Hem Sport Resan fram till Gerard Piqués oväntade beslut

Resan fram till Gerard Piqués oväntade beslut

förbi admin
0 kommentar

Politiken

Den 1 oktober 2017 spelade Barcelona ligamatch hemma på Camp Nou.

Samma dag höll Katalonien en folkomröstning om självständighet. En sådan såg Spanien som illegal. Vallokaler stormades, det rapporterades om polisbrutalitet och flera katalanska ledare skulle senare gripas.

Motståndarna Las Palmas meddelade att de skulle spela matchen med spanska flaggor på tröjan, medan hemmalaget inte ville spela alls.

Fotboll skulle det trots allt bli till slut, men inför tomma läktare. Hemmalaget värmde i tröjor med de katalanska färgerna, på resultattavlan stod ”demokrati”.Foto: Bagu Blanco/REX

Mittfältaren Sergio Busquets, som aldrig gör mål, nickade in en hörna. Lionel Messi, som alltid gör mål, gjorde två. Matchen slutade 3–0.

– Efter allt som har hänt i dag i alla delar av Katalonien var det det värsta jag har upplevt i hela mitt liv. Jag ville att det skulle ta slut så snabbt som möjligt, och försökte vinna. Matchen var det minst viktiga i dag, sa Piqué efter matchen.

Han riktade även hård kritik mot dåvarande premiärminister Mariano Rajoy.

– Vi står inför ett land som har en regeringschef och ett parti som använder alla medel för att ljuga.

Matchen spelades klockan 16.15. Vid lunch twittrade Piqué ut en bild från en vallokal.


https://twitter.com/3gerardpique/status/914433491747659776?s=20&t=BtNYjjpp-gopMKzF__WfCQ

Att han där och då blev en symbol för katalansk frihet är inte korrekt. Den saken går bra mycket längre tillbaka i tiden än så. Men kanske blev ändå den där oktoberdagen 2017 en symbolisk sådan.

Efter matchen mot Las Palmas väntade landslagsuppehåll.

Den 2 oktober anordnade det spanska landslaget, med Gerard Piqué i truppen, en öppen träning i Madrid. När Piqué vandrade över löparbanan och in på gräsmattan möttes han av glåpord.


https://twitter.com/EJCASTELAO/status/914910508289060865?s=20&t=WpQtrExqPAVxs8HkMGxGow

Efter 23 minuter avslutades träningen och laget lämnade planen.

Det blev trots allt fortsatt spel i det spanska landslaget. I matchen mot Albanien några dagar senare buades Piqué ut när han hade bollen, även om det faktiskt blandades ut med applåder.

Någon katalansk självständighet blev det inte, och Piqué avslutade sin landslagskarriär med att stå i mittcirkeln på Luzjniki-stadion i Moskva en julikväll 2018 och se Iago Aspas bli syndabock när Spanien åkte ur VM på straffsparkar redan i åttondelsfinalen mot Ryssland.

– Jag har aldrig ens berättat vad jag röstar på, skrev Piqué själv i The Players Tribune våren 2018.

– Men vad jag faktiskt tror på är att de 7,5 miljoner människorna från mitt hemland Katalonien har rätt att rösta i den här frågan på ett fredligt sätt.

Affärerna

Gerard Piqué är långt mycket mer än bara en fotbollsspelare.

Han har dragit till USA för att fixa med tennisturneringen Davis Cup mitt under fotbollssäsong, han blev inblandad när Antoine Griezmann tyckte att det var en bra idé att göra en dokumentär för att meddela sin fortsatta närvaro i toppkonkurrenten Atlético Madrid (bara för att sommaren därefter lämna för Barcelona) och han har varit med och anordnat ett ”Balloon World Cup”, en tävling som handlar om att hålla en ballong i luften.


https://twitter.com/BalloonWorldCup/status/1448783068324638722?s=20&t=7NuDJjh-jmPQbLhhwMkntA

Det mesta handlar om Kosmos, Piqués företag. Det är där Davis Cup-satsningarna kommer ifrån, det är därigenom fotbollsklubbarna FC Andorra och Gimnàstic Manresa köpts, det är tack vare det dokumentärserien ”Matchday” möjliggjordes.

Den sistnämnda är en av många bakom-kulisserna-dokumentärer som gjorts om fotbollsklubbar. Kosmos var delaktiga i produktionen, och dokumentären gick senare att se via Rakuten TV. Alltså det Rakuten, det japanska bolaget, som haft sin logotyp på Barcelonas matchtröjor. Rakutens grundare Hiroshi Mikitani var dessutom med och grundade Kosmos tillsammans med Piqué.

Rörigt?

