Hem Sport Quaison hyllar Gerrard och Henderson

Quaison hyllar Gerrard och Henderson

förbi admin
0 kommentar

I juli 2023 meddelade den saudiska regeringen att man genom statens investeringsfond, Public Investment Fund (PIF), köpt upp fyra saudiska klubbar. Det rörde sig om Al-Nassr, Al-Hilal, Al-Ittihad och Al-Ahli.

Fyra andra statligt kontrollerade bolag har även investerat i fyra ytterligare klubbar i den saudiska ligan.

Därefter har det gjorts en jättesatsning där stora pengar har spenderats på att köpa spelare, bland annat från Europa.

Nu har ligan spelare som Cristiano Ronaldo, Neymar, Aleksandar Mitrovic, Karim Benzema, N’Golo Kanté, Fabinho, Roberto Firmino, Riyad Mahrez, Sadio Mane – och Robin Quaison.

Quaison har varit i Al Ettifaq i två år, och i somras tog Steven Gerrard över som tränare för laget och med sig tog han Liverpools mittfältare Jordan Henderson.

– Det har hänt jättemycket i ligan. Jag tror inte att någon var beredd på hur snabbt och hur stort det skulle bli. Men det är jättekul, säger Quaison.

– Gerrard är väldigt duktig. Väldigt rak och tydlig med vad han vill, och väldigt krävande. Det har funkat.

Hur är Henderson?

– Enkel. Också väldigt tydlig. Krävande. Duktig. Pushar. Jag tror att han kommer att bli väldigt viktig för oss.

Har det blivit stor skillnad på kvaliteten på träningarna nu med ny tränare och en del nya spelare?

– Ja, hundra procent. Speciellt när dom kräver så mycket. Så man måste vara på tårna. Innan har det varit lite att vissa har accepterat en lite lägre nivå från mig och andra, och då blir det att man kan gå och sova lite. Men just nu är det väldigt krävande och man behöver hela tiden vara på tårna.

Al Ettifaq har fått en bra start på årets säsong och efter fem omgångar har laget tre segrar, en oavgjord och en förlust.

– Det har blivit tuffare, roligare och bättre. Jag har spelat bättre i de här fem matcherna än vad jag någonsin gjort innan. Så jag tror att det kommer att vara bra för mig, landet och klubben, säger Quaison och fortsätter:

– Det blir lite mer spänning nu när man vet vilka man möter, hur många som kollar.

Samtidigt som ligan växer så får spelarna och tränarna som går dit kritik för sina val. Saudiarabien är klassat som en diktatur och där stora brister råder kring mänskliga rättigheter. Förbud och restriktioner råder för vad kvinnor får och inte får göra, homosexualitet är förbjudet och dödsstraff praktiseras.

Många menar att regimen använder idrotten som ett aktivt politiskt verktyg, och att det handlar både om att skapa goodwill internationellt och i sin egen befolkning, men också att skapa nya diplomatiska förbindelser, nätverk och allianser.

Men Robin Quaison säger att det här är inget som man pratar om i lagen.

– Nej, ingenting, säger han.

Ni bara utgår ifrån att ni är där och spelar fotboll?

– Exakt.

I stället tycker Quaison att det är roligare nu när ligan har växt då det inte bara blir snack om negativa saker utan även om det sportsliga.

Vad är de största skillnaderna nu jämfört med tidigare?

– Först och främst att ni (media) pratar mer fotboll än andra saker. Att det visas över hela världen. Och intresset har bara blivit större. Jag tror att ligan kommer att bli större och större för varje transferfönster.

Nu har också flera andra spelare i det svenska landslaget blivit intresserade av den saudiska ligan.

– Man får en hel del frågor från grabbarna här. Alla är jättenyfikna över hur det är, ligan och så, säger Quaison.

Vad får du för frågor av de andra landslagsspelarna?

– Om allt. Värmen, vilket lag som är bäst, vilket lag jag tror kommer att vinna ligan, om landet och allt.

Den senaste tiden har det mest blivit inhopp för Quaison i landslaget. Senaste starten i en tävlingsmatch var den 27 september 2022 i 1-1-matchen mot Slovenien i Nations League. Nu tror han att lyftet av den saudiska ligan kan ge honom själv ett lyft och han hoppas närma sig en startplats.

– Jag tror att det ger mig ett lyft som spelare, hundra procent. När det kommer till konkurrens så blir man bara bättre. Men sedan vet jag inte hur det blir här i landslaget. När jag är här i landslaget så presterar jag nästan alltid. När jag får spela så gör jag mål. Men jag har varit utanför startelvan. Men jag fortsätter att göra mål. Jag har alltid levererat. Men jag vet inte hur det kommer att påverka, säger han.

Du kanske också gillar