Hem Sport Silver till Isak Hughes: ”Sjukt glad och stolt”

Silver till Isak Hughes: ”Sjukt glad och stolt”

förbi admin
0 kommentar

Efter att ha vunnit sin semifinal på fina 10.39 var Isak från IFK Växjö en av förhandsfavoriterna i finalen. Tiden i semifinalen förde upp Växjölöparen som tvåa genom tiderna för juniorer bakom Henrik Larssons 10.22 och är den snabbaste tiden av en U18-löparen.

I finalen kom Isak i väg bra men det var polacken Zakrzewski som drog ifrån övriga fältet, Isak närmade sig på slutet utan att lyckas ta sig förbi och i mål var de båda klar etta och tvåa. Silvertiden för Isak skrevs till 10.36, ytterligare en sänkning med tre hundradelar och en förstärkt andraplats på genom tiderna-listan.

– Det var härliga sprintförhållande idag och Isak har varit sjukt taggad. Det var ganska tight mellan semifinal och final, till en början grämde han sig lite över att ha missat guldet men kände sig också sjukt glad och stolt över silvermedaljen, säger landslagsledare Lisa Hannula Virving.

Lisa fortsätter att berätta om hur stämningen i laget är på topp och att Isaks silver firades med tårta och dans i matsalen på hotellet.

Nära medalj för Malin Gabrell

På förhand fanns två troliga medaljörer under andra dagen av U18EM: redan nämnda Isak Hughes och Malin Garbell från Upsala IF i flickornas slägga. Efter att ha inlett med ett underkänt kast la Malin ut släggan på 64.48 och gick upp på fjärdeplats. Upsalakasterskan lyckades inte öka och låg fram till sista omgången kvar på sin fjärdeplats då finskan Verho gick förbi med 64.89. Bronset togs av cypriotiskan Kolokotroni på 65.35 så för Malin, som slutade på en femteplats, fattades det alltså endast 87 centimeter upp till en medalj.

Med i finalen fanns också Turebergs Norah Lind som efter två kryss i de inledande omgångarna fick i väg ett godkänt kast på 56.47 vilket räckte till en tolfteplats.

Ebba Eklund åtta och flera svenskar i final

En topp-åtta placering blev det även för Ebba Eklund som efter att ha haft för stark medvind både i sitt försökts- och semifinallopp i finalen på 100 meter häck sänkte sig till 13.55 i godkänd vind. Ebba tog sig till finalen på tid och överträffade sin ranking inför mästerskapet klart när hon slutade åtta i finalen.

Sjukamperskorna avslutade två dagars tävlande i värmen där Alva Back till slut landade på en åttondeplats efter att ha kastat längst av alla i spjut med 47.86. Totalpoängen för Alva skrevs till 5289 poäng och Doris Theander som efter missen på 100 meter häck gjorde flera bra resultat ändå tog sig över 5000 med 5065 poäng.

De två övriga finalisterna under kvällen, Kajsa Cabanas Andersson i kula och Filip Olsson i längd slutade tia respektive tolva efter fina prestationer i kvalen.

Flera avancemang under förmiddagen

Under förmiddagspasset tog sig flera svenska ungdomar vidare från kval- och försöksomgångarna. På 400 meter häck tog sig Götas Lathifa Afrah till semifinal på placering tack vare nya personliga rekordet 60.58 och Markus Asker tog sig på tid vidare till finalen på 2000 meter hinder.

Final kommer det även att bli för Ella Uddenäs i stav och Gustav Rydåker i kula efter att ha avancerat från kvalet i respektive gren. Ebba som hoppade på lånade stavar då de egna stavarna aldrig kom fram till Jerusalem.

Stopp i semifinalerna tog det för både Joel Enander på 110 meter häck och Elna Wester på 400 meter.

Alla resultat från andra dagen av U18EM.

Tävlingarna sänds på SVT varje dag med start 16.00.

Vill du läsa mer om de svenska aktiva kan du göra det på Friidrottsstatistik.se.

/Filip Lööv

Du kanske också gillar