Det mesta tycks hänga ihop. Att Piqué kunnat använda sitt fotbolls-cv i affärslivet är ingen vågad gissning, och han lär inte sitta sysslolös bara för att fotbollsskorna läggs på skostället.

De dubbla stolarna

Den spanska supercupen, som tidigare var en match mellan liga- och cupvinnare, är numera en liten fyrlagsturnering som avgörs i Saudiarabien.

Vem som var inblandad i den kursändringen? Gerard Piqué.

I våras publicerade den spanska tidningen El Confidencial flera ljudfiler med Piqué och Luis Rubiales, det spanska fotbollsförbundets ordförande, från 2019.

Piqué hörs prata om den stundande affären, hur pengarna från Saudiarabien kan delas upp mellan de deltagande klubbarna, och därtill att möjlighet finns att pressa Saudiarabien på ytterligare pengar.

Affären ska i runda slängar varit värd 24 miljoner euro.

Tack för allt, och jag är här vad du än behöver.

Enligt de läckta dokumenten har Piqués bolag Kosmos, som agerade mellanhand mellan det spanska förbundet och det saudiska bolaget Sela, rätt till fyra miljoner euro per turnering. Avtalet är skrivet över sex år.

När affären gått i lås gratulerades Piqué av Rubiales.

– Bra jobbat Geri, och jag pratar inte om din fantastiska match och ditt mål i går (i 5–2-vinsten mot Valencia den 14 september 2019). Jag pratar om det faktum att överenskommelsen med Saudiarabien är klar. Tack för allt, och jag är här vad du än behöver.

Piqué försvarade sig på modernt sätt, via en Twitch-sändning.

– Jag har inget att dölja, allt vi gjort är helt lagligt.

Pablo Garcia Cuervo, förbundets kommunikationschef, i Cadena Ser:

– Om vi pratar om en intressekonflikt, pratar vi utifrån ett etiskt perspektiv. Vi alla vet att det inte finns något olagligt här.

Gerard Piqué har själv spelat supercup i Saudiarabien. Här i duell med Real Madrids mittback Eder Militão i semifinalen i januari 2022.Foto: Hassan Ammar/AP

Luis Rubiales tog i lite hårdare.

– Jag litar på polisen och hoppas att de kan hitta maffian som gjort detta. Det här är en fantastisk och exemplarisk överenskommelse, som vissa personer vill skita ner.

Begreppet dubbla stolar kommer väl till hands för att beskriva Piqués involvering, olaglig eller ej.

Nu är en ny spansk lagstiftning på gång, som ska förhindra aktiva spelare att ha ”affärsmässiga relationer” i ligor eller turneringar de själva deltar i. En ”anti-Piqué-klausul”, som spansk press gärna kallar den.

Fotbollen

Gerard Piqué är en oerhört välmeriterad fotbollsspelare.

Barcelona, oavsett om det varit en klubb i djup kris eller världens bästa lag, har ständigt lutat sig mot honom.

Piqué har länge varit utbuad på många spanska arenor. Delvis på grund av politiken, men också av den enkla anledningen att han gärna passar på att skicka gliringar åt både det ena och det andra hållet när tillfälle ges.

Gerard Piqué firar Spaniens VM-guld 2010 iklädd en ”senyera”, den katalanska flaggan.Foto: TT

När buropen till slut kom även på hemmaarenan Camp Nou tyder det mesta på att anledningen var något så simpelt som insatserna på fotbollsplanen.

Målsättningen inför säsongen var hög i Barcelona, men Champions League-spelet tog slut redan i gruppen.

Den 12 oktober stod Piqué för en insats som inte går att betrakta som något annat än ett lågvattenmärke när Barcelona i praktiken spelade bort sig från en slutspelsplats efter 3–3 mot Inter.

Matchen därpå var El Clásico. Piqué satt på bänken, men i ligamatchen därefter byttes han in, och delar av Camp Nou svarade med burop.

Knappt två veckor senare, den 3 november, meddelade Piqué sitt beslut via sociala medier.


https://twitter.com/3gerardpique/status/1588223512917184512?s=20&t=Qj7lHTPYaRhOpEJZ3BnX0Q

– De senaste veckorna, månaderna har många personer pratat om mig. Jag inte sagt något förrän nu. Men nu vill jag vara den som pratar om mig, inledde han.

Den gångna helgen klev Gerard Piqué för sista gången ut på Camp Nou i Barcelonas tröja, och efter matchen stannade publiken kvar för att ta farväl.

– Ibland är kärlek att släppa taget, sa en tårögd Piqué på Camp Nous gräs med mikrofonen i handen.

– Jag älskar den här klubben och jag är övertygad om att jag kommer återvända i framtiden. Det här är inte ett farväl.

Du kanske också gillar