Hem Sport SHL-klubbar dömer ut svenskar som spelar i KHL

SHL-klubbar dömer ut svenskar som spelar i KHL

förbi admin
0 kommentar

En rad utländska spelare, däribland sex svenskar, har valt KHL-spel den här säsongen. 

Några av dem har skrivit kontrakt efter krigets utbrott – och domen är hård från SHL:s sportchefer: 

– Färjestad har inte tagit officiell ställning i frågan, men personligen tycker jag absolut inte man ska ta in en sådan kille, säger Färjestads Rickard Wallin.

Den 25 februari inledde Ryssland sitt anfallskrig mot Ukraina, ett krig som fortfarande pågår. Samtidigt rullar KHL på som vanligt och i dagsläget finns totalt 81 spelare från Europa och Nordamerika i ligan. 

Sex av dessa är svenskar: Fredrik Claesson, Jakob Lilja, Robin Press, Adam Almqvist samt de två målvakterna Adam Reideborn och Johan Mattsson.

Deras situation ser olika ut och har inte redovisats offentligt, men några hade bindande kontrakt över kommande säsong som de valt att inte köpa ut sig ifrån. Andra har valt att skriva på efter kriget bröt ut. 

Svenska Ishockeyförbundet har stoppat alla svenska spelare som befinner sig i KHL från att spela med Tre Kronor.  

Hur deras framtid ser ut efter säsongen är oklart.

”Inte speciellt imponerad”

I SHL tvekar många om de i framtiden skulle kunna tänka sig att ta in en spelare som efter kriget bröt ut valt att skriva på för en KHL-klubb. 

– Nu är ingen av de här spelarna intressanta för oss, så det är lätt att vara kategorisk. Men de sätter sig i svår sits rent moraliskt. Jag kan inte prata för hela föreningen Färjestad då vi inte tagit officiell ställning i frågan, men personligen tycker jag absolut inte man ska ta in en sådan kille, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin.

– Under rådande situation är det inte aktuellt att ta in spelare som skrivit kontrakt efter kriget bröt ut, säger Luleås sportchef Stefan Nilsson.

– Jag nöjer mig med att jag inte är speciellt imponerad av de beslut de här spelarna har tagit i detta läge. Är övertygad om att samtliga hade möjligheter till bra jobb på andra ställen än Ryssland, säger Växjös Henrik Evertsson.

Den klubb som är mest öppen med vad de känner runt spelare som valt spel i KHL trots kriget är Oskarshamn: 

Skulle lyfta frågan till styrelsenivå

– För mig när det ett moraliskt beslut. En sån spelare skulle jag aldrig ta i, säger sportchef Thomas Fröberg.

IKO:s sportchef Thomas Fröberg.
IKO:s sportchef Thomas Fröberg.

Han backas upp av sin tränare, Martin Filander: 

– Det handlar om grundvärderingar. Det finns de som inte tycker man ska blanda ihop någonting, men någonstans måste man ta ställning för saker och ting. Jag skulle tycka det var jäkligt jobbigt och ha svårt att hantera den situationen om Fröberg skulle vilja ta in en sån spelare. Framför allt en som har valt att skriva på efter kriget bröt ut, det känns inte bra alls, säger Oskarshamns tränare Martin Filander. 

Hur långt skulle du vara beredd att gå om det skulle bli aktuellt?

– Om Fröberg ställde frågan skulle jag säga att jag inte vill ha den spelaren. Sedan är han min chef och försöker han tvinga in den spelaren skulle jag nog lyfta frågan ytterligare ett hack, till styrelsen: vad ska vi stå för, vilka värderingar har vi, vad är det värt? 

Du kanske också gillar