Hem Sport Reistad: “Det blir svårt för Sverige att överraska oss igen”

Reistad: “Det blir svårt för Sverige att överraska oss igen”

förbi admin
0 kommentar
Henny Reistad.
Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Det har gått snart ett år sedan Sverige och Norge ställdes mot varandra i huvudrundan under VM i Spanien. Den gången slutade matchen oavgjort efter att Sverige gett Evelina Eriksson chansen från start i mål och dessutom spelat sju mot sex en stor del av matchen. Ikväll möts lagen igen och Henny Reistad har sett fram emot matchen.
– Det blir svårt för Sverige att överraska oss igen, säger den norska storstjärnan till Handbollskanalen.

Matchen i Spanien för ett år sedan slutade 30–30 efter att Olivia Mellegård kvitterat med en lobb i slutsekunderna. Nu är det dags för lagen att mötas igen och även om Norge är storfavorit verkar de ha respekt för Sverige.

– Jag ska inte säga något om vår taktik nu…Det viktigaste är att vi spelar vårt spel och vi vill försöka utveckla oss vidare jämfört med matcherna vi har spelat under EM. Jag känner att vi måste upp några nivåer och börja matchen bättre än vi har gjort så här långt. Vi har mer att ge och vi vet om att Sverige har spelat i en bra grupp – det är den utmaningen vi står inför nu, säger Henny Reistad till Handbollskanalen när vi träffas under fredagens pressträff i en park utanför spelarhotellet i Ljubljana.

Norge har vunnit mot Kroatien (32–23), Schweiz (38–21) och Ungern (32–22) så här långt. Fina segrar, men inte mot några av EM:s bästa lag.

– Vi har inte riktigt ställts på prov. Det är inte så att vi har tänkt att det ska vara lätt eller att vi har trott att vi inte behövt göra allt vi kan, men vi har kunnat ta lite mer risker. Det kan vi inte göra nu.

Inför mästerskapet har det pratats om att om det någonsin finns ett bra läge att besegra Norge så är det nu, med tanke på att ni saknar en del spelare. Hur reagerar ni i laget på det snacket?

– Vi vet om att vi saknar spelare som har varit väldigt bra för oss i flera år. Samtidigt har vi sett i de här matcherna att andra spelare kan kliva fram och spela väldigt bra. Det handlar mest om att folk ska komma in i sina roller och vara trygga i det. Vi har tillräckligt med kvalitet på alla positioner för att vinna matcher.

Och så var det den där matchen på VM för knappt ett år sedan. Sverige var nederlagstippat, men lyckades ordna fram en poäng efter en heroisk insats. Jubel i det svenska laget följde och stor besvikelse i det norska.

– Vi minns framförallt att de spelade sju mot sex och det blev vi lite tagna på sängen av. Vi ska inte bli tagna på sängen i den här matchen. Det blev oavgjort då och det ska inte hända igen. Vi hade inget tydligt motdrag mot deras spel och slet med att hitta det under matchen. Ofta klarar man av att lära sig det under matchens gång, men det gick inte då.

– Det blir svårt för Sverige att överraska oss igen. Men Sverige är ett bra lag och de vann ju bland annat på ett suveränt sätt mot Slovenien, som också är ett bra lag. Om vi inte är på topp kommer vi att förlora mot Sverige.

Nu har ni har varit matchlediga i tre dagar. Hur mycket ser du fram emot matchen mot Sverige?

– De här dagarna har varit sköna, vi har sovit gott och haft tid till andra saker än att bara titta på video hela tiden, säger Henny Reistad och skrattar.

– Men vi längtar väldigt mycket efter den här matchen. Vi har hela tiden haft de här matcherna som kommer nu i bakhuvudet och det ska bli kul att spela match igen.

En sak är säker – ska Sverige få med sig ett bra resultat krävs det att de lyckas sakta ner Henny Reistads produktion. Under fredagens pressträff kallade Tomas Axnér henne för ”världens bästa spelare”.

Du kanske också gillar