Hem Sport Ryssland stal dyrbart guld från ukrainskt museum

Ryssland stal dyrbart guld från ukrainskt museum

förbi admin
0 kommentar

Ryssland har stulit en samling med dyrbart guld från ett museum i Melitopol.

En mystisk man i vit labbrock och en grupp ryska soldater genomförde kuppen, enligt museichefen.

– Orcherna har tagit vårt skytiska guld, säger stadens borgmästare.

Melitopol i sydöstra Ukraina var en av de första städerna som föll i ryska händer efter att invasionen inletts den 24 februari.

Men trots att bomberna föll över staden och ryska soldater patrullerade längs gatorna gav sig museichefen Leila Ibrahimova och ett antal medarbetare iväg till sin arbetsplats, rapporterar New York Times.

Anledningen: De ville gömma det skytiska guldet.

Skyterna var ett nomadiskt och boskapsskötande folk som levde under järnåldern på Asiens och Europas stäpper. Och det mer än 2 300 år gamla guldet var museets mest värdefulla samling.

Leila Ibrahimova och hennes kollegor lade klenoderna i kartonger som sedan gömdes i en mörk och fuktig källare i hopp om att de skulle förbli oupptäckta.

– Vi visste att när som helst kunde någon komma in i museet med ett vapen. Samlingen är ovärderlig, säger Ibrahimova till New York Times.

Beordrades under pistolhot

Hon flydde från staden i slutet av mars, men i onsdags meddelade vaktmästaren på museet att ryssarna lyckats lägga vantarna på guldet.

En hjälm av skytiskt guld från ett museum på Krimhalvön. Här visas den upp på en utställning i Amsterdam samtidigt som Ryssland annekterade Krim 2014. Guldet som nu stulits från museet i Melitopol är också skytiskt guld.

En mystisk man i vitt labbrock, uppbackad av en grupp ryska soldater, stegade in i vaktmästarens hem på morgonen och beordrade henne under pistolhot att ta dem till det skytiska guldet, enligt Ibrahimova.

Hon vägrade – men till slut hittade de gömman ändå.

– Vi gömde allt, men på något sätt hittade de det, säger Ibrahimova.

Mannen i den vita rocken tog därefter på sig ett par handskar och plockade ut guldet med hjälp av ett par längre pincetter.

Ryssland ska ha fått tag på åtminstone 198 guldartefakter, i form av bland annat tallrikar, gamla vapen, mynt och medaljer, skriver New York Times.

Melitopols borgmästare Ivan Fyodorov går hårt åt kuppen.

– Orcherna har tagit vårt skytiska guld, säger han.

Orcher, efter varelserna i Tolkiens Sagen om ringen, är en nedsättande term som Ukraina ofta använder för att beskriva soldater i den ryska armén.

Melitopols borgmästare Ivan Fyodorov.

– Det här är en av de största och mest värdefulla samlingarna i Ukraina, och i dag vet vi inte var de har tagit den, fortsätter Fyodorov.

Hyllar ryssarna

Ukrainaren Evgeny Gorlachev har, enligt Ibrahimova, tillsatts av den ryska armén som ny chef för museet och han ska ha hjälpt ryssarna att hitta guldet.

I en intervju i rysk tv säger han att artefakterna ”har stort kulturellt värde för hela forna Sovjetunionen” och att den tidigare ledningen ”ägnade mycket energi” åt att gömma dem.

– Av vilken anledning är det ingen som vet, säger han.

Samtidigt hyllar han den ryska stölden.

– Tack vare de här personerna och jobbet som de gjort, kommer invånarna i Melitopol – och inte bara i Melitopol – få möjligheten att bevittna den här stora samlingen av skytiskt guld igen, säger han.

Han går inte in närmare på hur eller var samlingen är tänkt att ställas ut.

Stulit 2 000 konstverk

Det är inte första gången Ryssland gjort sig skyldiga för att ha stulit eller förstört kulturella dyrbarheter i Ukraina under kriget.

Ryska trupper på ukrainska vägar.

På torsdagen anklagade statsrådet i Mariupol ryska styrkor för att ha plundrat tre lokala museer.

– Ockupanterna har ”befriat” Mariupol från stadens historiska och kulturella arv. De har stulit och flyttat fler än 2 000 unika verk från museer i Mariupol och Donetsk, skrev statsrådet på appen Telegram.

Ukrainska myndighetskällor räknar dessutom med att omkring 250 kulturella institutioner har skadats eller förstörts sedan invasionen inleddes.

– Det här är inte krig. Det här är att förstöra våra liv, vår natur, vår kultur, vår industri, allt. Det är brottsligt, säger Oleksandr Symonenko, medlem i Ukrainas arkeologiska institut och expert på Skytien, till New York Times.

Du kanske också gillar