Hem Sport Prinsessan skapade en dansk dressyrdrottning

Prinsessan skapade en dansk dressyrdrottning

förbi admin
0 kommentar

– Cathrine är enormt rak och ärlig, och hon sätter alltid hästarna först, säger svenske dressyrettan Patrik Kittel om den danska stjärnan.

När det i Sverige är hoppryttarna som tilldrar sig det största intresset i årets ryttar-VM – som inledes i Herning på lördagen – är det dressyrryttarna i värdlandet Danmark.

– Det kommer att vara fullsatt på läktarna under VM, säger ridsportjournalisten Kim C Lundin som har bevakat internationell dressyrsport i många år.

Danmark är guldfavorit i lagtävlingen, och individuellt ställs stora förhoppningar till Cathrine Laudrup-Dufour och hästen Vamos Amigos.

– Kombinationen av Cathrines stora hästkärlek, hennes vinnarskalle och att hon älskar att jobba med detaljer är det som gör henne till den duktiga ryttare som hon är. Lika nördig som Peder Fredricson är på hoppsidan, är Cathrine på dressyrsidan, säger Kim C Lundin.

– Hon saknar helt nerver. Under en ritt kan hon till och med sitta och le. Man ser hur hon njuter.

Hemmahoppet Cahrine Laudrup-Dufour kommer i VM att rida Vamos Amigos.

Foto: TT

När Cathrine Laudrup-Dufour började rida, och insåg att hon hade hittat sin plats i livet, fick hon hundraprocentigt stöd från sina föräldrar.

– De kanske inte visste något om hästar, men de har sett till att jag har haft bra tränare och kört mig till tävlingar varje helg, berättade Cathrine Laudrup-Dufour i en intervju med Tidningen ridsport.

När Cathrine Laudrup-Dufour tog en silvermedalj i junior-EM 2010 stod det klart att hon var en stor talang, och hon var också beredd att jobba hårt för att skapa sig en framtid inom sporten.

Vägen dit har gått via att driva ett försäljningsstall där hon utbildat hästar, men också genom att träna unga ryttare.

Något som hon gjorde så bra, att hon skapade kontakter som var beredda att stötta hennes satsning. Tack vare sina samarbetspartners kunde hon börja satsa mer långsiktigt.

På så sätt kunde hon klättra mot världseliten.

– Cathrine är en av mina absoluta favoriter. Hon är en väldigt bra person, säger ankaret i det svenska VM-laget Patrik Kittel som känner den danska stjärnan väl.

– Om det är någon som är ding vågar hon säga ifrån, och hon står för sina åsikter. Dessutom jobbar hon otroligt hårt med alla delar som krävs för att bli bäst, fortsätter Kittel.

Cathrine Laudrup-Dufours stora steg i utvecklingen kom när en dansk prinsessa gjorde entré i hennes liv.

Cathrine Laudrup-Dufours mjuka ridstil gör att hon får det svåra att se enkelt ut.

Cathrine Laudrup-Dufours mjuka ridstil gör att hon får det svåra att se enkelt ut.

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

I slutet av 2019 blev det officiellt att Danmark tilldelats ryttar-VM 2022, och vi kan konstatera att mästerskapet kommer rätt i tiden för dressyrlandslaget. Dansk dressyr har aldrig varit starkare än nu.

– Inför VM på hemmaplan är det som om alla stjärnor står rätt. Det är inget man kan garantera, men något att vara tacksam över, säger ridsportjournalisten Kim C Lundin.

– Det danska VM-laget består av en helt ny generation ryttare. Det är ryttare som rider mjukt och i harmoni med hästen, och just nu har de hästar av hög klass. Det är något som alla länder drömmer om.

Trots det har det varit en något skakig resa mot mästerskapet.

Så sent som för några månader sedan såg det ut som om det inte skulle bli någon VM-start för Daniel Bachmann Andersen sedan ägarna till hans häst Marshall-Bell meddelade att de sålt den till den unga österrikiska ryttaren Nicola Ahorner.

Några veckor efter försäljningen meddelade dock familjen Ahorner att de beslutat att Daniel Bachmann Andersen skulle få tävla med hästen en sista gång.

