Hem Sport Salming berättade att han är rädd för att dö

Salming berättade att han är rädd för att dö

förbi admin
0 kommentar

Det var i början av pandemin som vi fick ett tips, så som tidningar får tips ibland. 

Någon att hade hört att Börje Salming var svårt sjuk i covid. Jag ringde hockeylegendaren för att se hur han mådde. Det dröjde flera signaler och när Börje väl svarade lät han ansträngd. I en kort stund tänkte jag att tipset stämde. Sedan harklade sig Börje och sa:

”Jag är ute på en powerwalk, det är därför jag flåsar.”

I nästa sekund sa Börje att han hade läst att det är viktigt att hålla i gång under pandemin och att man ska vara utomhus mycket. 

Tipset vi hade fått stämde inte. Börje Salming var pigg, önskade mig en trevlig dag och sa att jag skulle vara försiktig så att jag inte blev smittad av det otäcka viruset.

Något år tidigare när vi sågs för en lång intervju kom Börje till lunchrestaurangen med träningsväskan över axeln. Han hade precis varit och spelat tennis och berättad att han hade blivit mer noga med träningen efter den stora hjärtoperation han hade tvingats genomgå för ett par år sedan.

Men också att han hade fått sig en rejäl tankeställare. 

”Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är rädd för att dö. Jag har insett att livet kan ta slut när som helst, därför försöker jag njuta så mycket som möjligt.” 

Sedan fylldes ögonen av tårar. 

Börje Salming bad om ursäkt för att han blev lite känslosam mitt under lunchen. För att sedan med ett leende stolt berätta att han hade lärt sig gråta på ålderns höst. Uppvuxen i ett hem där ”pojkar inte gråter” hade han som nybliven pensionär gått en må-bra-kurs, och ”helt plötsligt släppte allt”

Han hade lärt sig gråta och tyckte det var befriande. 

Gillade pensionärsbiljetten

Den här hösten har vi sett Börje Salmings tårar vid flera tillfällen. Efter beskedet i somras att han drabbats av ALS har Salming varit öppen om sin brutala sjukdom. Först i en intervju här i Expressen, sedan i samband med hyllningarna i Toronto den gångna helgen och i går kväll på SVT:s direktsända hockeygala. 

En hel idrottsvärld och många fler har berörts av Börje Salmings öde. 

Hyllningarna har varit enorma, hans karriär på isen har lyfts fram gång på gång.  Lagkamrater, tränare, superstjärnor, alla har haft något gott att säga om Salmings gärning på och utanför isen. 

Många av de som har varit på Börje Salmings nivå – en världsstjärna – och i rampljuset större delen av livet blir inte sällan lite svårtillgängliga för oss i media. 

De behöver liksom inte den uppmärksamheten längre, i synnerhet inte om de har ett välfyllt konto. 

Till den där intervjun på lunchrestaurangen hade Börje Salming tagit bussen, han berättade att han förvisso hade råd med taxi, ”jag har pengar så jag klarar mig livet ut”. Men att han tyckte det var smidigt med buss, och att han börjat tänka allt mer på miljön. 

Sedan skrattade han och sa att buss dessutom var extra förmånligt nu när han kunde åka på pensionärsbiljett. 

Formade händerna till ett hjärta

Vid sidan om allt det Börje Salming gjorde som hockeyspelare så är just detta också väldigt mycket Börje. Han svarade alltid, ställde alltid upp, var ödmjuk och närvarande. 

Så enkel att man i stunden nästan glömde vilken storstjärna han en gång varit. 

När ALS-sjukdomen i en rasande fart under hösten har kopplat ett allt hårdare grepp om Börje Salmings kropp så har talet försvunnit. Förmågan att ta sig fram och klara sig på egen hand förminskats drastiskt.

Trots det har han varit där. 

Tackat sin fans, ställt upp för media, rest över Atlanten och gått in på galascenen i direktsänd tv. 

I går kväll formade Börje Salming sina händer till ett hjärta som ytterligare en hälsning till oss alla. 

Sedan berättade frun Pia Salming att familjen nu ”kommer stänga dörren till den yttre världen”, att man tar en dag i taget och att Börje håller i taktpinnen. 

Börje Salming gav allt på isen, slutade aldrig vara den människa han är. 

Jag hoppas att han och familjen, mitt i mörkret, kan njuta av det nu när dörren stängs. Precis som så Börje själv ville. 

Vi andra, vi borde forma våra händer till ett hjärta och tacka. 


Du kanske också gillar