Hem Sport Puckelpist OS 2022: Walter Wallberg tog guld

Puckelpist OS 2022: Walter Wallberg tog guld

förbi admin
0 kommentar

PEKING/STOCKHOLM. Walter Wallberg tog Sveriges första medalj i OS.

21-åringen vann guld i puckelpist.

Med poängen 83,23 i sista åket säkrade han segern framför storfavoriten Mikaël Kingsbury.

– Det är helt fantastiskt när man har jobbat så hårt för det, säger Walter Wallberg.Varken Felix Elofsson eller Ludvig Fjällström blev bland de tolv bästa som fick göra upp om medaljerna i puckelpist.

Därför stod hela Sveriges hopp till Walter Wallberg som slutade tvåa i torsdagens kval och inte hade några problem med att ta sig till det andra finalåket.

– Han är otroligt snabb. Det visar han både i kvalet och nu när han körde på 23,5. Han sa att han ändå hade mer att ge så det är bara att hoppas att han kan gå långt och hålla sig lugn och ren i den farten, säger den utslagne Ludvig Fjällström om Wallberg.

Walter Wallberg överst på pallen.

Guld till Walter Wallberg

Wallberg imponerade stort i sitt andra finalåk och var bäst av alla med totalpoängen 80,33. Det innebar att han fick göra sitt sista och avgörande åk efter Mikaël Kingsbury från Kanada.

Även i det sista åket levererade Walter Wallberg – och han tog Sveriges första medalj i vinter-OS 2022.

Wallbergs åk fick poängen 83,23, vilket räckte till guld framför den regerande OS-mästaren Mikaël Kingsbury med 82,18 poäng. Trea blev japanen Ikuma Horishima.

– Jag tänkte bara försöka göra mina åk. Jag hörde att Ikuma och ”Mick” gjorde bra åk och högsta ”scoren” för dagen. Jag försökte bara göra min grej och hoppa stort och åka snabbt. Det gick vägen så jag är fantastiskt glad, säger Walter Wallberg.

Wallberg har haft stora skadeproblem och var borta i 22 månader.

– Jag har kämpat för det här hela tiden och haft det som målbild senaste två åren. Det betyder helt otroligt mycket, säger han.

– Det är helt fantastiskt när man har jobbat så hårt för det. Så många timmar med pappa i backen på kvällar och elevens val och allt vad det är. Det är fantastiskt.

”Det ger energi till alla”

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo var i tårar efter guldet.

– Det är både tårar och is i ögonbrynen, säger han.

Med både längdskidor och skidskytte under lördagen var det en liten överraskning att den första medaljen kom i puckelpist.

– Vi hade bra chanser på tre idrotter i dag. Vi hade en förhoppning på ”Walle” och det var otroligt kul att det här gick hem, säger Peter Reinebo.

– Det är klart att en medalj den första riktiga tävlingsdagen betyder oerhört mycket och ett guld betyder något alldeles extra. Det ger energi till alla.

Publisert:

Du kanske också gillar