Hem Sport “Sådant man gör på vintern måste vi göra nu”

“Sådant man gör på vintern måste vi göra nu”

förbi admin
0 kommentar

Nio matcher återstår för tabellsjuan Malmö FF i allsvenskan, där avståndet till Hammarby på den sista Europaplatsen är sex poäng. Den som ska lösa en pallplacering är det nygamla namnet Åge Hareide, som gjorde sin första match som MFF-tränare på sju år i torsdagens Europa League-förlust mot SC Braga.  

Norrmannen har identifierat ett stukat självförtroende i Malmö, vars mentala styrka och arbetsvilja i vanliga fall kännetecknar laget enligt Hareide. Tränaren vill lära de nya spelarna att hantera trycket och kraven från omgivningen, och använder MFF-ikonerna Bosse Larsson och Markus Rosenberg som mallar. Två framstående spelare som gav allt i bra såväl som dåliga dagar säger 68-åringen. 

– Det handlar om att våga spela och våga vara en Malmöspelare. När du spelar i en storklubb kan det ta lite tid, speciellt när det inte går så bra för stunden är det ännu svårare att etablera sig. Mycket handlar om att etablera ett bra självförtroende i spelaren. På träningen ser man ju att de kan det. De ska ta det ut på planen och våga spela i långt större grad, säger Åge Hareide.  

Han svarar på frågan om det finns någon i MFF-truppen som kan axla Rosenbergs roll:  

– Det kanske finns flera som bidrar i den riktningen. Jag tycker också att de är lite snälla. Du ska inte gnälla på allt möjligt, men alla ska ställa krav – inte bara jag – på att du ska få rätt passning eller kunna löpa rätt. De löper tillräckligt långt under matcherna, det har inte med det och göra, utan det vi gör tillsammans, som att sätta ihop passningar. Sådant som man gör på vintern måste vi göra nu, det är det jag är mest orolig över. Inte över viljan hos spelarna, utan vi måste bara skruva samman laget på rätt sätt.  

Mest jobb krävs för att få ihop en fungerande mittfältskonstellation. MFF har haft problem på defensiva omställningar under året och Hareide vill göra lagdelen så solid som möjligt. Kritiken mot hur mittfältet har hanterats av hans föregångare på tränarjobbet är tydlig.  

– Vi har ett lag som är lite obalanserat i relation till hur jag vill ha det, där vi behöver hitta rätt med balansen i laget både offensivt och defensivt. Använda spelarna i de roller där de kan lösa uppgiften på bästa möjliga sätt. Det har varit fokus på det och att kunna våga spela mycket, mycket mer. Men då måste vi löpa mycket och jobba hårt – allt hänger ihop, säger Hareide.  

I matchen mot Braga bänkade han spelregissören Moustafa Zeidan, som efter en strålande första månad i MFF haft en formsvacka. Hareide menar att han behöver andra karaktärer än 24-åringen för att få igång laget.  

– Jag tror att han kämpar lite med självförtroendet. Jag pratade lite med honom i dag (läs i går) faktiskt, men han är en spelare som vi helt säkert får titta närmare på för att få igång igen, säger MFF-tränaren.  

Hans ideala mittfält ska innehålla en balansspelare och någon som ger sig iväg på offensiva löpningar, vilket bara lämnar en plats åt Zeidan-typen. Hareide tror snarare att Zeidan och en mittfältare som Sergio Peña, inhoppare mot Braga, får byta av varandra under matcherna. För stunden finns det inte plats för båda på mittfältet. 

– Det är samma med Peña, en peruansk landslagsspelare som vi behöver få igång – de två är väldigt lika. Gällande balansen måste vi vara väldigt trygga om vi ska spela båda, man måste nästan ha lite andra spelartyper runt dem, säger Hareide.  

Han vill dock ge de egna produkterna Hugo Larsson och Patriot Sejdiu mer speltid i höst. Båda har slagit igenom under året utan att ta en ordinarie plats. Hareide kallar duon för framtiden i MFF. 

– Jag gillar dem. Det är något där som vi måste ta vara på i truppen, och om laget blir mer balanserat måste vi ge dem fler och fler chanser. Jag ser det som att de ska föra arvet vidare, inte bara de som vi tar utifrån, säger Åge Hareide. 

MFF möter tabelltolvan IFK Norrköping klockan 17:30 i eftermiddag.  

Du kanske också gillar