Hem Sport Ryska fotbollsspelaren Igor Denisovs protest mot kriget

Ryska fotbollsspelaren Igor Denisovs protest mot kriget

förbi admin
0 kommentar

Mer än 100 dagar har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari. Invasionen har lett till kraftiga sanktioner mot Ryssland från omvärlden på flera olika plan. Dels ekonomiskt, men också mot den ryska idrotten. 

Landet har stoppats från att delta i hockey-VM, herrlandslaget i fotboll från att kvala in till fotbolls-VM i Qatar och damlandslaget i fotboll från sommarens EM där man skulle mött Sverige i gruppspelet. 

Rysslands president Vladimir Putin och hans regering har förbjudit ryska medier från att rapportera om invasionen som ett krig, utan som en ”militär specialoperation” i Ukraina. 

Under de månader som gått har flera idrottare, däribland skidåkaren Aleksander Bolsjunov, deltagit vid Putins ”firande” av annekteringen av Krimhalvön 2014.  Bolsjunovs landslagskollega Veronika Stepanova har också hyllat Putin och sagt att ”Ryssland kommer att vinna kriget”. 

Igor Denisovs protest mot kriget

Men det finns även personer inom den ryska idrotten som är emot kriget.

En av dem är den tidigare fotbollsstjärnan Igor Denisov. 

Denisov, 38, representerade flera ryska storklubbar under sin karriär. Bland annat spelade han för Zenit S:t Petersburg och Dynamo Moskva. 

Därtill gjorde han 54 landskamper för Ryssland, och utsågs 2012 till lagkapten för det ryska landslaget av förbundskaptenen Fabio Capello. 

Enligt The Guardian ger Denisov ”aldrig” intervjuer till medier.  

Men nu gör han ett undantag. Och han tar tydlig ställning mot Rysslands krig i Ukraina och Vladimir Putin. Oavsett vad det får för konsekvenser. 

– Det som händer är en katastrof. Det är fruktansvärt. Jag vet inte om jag blir fängslad eller mördad på grund av det här. Men jag säger som det är, säger Denisov i en intervju med Youtubekanalen Nobel, enligt The Guardians reporter Pjotr Sauer

Elanga petades ur startelvan efter målet: ”Besviken” 

Du kanske också gillar