Hem Sport Rickard Persson: Svenska EM-insatsen ger vibbar av VM 1989

Rickard Persson: Svenska EM-insatsen ger vibbar av VM 1989

förbi admin
0 kommentar

Svenskar, svenskar, överallt svenskar. Ett tag var det tjockt med blågula spelare under EM-turneringen i München.

Kristian Karlsson och Mattias Falck vann guld i dubbel efter att ha slagit ut Anton Källberg och Jon Persson i semifinalen och tog sedan varsitt brons i singeln.

Märkligt nog blev alltså Truls Möregårdh den ende svensken som inte tog medalj, världssexan som är det stora framtidsnamnet. Det visar på bredden i svensk herrpingis.

Det ger vibbar till när svenska tennisspelare dominerade på 1980-talet, minns 22 svenskar i Franska öppna 1987.

Eller när Sverige var så bra i bordtennis att världsfemman Erik Lindh inte platsade i laget i VM-finalen och 5–0-krossen mot Kina 1989.

Men EM-slutet i München blev ändå snöpligt eftersom svenskarna slog ut varandra i singelspelet. Och framför allt med tanke på den märkliga skada som Kristian Karlsson drabbades av i semifinalen mot världsåttan Darko Jorgic, Slovenien.

Karlsson slog i bordskanten med den vänstra slaghanden vid ställningen 2–2 i set och 5–5 i det femte setet och tvingades bryta. Bittert för Karlsson som var i sitt livs form, och som visade att han numera inte bara är en slugger i sitt spel, utan även kan värdera smartare.

Sverige är på väg att ta över den europeiska pingistronen från Tyskland som har ett åldersstiget lag. Veteranen Timo Boll lägger snart av och världsstjärnan Dimitrij Ovtcharov har sina bästa år bakom sig, han föll också mot Kristian Karlsson i kvartsfinalen.

Sverige får snarare se upp med Frankrike som har två tonårsbröder Lebrun som redan tar för sig mot toppspelarna.

Men att vara bäst i Europa är en sak. Det är trots allt i Asien det händer i den globala sporten bordtennis.

Sverige är det enda lag som besegrat Kina sedan 70-talet, men senaste segern kom år 2000 i lag-VM i Malaysia. Kan det ske igen, i VM i Chengdu med start den 30 september?

Nja. Det som för några år sedan kändes omöjligt är visserligen inte längre lika omöjligt. Men för att besegra kineserna på deras hemmaplan krävs en bragdinsats. En silver- eller bronskamp med Japan, Sydkorea och Tyskland är troligare.

Legendaren och Kinakännaren Jan-Ove Waldner sade till DN nyligen att Kina fortfarande är klar favorit, men att den stora skillnaden är att svenskarna numera kan slå kineserna bakom den suveräna toppduon Fan Zhendong och Ma Long. För några år sedan var även den kinesiska fyran eller femman i stort sett oslagbar för européerna.

En världssexa och fyra EM-medaljörer. Två ska bort i lag-VM där matcherna spelas med tre spelare. Från vänster Truls Möregårdh, Anton Källberg, Jon Persson, Mattias Falck och Kristian Karlsson.

Foto: Andreas Hillergren/TT

För förbundskaptenen Jörgen Persson blir det en delikat uppgift att ta ut tre spelare av de fem, eller kanske fyra, helt jämna svenska spelarna.

För Kristian Karlsson blir det en kamp mot klockan.

Dagen efter det abrupta EM-slutet berättar han att det inte är något benbrott eller någon nervskada i handen. Skadan beräknas ta en till tre veckor att läka.

Om han sedan får plats i laget är en annan sak.

Läs mer:

Svenska skrällduon tog EM-guld i beachvolley

Mennings EM-silver blev brons – efter målfotogranskning

EM-fyran Kramer besviken: ”Suraste positionen”

Du kanske också gillar