Hem Sport Saudiarabien klådde Lionel Messis Argentina i VM

Saudiarabien klådde Lionel Messis Argentina i VM

förbi admin
0 kommentar

Lionel Messi rullade in 1-0 på en tämligen lättdömd straff. Inte så att domslutet hade varit direkt felaktigt men skulle det alltid bli straff för dylika tilltag skulle det blåsas mellan tio och tjugo straffar per match.

Argentinarna hade som sagt ytterligare några bollar i nät, en offside var solklar medan två var ytterst knappa men klara. Med facit på hand hade Argentina behövt ett eller ett par mål till före paus.

Det fanns ändå ingenting som egentligen talade för en scenförändring i andra halvlek. Men argentinarna var inte riktigt närvarande inledningsvis efter paus och på några minuter hade saudierna vänt på steken efter två riktigt snygga avslut. I synnerhet Salem Al Dawsaris skott som gav 2-1 var en pärla.

— Vi faller på våra egna misstag. Nu har vi två finaler kvar i gruppspelet, sade Lautaro Martinez som fick två mål bortflaggade för offside.

Argentina hade hur mycket tid som helst att komma igen men kallduschen efter paus paralyserade Argentina. Det blev krampaktigt och flytet saknades. Lionel Messi trivdes inte heller ute på planen och det gjorde nog ingen av argentinarna.

Vid sidlinjen stod den bildsköne tränaren för Saudiarabien, Herve Renard, kännspakt brunbränd och iklädd sin alltid välsittande vita kragskjorta och myste alltmer ju längre matchen led i takt med att den argentinska desperationen blev alltmer påtaglig. Även om stopptiden var evigt lång kom inte Argentina särskilt nära en kvittering.

Lionel Scalonis Argentina kom till VM med 36 matcher utan förlust. Argentina ligger trea på fifa-rankingen, Saudiarabien är 51:a.

Saudierna hade värmt upp genom att kryssa mot bland annat Panama och Honduras. Men i andra halvlek mot Argentina var laget klockrent. En väldigt offervilja rakt igenom och en grym arbetskapacitet.

Yasir Al Shahrani fick en otäck smäll av den egna målvaktens knä på stopptid men signalerade att han är någorlunda okej då han visade tummen upp från båren som fraktade honom till läkargranskning och sannolikt en färd till sjukhuset. Kunde ha slutat riktigt illa.

Argentina är alltjämt en av favoriterna i VM men vägen blev knöligare i och med skrällförlusten. I gruppspelet väntar ännu Mexiko och Polen, två lag som på pappret är betydligt bättre än Saudiarabien. Men det är bara papper. På pappret borde Saudiarabien aldrig ha varit i närheten av att betvinga Argentina.

Argentina har floppat förr

Det här med att vara favorit är inte alltid det lättaste. I synnerhet inte som det gått 36 år sedan Argentina senast vann VM. Men en dålig premiär behöver inte nödvändigtvis utgöra någon större katastrof. 
Och Argentina har allt i egna händer trots chockförlusten mot Saudiarabien. Två segrar i de avslutande gruppspelsmatcherna ger garanterat en biljett till åttondelsfinal. Tipset är alltjämt att Argentina går vidare även om det gått illa förr också. 

2002. Argentina kom med ett favorittippat och oerhört stjärnspäckat lag till VM i Japan och Sydkorea men trots en lovande inledning med 1-0 mot Nigeria rök laget i gruppspelet efter förlust mot England och oavgjort mot Sverige. En väldig missräkning. Zanetti, Veron, Batistuta, Lopez, Almeyda, Crespo och övriga giganter. Detta är Argentinas största missräkning genom alla tider.

2018. Argentina spelade final fyra år tidigare men på rysk mark fick laget det inte att stämma. Fyra poäng i gruppspelet och i åttondelen sköt Frankrike Argentina i sank.

 

En dålig premiär inte alltid förödande:

1990. De regerande världsmästarna Argentina inledde VM i Italien med en chockförlust mot Kamerun då Nery Pumpido på något märkligt sätt lyckades med konststycket att fumla in Francois Omam-Biyik inte alltför märkliga nick. Argentina gjorde ingen fantastisk turnering rent spelmässigt men gick ändå hela vägen till final där Västtyskland vann på en lättdömd straff.

2010. Spanien inledde med 0-1 mot Schweiz men gick sedan obesegrat genom turneringen och finalslog Nederländerna efter mål i förlängningen av Andres Iniesta.

Då har Argentina vunnit VM:

1978 på hemmaplan i militärdiktaturens Argentina. Då vann laget fem matcher av sju, spelade en oavgjort och förlorade en. 

1986. Maradonas VM. Laget vann sex matcher och spelade en oavgjord på vägen till guldet.

Du kanske också gillar