Hem Sport Simmaren som blev historisk med hjälp av Nils van der Poel

Simmaren som blev historisk med hjälp av Nils van der Poel

förbi admin
0 kommentar

– Han om någon vet hur det är att träna hårt, och vad som krävs för att lyckas, fortsätter Johansson.

23-årige Victor Johansson satt på en spinningscykel i Los Angeles. Han trampade frenetiskt samtidigt som hans tidigare lagkompisar som vanligt tränade i bassängen.

Säsongens sista collegetävling hade simmats, men det var fortfarande några veckor kvar av läsåret.

Eftersom det här var landslagssimmaren Victor Johanssons fjärde år på University of Southern California – och därmed hans sista stipendieår – hade tränarna bestämt att han inte fick fortsätta att träna med gruppen efter att tävlingssäsongen var över.

– Under april och maj simmade jag i princip ingenting, berättar Victor Johansson

Efter ett antal veckor på spinningscykeln insåg Victor att han behövde få lite ny inspiration.

– Det var då jag började tänka på Nils van der Poel, säger Victor Johansson.

Skridskoåkaren Nils van der Poel gav Victor Johansson ny inspiration och energi.

Foto: Erik Pasman/Bildbyrån

I februari i år – efter att Nils van der Poel hade tagit sitt andra OS-guld – lade världens bästa skridskoåkare ut sin träningsdagbok på webben för allmän läsning. I den berättade han om den enorma mängd träning som han hade lagt ner för att lyckas i Peking.

En av dem som läste var Victor Johansson.

– När det kommer till distanssimning i Sverige finns det egentligen ingen som jag kan träna med eller jämföra mig med. Det är ingen som kör den typen av simpass som jag gör, och ingen som är lika galen som jag är, berättar Sveriges bäste långdistanssimmare.

– Nu ska ingen tro att jag jämför mig med van der Poel. Han är på en egen nivå. Men efter att ha läst hans träningsdagbok blev jag nyfiken och ville veta mer.

Victor Johansson tog därför under senvåren kontakt med SOK:s sportchef Henrik Forsberg.

– Jag frågade om han kunde förmedla en kontakt Nils van der Poel, berättar Victor Johansson.

– En vecka senare ringde telefonen och någon sa ”tjena det är Nils van der Poel”.

Nu ska ingen tro att jag jämför mig med van der Poel. Han är på en egen nivå. Men efter att ha läst hans träningsdagbok blev jag nyfiken och ville veta mer.

De två pratades vid och Victor Johansson fick svar på frågor om allt från träning till kost, och massor med ny inspiration.

– Kudos till honom för att han tog sig den tiden, säger Victor Johansson.

I juni lämnade Victor Johansson USA och återvände till Småland. Han valde att avstå juni månads VM, men i början av juli simmade han SM i Linköping.

Där blev han historisk – något han aldrig räknat med med tanke på hur lite simträningen han hade fått under våren.

– Det är det mest magiska som jag har upplevt. Jag svävade på moln i flera dagar efteråt.

Efter snabba simningar i samtliga grenar laddar 23-årige Victor Johansson nu för EM i Rom.

Efter snabba simningar i samtliga grenar laddar 23-årige Victor Johansson nu för EM i Rom.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Fram till lördagen den 2 juli 2022 hade ingen svensk simmare lyckats simma 1500 meter frisim under den magiska gränsen 15 minuter.

För att stimulera flera att försöka bestämde Svensk elitsimning tillsammans med Svensk simförbundet redan 2004 att locka med en morot. Den förste herrsimmaren som klarade det skulle få 100.000 kronor.

Det dröjde 18 år innan de fick betala ut den summan.

När Victor Johansson gick i mål i SM-finalen hade han satt nytt svenskt rekord med tiden 14.58,59.

– Jag har fortfarande svårt att förstå att jag gjorde det – och dessutom på hemmaplan, säger han.

– Som tur väl är har jag en film på loppet i min mobil så när jag tror att det bara var en dröm tittar jag på den, fortsätter han och skrattar.

23-åringen berättar att han fick otroligt stöd av publiken.

– Mitt mål har länge varit att folk inte ska gå och köpa fika utan sitta kvar på läktaren under 1500 meter. I SM lyckades jag med det, säger han med ett nytt skratt.

Under åren i Los Angeles har jag träffat så många fantastiska människor som för alltid kommer att vara en del i mitt liv. Sådana relationer kan du aldrig sätta en prislapp på

Sedan SM-dagarna i Linköping har 23-åringen, som tävlar för Jönköpings simsällskap, tränat hårt med sikte mot långbane-EM i Rom som inleds på torsdag.

Där kommer han simma 400, 800 och 1500 meter frisim individuellt samt lagkapp 4×200 meter frisim.

Även på de två första distanserna simmade han riktigt bra under SM, och efteråt hörde Nils van der Poel av sig och gratulerade honom till ett bra mästerskap.

– Med tanke på det som hände under SM ska det bli skitroligt att åka till Rom och tävla, säger Victor Johansson.

Efter EM återvänder 23-åringen till USA. Något som kan verka en aning märkligt med tanke på att han är tydlig med att de fyra åren på University of Southern California inte har gynnat hans simning.

– Träningen därborta har inte passat mig. Jag räknade ut hur mycket jag hade tränat mellan september förra året och fram till collegemästerskapet som var i början av april, och snittet var ungefär 26 kilometer i veckan, berättar Victor Johansson.

– För mig är det väldigt lite. Jag är medveten om att volym inte är allt, men det finns likväl en lägre gräns.

Ångrar du åren i Los Angeles?

– Nej. Hade jag fått göra om mitt val hade jag nog ändå åkt till exakt samma ställe. Med tanke på allt som hänt – från överträning till skador och sjukdomar och dåliga träningsförutsättningar – inser jag att det för utomstående kan låta konstigt. Men under åren där har träffat så många fantastiska människor som för alltid kommer att vara en del i mitt liv. Sådana relationer kan du aldrig sätta en prislapp på, svarar Victor Johansson.

– När jag en dag är färdig med simningen ser jag mitt liv i USA. Kanske jobbar jag på Wall Street.

– Och även om det var struligt simmässigt lyckades jag ta mig till förra sommarens OS, och slutade tia där. Så helt bortkastade år var det inte även sett ur ett idrottsligt perspektiv.

Sveriges bästa långdistanssimmare Victor Johansson kommer återvända till USA trots allt strul som har varit under hans år där.

Sveriges bästa långdistanssimmare Victor Johansson kommer återvända till USA trots allt strul som har varit under hans år där.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

När han återvänder till USA blir det dock till en ny stad och en ny skola.

I och med pandemin ändrades reglerna så att simmarna hade möjlighet att förlänga sin collegekarriär med ett femte bonusår.

– När jag pratade med mina coacher på USC sa de att det inte fanns några pengar för ett femte år för mig där. Då anmälda jag mig till transferportalen, berättar Victor Johansson.

Flera skolor hörde av sig, och han valde till slut University of Alabama.

– Jag fick ett väldigt bra intryck när jag var där. De har bra med resurser och satsar verkligen, så efter det besöket visste jag att det var dit jag ville, säger Victor Johansson.

Är träningen bättre anpassad där för långdistanssimmare?

– Ja, det är den och det var också något som vi pratade mycket om när jag var där.

Läs mer:

Efter tunga åren – Victor Johansson krossade magisk gräns

Avslöjar träningsmetoderna i 62-sidigt manifest: ”Höjde min prestation med glass”

Du kanske också gillar