Hem Sport Så kom Johanna Rytting Kaneryd över sin prestationsångest

Så kom Johanna Rytting Kaneryd över sin prestationsångest

förbi admin
0 kommentar

Johanna Rytting Kaneryd hade inte ens varit en minut på planen i rekordmatchen mot Brasilien (3–1) i tisdags kväll.

Då kom målet hon hade väntat på en hel karriär.

Bland 33 218 personer på Friends arena såg hon sin pappa i publikhavet, höll upp armarna, formade ett hjärta med händerna och förklarade efteråt:

– Jag hade lovat bort min matchtröja till pappa om jag gjorde mål, jag såg honom direkt efter målet också och han fick min tröja sen.

– Det är obeskrivligt, bara det att han sa så innan matchen och på något sätt förutspådde det här – det är bara ren lycka. Jag är otroligt stolt över att jag har fått ta mig hit och visa vad jag går för.

Johanna Rytting Kaneryd firar karriärens första landslagsmål med Hanna Glas och Amanda Ilestedt.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Hon må vara en doldis i landslaget – tolv landskamper och ett mål har det blivit hittills – men i damallsvenskan har den snabba yttern varit säsongens kanske mest lysande spelare. Det har tagit Häckenstjärnan till karriärens första mästerskap.

Men på vägen dit har mentala spöken knackat på. Det berättar 25-åringen inför avresan till EM i England på söndag.

– Jag har haft enormt mycket prestationsångest under min karriär och alltid velat göra toppmatcher jämt, men har förstått på senare tid att det inte går, att jag inte kan vara mitt absolut bästa jag alltid. Det är något som jag har fått lära mig att acceptera på senare år, säger hon.

– Nu har jag slutat med att känna press. Det kände jag förut och det gick inte bra. Nu får jag i stället tänka att när jag får chansen, då ska jag ta den … att i stället för att grotta ner mig så ska jag inte ge upp.

I Häckentröjan.

I Häckentröjan.

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Som 14-åring flyttade hon från Kolsva utanför Köping till Tyresö för spel med världsstjärnor som Marta, Caroline Seger och Lisa Dahlkvist. 2014 satt hon på bänken i Champions League-finalen i Lissabon – innan stjärnlaget gick i konkurs och löstes upp.

Karriären därefter har gått via Älta, Djurgården, Rosengård och nu Häcken.

Under vilka perioder har du känt den här prestationsångesten?

– Att jag så tidigt kom till ett så bra lag som Tyresö var extremt jobbigt mentalt, att känna att man kanske inte var där riktigt, det var en lång väg men det ville jag kanske inte acceptera där och då, berättar Rytting Kaneryd.

– Sen även under min tid i Rosengård när jag kom tillbaka från skada (korsbandsskada direkt efter värvningen 2017) och hade förväntningar om att jag skulle vara på min absolut högsta nivå men insåg att det inte riktigt gick. Jag hade varit borta i över ett år, så det var inte konstigt att allt inte satt, men jag tyckte att det var jobbigt att inte få utdelning för det jag vet att jag kan.

Tog du hjälp?

– Jag fått extremt mycket hjälp av min pojkvän som också är fotbollsspelare (Anton Salétros, tidigare i AIK). Det är egentligen han och min pappa som har fått mig att ändra mitt tankesätt.

Så du känner att du har kommit ur det här nu?

– Ja, verkligen. Det känner jag sedan två år tillbaka kanske. Häcken-tiden tror jag blev vändningen för mig.

”Häcken-tiden tror jag blev vändningen för mig”, berättar Johanna Rytting Kaneryd apropå hur hon kommit över sin prestationsångest.

”Häcken-tiden tror jag blev vändningen för mig”, berättar Johanna Rytting Kaneryd apropå hur hon kommit över sin prestationsångest.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Mot Brasilien fick hon också visa vad hon menar svart på vitt.

Det stod 0–1 när mästerskapsdebutanten ersatte Sofia Jakobsson in i den 65:e minuten. Sen sade det bara pang – och Rytting Kaneryd hade dribblat sig förbi flera spelare och kvitterat.

– Det är klart att det är ett styrkebesked att visa att jag är målfarlig, säger hon och konstaterar att hon stärkte sina aktier inför EM:

– Det tror jag absolut. Det är mål som Peter (förbundskapten Gerhardsson) har saknat från min sida.

Tror du att du har spelat dig in i EM-elvan?

– Svårt att säga. Peter jobbar mycket med både startelva och slutelva och det handlar om att vinna fotbollsmatcher. Vissa motstånd kan det passa bättre att jag kan komma in och bidra med mycket fart och energi, men det är klart att jag strävar efter att starta.

Jag känner mig absolut redo för nästa steg i min karriär.

I de två senaste mästerskapen har debutanter imponerat i blågult: Madelen Janogy gjorde ett drömmål i VM-premiären 2019. Filippa Angeldahl blev en given startspelare på mittfältet i OS i fjol.

Där kan hon hämta inspiration under EM-äventyret, säger Johanna Rytting Kaneryd. Och det är heller ingen hemlighet att hon vill ut i Europa.

– Jag känner mig absolut redo för nästa steg i min karriär, säger hon.

Om soloprestationen mot Brasilien kan öppna den dörren? Johanna Rytting Kaneryd lyser av självförtroende i intervjuzonen på Friends arena.

– Det är klart att det betyder mycket, det är alltid viktigt att göra poäng, speciellt på min position – så det stärker mina aktier överallt egentligen.

Läs mer:

Sverige vände och vann EM-genrepet – dröminhopp av Rytting Kaneryd: ”Jag svävar på moln”

Seger nära tårar i rekordmatchen: ”Det bästa man kan uppleva”

Emma Lukins: Äntligen ges förutsättningarna att slå rekord

Gerhardsson slutade med kaffet – och lät spelarna kliva fram: ”Nummer ett är att ge dem förtroende”

Rolfö fick höra att proffsdrömmen inte var möjlig

Så blir fotbolls-EM 2022 – allt du behöver veta

Du kanske också gillar