Hem Sport Slutade spela och började döma – pappans död förändrade allt

Slutade spela och började döma – pappans död förändrade allt

förbi admin
0 kommentar

– Jag vet att pappa kommer att vara med mig under OS. För jag är helt övertygad om att han har koll. Om inte annat mår jag bättre av att tänka så. Därför har jag bestämt att det är så, säger Maria Furberg.

Redan i unga år började Maria Furberg spela hockey. Efter att ha startat karriären i moderklubben Nolby från Njurunda gick hon vidare och spelade i allettan och SDHL med Sundsvall/Timrå.

I mars 2015 flyttade hon till Stockholm, och tanken var att hon skulle fortsätta hockeykarriären i någon av Stockholmsklubbarna.

Men bara dagar efter flytten förändrades livet. Hennes pappa Anders fick en hjärtattack bara 57 år gammal och gick bort.

– I Stockholm bodde jag hos några bekanta till mamma och pappa. På den andra inskolningsdagen på mitt nya jobb väckte mamman i familjen mig. Hon berättade att pappa hade fått en hjärtattack och att han inte skulle överleva, berättar Maria Furberg.

– Naturligtvis vände det upp och ner på livet, och ställde saker på sin spets. Jag fick visserligen stort stöd av min nya arbetsgivare, men jag kände hela tiden att jag ville hem till mina nära och kära.

Efter några månader flyttade Maria Furberg därför tillbaka till Sundsvall.

Förra våren fick Maria Furberg ta emot Guldpipan som delas ut till säsongens bästa domare i SDHL.

Foto: Robert Nyholm/TT

Någonstans i bakhuvudet fanns dock en längtan tillbaka till isen och efter en läkande sommar med familjen omkring sig kände hon sig redo för att börja spela hockey igen. Hon skrev på för Modo och flyttade till Örnsköldsvik.

– I min naivitet trodde jag att min fysiska status var ungefär som den hade varit i februari när min förra säsong slutade. Men det hade ju gått en hel sommar där jag inte hade tränat för att vara på elitnivå så efter bara några veckor blev jag naturligtvis skadad.

Skadeproblemen fortsatte under hösten och vintern, och till slut tröt motivationen. I början av 2016 bestämde sig Maria Furberg för att sluta spela.

– Bara några månader efter det ringde förbundets dåvarande domarbas (Joel Hansson) och frågade om jag inte ville börja döma nu när jag hade slutat spela.

Vad tänkte du då?

– Först blev jag lite smickrad över att de hade koll på mig, och eftersom både min pappa och mina två bröder tidigare hade dömt en del var inte den tanken helt främmande för mig, berättar Maria.

– Så i något svagt ögonblick sa jag att det kan jag väl testa, fortsätter hon med ett skratt.

Knappt sex år senare är hon redo för OS-debut.

Maria Furberg kommer från en hockeyfamilj, och började själv spela hockey redan i unga år.

Maria Furberg kommer från en hockeyfamilj, och började själv spela hockey redan i unga år.

Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Det visade sig nämligen rätt snabbt att Maria Furberg passade i domarrollen.

Efter att ha genomgått ett antal kurser började hon döma matcher, och sedan har det gått fort.

2017 fick hon sitt första internationella uppdrag av Internationella hockeyförbundet när hon blev uttagen till kvalet i B-VM i Bulgarien.

– Även om domaruppdraget från början främst var ett kul sätt att behålla kontakten med hockeyn, blev jag rätt snart varse om vilka utvecklingsmöjligheter och karriärmöjligheter som fanns som damdomare både i Sverige men framför allt internationellt, berättar Maria Furberg.

– Som den tävlingsmänniska jag är triggade det i gång något, fortsätter hon med ett nytt skratt.

2019 dömde hon sitt första A-VM, som då avgjordes i Finland. 2020 ställdes VM in på grund av pandemin, men 2021 var Maria Furberg på nytt tillbaka i hetluften när världens bästa damlag möttes i Kanada.

Nu väntar en ännu större scen. För några månader sedan fick Maria Furberg beskedet att hon var en av tolv huvuddomare som var uttagna att döma damhockeyturneringen i OS i Peking.

– Även om det hade varit ett mål kändes det nästan overkligt när samtalet kom, berättar Maria med glad röst.

Hur mycket hon får döma i Peking beror kort och gott på hur det går för henne.

– Egentligen är det ingen skillnad mellan oss domare och spelare när det gäller det. Även det vi gör är prestationsbaserat. Vi har också coacher på plats som stöttar oss, men som också bedömer oss.

Domaren Maria Furberg dömer i huvudsak matcher i SDHL.

Domaren Maria Furberg dömer i huvudsak matcher i SDHL.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Till vardags jobbar 27-åriga Maria Furberg, som sedan i höstas bor i Umeå, som polis.

– Det finns en hel del tydliga likheter mellan att vara hockeydomare och att jobba som polis. I båda rollerna har man ett regelverk att hålla sig till, och både som polis och domare krävs det ett ledarskap, säger Maria Furberg.

– Ibland kräver reglerna, eller lagarna och förordningarna, att jag måste ta beslut som kommer att göra någon förbannad och irriterad. I sådana situationer är det viktigaste att jag är tydlig i min kommunikation så att jag åtminstone kan försöka få förståelse för mitt beslut.

Om du ska sälja in domaruppdraget till en ung spelare hur skulle det låta?

– Jag skulle peka på den personliga utvecklingen som det innebär att vara domare. Varje gång du är på isen – och varje beslut som du tar – gör att du växer som människa.

– Sedan tycker jag att resandet som man får möjlighet till också är utvecklande och roligt. Det finns fortfarande inte supermånga damdomare i världen vilket gör att chanserna att göra en internationell karriär är stora om du är beredd att satsa.

– Men det bästa är alla människor som du träffar. Du får möjlighet att vara i hockeyns finrum med de bästa spelarna, ledarna och domarna och skapar relationer med människor från hela världen.

Du kanske också gillar