreslagna övertagandet av Chelsea för Todd Boehly/Clearlake Consortium”, står det i uttalandet.

I pressmeddelandet framgår det att Chelsea nu kommer arbeta tillsammans med relevanta myndigheter för att säkra nödvändiga licenser för att kunna genomföra övertagandet. Köpet av Chelsea hänger alltså på en försäljningslicens som brittiska regeringen kräver för att godkänna affären.

Chelsea har tidigare meddelat att 2,5 miljarder pund, drygt 30,6 miljarder kronor, av den totala investeringen kommer att användas för att köpa aktierna i klubben. Utöver det kommer pengarna gå till välgörande ändamål, då inga pengar från försäljningen får tillfalla Abramovitj: ytterligare ett villkor från den brittiska regeringen för att försäljningen ska gå igenom.

Ägargruppen förväntas också investera 1,75 miljarder pund, drygt 21,4 miljarder kronor, i Chelsea. Investeringarna ska bland annat gå till Stamford Bridge (herrlagets hemmaarena), akademin, damlaget, Kingsmeadow (damernas hemmaarena) och fortsatt finansiering av Chelsea Foundation.

Du kanske också gillar