Hem Sport Publikfavoriten kan bli guldhjälte: ”Får väldigt mycket energi”

Publikfavoriten kan bli guldhjälte: ”Får väldigt mycket energi”

förbi admin
0 kommentar

Det är nästan tyst i Coop arena i Luleå den här söndagen vid lunchtid. Det enda som hörs är prat och skratt från omklädningsrummet där Luleås spelare gör sig i ordning för dagens isträning.

Annat var det för knappt ett dygn sedan när Luleå vann den femte SM-finalen mot Färjestad, och skaffade sig matchboll i guldstriden.

– Det har varit bra tryck i hallen under hela slutspelet, men det som har hänt i finalen är något helt galet, säger Luleås forward Einar Emanuelsson.

– Under perioder i matcherna har det nästan varit omöjligt att prata med varandra på isen för vi hör inte vad den andre säger. Det har till och med varit svårt att höra signalerna från domarna.

– Det är underbart. Det stödet betyder mycket.

Som allra högst skriker publiken när Einar Emanuelsson gör mål. När ”Einar, Einar, Einar” skanderas i hallen går det inte ens att höra sina egna tankar.

– Det är svårt att beskriva hur det känns när man hör det. Man bli berörd varje gång. Det är otroligt coolt, och samtidigt nästan svårt att ta in. Men jag får väldigt mycket energi av all glädje, säger publikfavoriten.

Publiken i Luleå älskar att se Einar Emanuelsson göra mål.

Foto: Pär Bäckström/TT

När finalserien mellan Luleå och Färjestad inleddes förra lördagen var det få om ens någon som trodde att 25-åringen från Kiruna, som kom till Luleå som tonåring, skulle kliva fram som en store profilen.

För säsongen 2021/2022 har inte varit Emanuelssons bästa tid.

– Fram till finalerna har det här varit en tuff säsong, konstaterar 25-åringen.

Förra säsongen gjorde Emanuelsson 27 poäng under grundserien. Den här gången fick han bara ihop två, ett mål och en assist.  Värt att notera är att det enda målet i grundserien kom mot finalkonkurrenten Färjestad.

25-åringen har jobbat hårt för att bryta den negativa trenden, tränat extra och gjort allt för att hitta formen. Men inget har hänt. Inte förrän pressen var som störst.

Redan i den första SM-finalen gjorde han mål. Sedan har det fortsatt. I de tre finalmatcherna på hemmais har han sammanlagt gjort fyra mål och en assist.

Riktigt vad det är som har gjort att det har lossnat för honom har han svårt att svara på.

– I och med att det är så tätt mellan matcherna har man inte riktigt haft tid att fundera över det utan just nu njuter jag bara av det, säger Einar Emanuelsson.

Men kanske är förklaringen ett par magiska handskar.

Inför finalserien fick Einar Emanuelsson ta över lagkamraten Jack Connollys handskar. Då kom målen.

Inför finalserien fick Einar Emanuelsson ta över lagkamraten Jack Connollys handskar. Då kom målen.

Foto: Pär Bäckström/TT

Lagom till den första SM-finalen upptäckte Einar Emanuelsson att det var hål i hans handskar. Han lånade då lagkamraten Jack Connollys.

Då började målen komma.

– Handskarna är stekheta. Jag tror allt sitter i dem, säger Einar Emanuelsson och har ett stort leende i ansiktet.

– Nästa säsong tänker jag ha dem redan från start så nu får han skylla sig själv som gav bort dem, fortsätter Emanuelsson.

Nu verkar det i och för sig som om Jack Connolly klara sig rätt bra utan dem också. När Luleå vann lördagens final med 4–0 gjorde Connolly två av målen.

25-årige Einar Emanuelsson har haft några roliga finaldagar.

25-årige Einar Emanuelsson har haft några roliga finaldagar.

Foto: Pär Bäckström/TT

På söndagseftermiddagen tog Luleås spelare och ledare sitt pick och pack och begav sig mot flygplatsen för vidare transport till Karlstad.

På måndag kväll kan Luleå hockeys herrar bli svenska mästare för första gången på 26 år, men då krävs att de bryter trenden med idel hemmasegrar. Samtliga fem spelade finaler har vunnits av hemmalaget.

– Jag tycker inte riktigt att vi har kommit upp i den nivå som vi vill ha i de två finalmatcherna som vi har spelat där. Det kommer det att krävas att vi gör i måndagens final om vi ska vinna, säger Einar Emanuelsson.

– Färjestad är ett bra lag, särskilt i deras hemmaborg. Inget är vunnet än, och det kan svänga snabbt, så det kommer att krävas en 100 procentig insats av oss.

Skulle Luleå inte lyckas på första försöket får de en chans till. En eventuell sjunde finalmatch spelas i Luleå på torsdag.

Läs mer:

Färjestad tänker återvända till Luleå – och vinna

Spektakulär räddning när Luleå skaffade matchboll

Du kanske också gillar