”Det finns ett speciellt band mellan Daniel och Marshall, och efter en diskussion med min familj frågade vi Daniel om han ville fortsätta satsningen mot Herning. Något han accepterade.”, skrev Nicola Ahorner på Instagram.

Men det som hände förra hösten skakade om dansk dressyr mer än en såld häst.

Mycket oväntat meddelade då det danska ridsportförbundet att de skulle göra om landslagsorganisationen.

Prinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, som är dotter prinsessan Benedikte av Danmark och Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, är en nyckelperson i Cathrine Laudrup-Dufours VM-satsning. Hon har varit hennes tränare i snart fem år.

Prinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, som är dotter prinsessan Benedikte av Danmark och Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, är en nyckelperson i Cathrine Laudrup-Dufours VM-satsning. Hon har varit hennes tränare i snart fem år.

Foto: Tommy Holl/TT

2017 tog prinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, över som landslagstränare. Hon är dotter till prinsessan Benedikte av Danmark och hennes mormor är svenska prinsessan Ingrid. Nathalie zu Sayn-Wittgenstein har själv tagit OS-medalj i lag.

Trots att dansk dressyr under hennes ledning nådde stora framgångar fick hon i november förra året lämna sitt jobb. Orsaken var att förbundet beslutat sig för att de inte längre skulle ha en landslagstränare. Istället skulle de skapa ett team som skulle fungera som sparringpartner till ryttarna och dess ordinarie tränare.

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein erbjöds att vara en del av det nya teamet, men valde då att helt hoppa av sina uppdrag för landslaget.

– Jag trodde nog att det skulle leda till någon form av schism inom dansk dressyr, men så blev det aldrig. Inför VM har de lyckats dra åt samma håll. Med tanke på att det är många starka viljor inblandade måste jag säga att det är imponerande, säger Kim C Lundin.

En som valde att fortsätta stå vid Nathalie zu Sayn-Wittgensteins sida trots förbundets beslut var Cathrine Dufour–Laudrup.

Rasmine Laudrup-Dufour, som är gift med den danska dressyrstjärnan, tillsammans med sin pappa fotbollslegendaren Brian Laudrup.

Rasmine Laudrup-Dufour, som är gift med den danska dressyrstjärnan, tillsammans med sin pappa fotbollslegendaren Brian Laudrup.

Foto: Kirk O’Rourke/Rangers FC/TT

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein hade tagit över som Cathrine Laudrup-Dufours personliga tränare några månader efter att hon utsetts till landslagstränare.

Så småningom kompletterades duon med finländska Kyra Kyrklund, som tidigare varit tränare för det svenska dressyrlandslaget.

Och även om prinsessan inte längre ingår i landslagsorganisationen är hon fortsatt Laudrup-Dufours tränare, och på plats under de stora tävlingarna.

Sedan deras samarbete inleddes har Cathrine Laudrup-Dufour bara blivit bättre och bättre, och på Nathalie zu Sayn-Wittgensteins Instagram tackar Cathrine ofta henne för all hjälp.

”Du betyder så otroligt mycket, och jag är så glad över att du vill vara en del av teamet”, skrev dressyrdrottningen efter att den danska prinsessan lagt ut bilder från när Danmark i juli i år vann den prestigefyllda lagtävlingen i Aachen.

På lördagen inleds lagtävlingen i dressyr i Herning när lagens två första ryttare rider. Avgörandet sker på söndag. I nästa vecka avgörs sedan de två individuella klasserna.

– Helst av allt vill jag själv alltid vinna, säger Patrik Kittel med ett skratt.

– Men om det inte blir jag är Cathrine en ryttare som jag verkligen unnar guld. Hon har det som i dag behövs för att bli världsbäst.

Utöver stödet från tränarna kommer Cathrine Laudrup-Dufour i Herning också ha stöd av sin hustru Rasmine.

Det var när de två gifte sig förra året som Cathrine lade till namnet Laudrup i efternamnet. Rasmine, som tävlar i hoppning, är dotter till den tidigare fotbollsstjärnan Brian Laudrup. Han vet allt om vad dansk dynamit kan uträtta.

När Danmark oväntat vann EM-guld i fotboll 1992 var Brian Laudrup en av de stora stjärnorna.

Läs mer: Kittel om OS-smällen: ”Låg på rummet och grät”

Läs mer: Tidiga val kan göra att superhästen missas

Du kanske också gillar